17 Δεκ 2018

Αλλάζει το όριο για συναλλαγές με μετρητά

Αλλάζουν τα δεδομένα για τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών με μετρητά.
Με νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και μήνες το υπουργείο Οικονομικών φέρνει μεγάλες αλλαγές που εκτιμάται ότι σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή.

Το βασικό μέτρο που θα αλλάξει την καθημερινότητα είναι η μείωση του ορίου των συναλλαγών που θα γίνονται με μετρητά από τα 500 ευρώ στα 300 ευρώ, ίσως και λίγο ακόμη χαμηλότερα στα 200 ευρώ. Πρόκειται για μια ευρύτερη προσπάθεια να αυξηθούν οι συναλλαγές με κάρτες και όλα να περνούν ηλεκτρονικά από την εφορία ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή.


Η νομοθετική ρύθμιση είναι σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμη και η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα του εμπορίου θα γίνει σύντομα.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να αποκτήσει σαφέστερη γνώση των συναλλαγών.

Οι αρχές έχουν διαπιστώσει ότι από τις 650.000 επιχειρήσεις που έχουν POS περίπου το 30% δεν το χρησιμοποιούν.
Επαγγελματικός λογαριασμός και POS

Αντιμέτωποι με πρόστιμα 1.000 ευρώ είναι από τις 16 Ιανουαρίου επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που ενώ είχαν υποχρέωση δεν δήλωσαν στο σύστημα TAXISnet τον «επαγγελματικό» τραπεζικό λογαριασμό. Είναι ο λογαριασμός στον οποίο κάθε επιχειρηματίας οφείλει να συγκεντρώνει αποκλειστικά όλες τις εισπράξεις από τις λιανικές συναλλαγές που πραγματοποιεί.

Η προθεσμία για την δήλωση των «επαγγελματικών» τραπεζικών λογαριασμών λήγει και σφίγγει ο κλοιός και πλέον Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) ξεκινάει ελέγχους για τον εντοπισμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που δεν προχώρησαν στην εφαρμογή του μέτρου το οποίο ήταν υποχρεωτικό. Πρόστιμα δεν θα πληρώσουν μόνο όσοι δεν δήλωσαν τον επαγγελματικό λογαριασμό αλλά και όσοι το έκαναν εκπρόθεσμα. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση το χρηματικό πρόστιμο είναι μόλις 100 ευρώ και όχι 1.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα για μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ για την υποβολή δήλωσης πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται για τους επαγγελματίεςεκείνους οι οποίοι, ενώ έχουν σχετική υποχρέωση, δεν έχουν εγκαταστήσει POS.


Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού καθώς σε περίπτωση λάθους υπάρχει κίνδυνος ακόμη και «απενεργοποίησης» του λογαριασμού.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη