18 Δεκ 2018

Κοντά στο κραχ ο ΕΦΚΑ

Ξεπερνούν τις 160.000 το σύνολο των πράξεων που εκκρεμούν στον ΕΦΚΑ, για τους
δημοσίους υπαλλήλους (έκδοση συντάξεων, αναγνώριση προϋπηρεσιών, αναπροσαρμογές συντάξεων, τροποποιήσεις πράξεων κλπ) επιβεβαιώνοντας την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο.


Ο ΕΦΚΑ βρίσκεται σε κατάσταση κραχ καθώς υπό το βάρος της έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις του με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης περιμένουν 3 χρόνια για να λάβουν την ψαλιδισμένη σύνταξή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
Εκκρεμούν από πριν το 2016 μέχρι σήμερα: 10.000 κανονισμοί συντάξεων.
5.000 μεταβιβάσεις (μειωμένες νέες συντάξεις λόγω θανάτου).
15.000 αποφάσεις αναπροσαρμογής συντάξεων κι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
100.000 αποφάσεις αναγνώρισης προϋπηρεσίας και στρατιωτικής θητείας κ.λπ.

Γενικά το σύνολο των πράξεων που εκκρεμούν για τους δημοσίους υπαλλήλους στον ΕΦΚΑ ξεπερνά τις 160.000.

Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης, το σύστημα απονομής των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων έχει μπλοκάρει εδώ και καιρό, αφού υπάρχουν 160.000 και πλέον συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες, οι οποίες δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.

Οι υποσχέσεις – προσθέτει – του υφυπουργού εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, ότι θα ενισχύσει με 50 ακόμη υπαλλήλους την αρμόδια Διεύθυνση του ΕΦΚΑ που απονέμει τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, αποδείχθηκε ότι ήταν «λόγια του αέρα».

Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην αρμόδια Διεύθυνση περίπου 50 υπάλληλοι και με την έκδοση των συντάξεων (απονομή σύνταξης) ασχολούνται 10-15, ενώ οι αιτήσεις είναι χιλιάδες. Οι υπόλοιποι ασχολούνται με τις δεκάδες χιλιάδες άλλες συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες που υπάρχουν (αναγνώριση προϋπηρεσιών, αναπροσαρμογές συντάξεων, τροποποιήσεις πράξεων κ.λπ.). Κατά τον Μπράτη, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και σε λίγους μήνες ούτε αυτές οι ελάχιστες συντάξεις που εκδίδονται σήμερα δεν θα μπορούν να εκδοθούν. Τόσο χαοτική είναι η κατάσταση που ούτε το ίδιο το υπουργείο δεν έχει αξιόπιστα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των υποθέσεων που εκκρεμούν.

Όπως προσθέσει ο Μπράτης, αυτή η τεράστια καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να βρίσκονται σε απόγνωση. Το σύστημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει και γι» αυτό οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ έχουν κάνει δεκάδες κινητοποιήσεις, αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο οργανισμός. Κι αντί ο αρμόδιος υφυπουργός Πετρόπουλος να δώσει λύσεις, πανηγυρίζει για δήθεν πλεονάσματα τη στιγμή που χιλιάδες συντάξεις δεν έχουν εκδοθεί κι οι συνταξιούχοι δεν πληρώνονται.

Όπως παρατηρεί η γενική γραμματέας του ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) Πόπη Μουρίκη, «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος δεν έχει αλληλογραφήσει εδώ και 27 μήνες σε πάρα πολλές περιπτώσεις με υπουργεία και υπηρεσίες, ώστε να δοθούν οι εισφορές από το 2002 και μετά προκειμένου να υπολογιστούν οι συντάξεις με τον 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).

Υπάρχουν και περιπτώσεις που έχει γίνει η σχετική αλληλογραφία, όπου όμως οι υπηρεσίες δυσκολεύονται να δώσουν τις απαιτούμενες εισφορές (π.χ. σε καθηγητές καθώς και δασκάλους από διάφορα σχολεία) και βέβαια υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που υπάρχουν οι εισφορές από το 2002 και μετά στον φάκελο συνταξιοδότησης, αλλά λόγω διαδοχικής δεν υπάρχει το λογισμικό από 1-6-2016 έως και σήμερα».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη