17 Δεκ 2018

Προκλητικό το Βερολίνο στα συνεχή διαβήματα της Κύπρου για τα τουρκικά Leopard στα κατεχόμενα: «Δεν απαντάμε»!

Στο κενό, ή καλύτερα στον «γκρεμό» φαίνεται να πέφτουν τα συνεχή διαβήματα της κυπριακής
Κυβέρνησης προς το Βερολίνο για τη μεταφορά, από τους Τούρκους, τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής, τύπου Leopard, στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Κύπρου «Σημερινή» , η Λευκωσία έχει εγείρει το


θέμα σε πολλαπλά επίπεδα -και «με κάθε ευκαιρία»- στη γερμανική πλευρά, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει οιαδήποτε, επί της ουσίας, αντίδραση.

Με δήλωσή του στην κυπριακή εφημερίδα ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση «έχει προβεί σε σειρά διαβημάτων προς το Βερολίνο και συνεχίζει να κρατά το θέμα ανοικτό».

Ωστόσο, η γερμανική πλευρά αποφεύγει να σχολιάσει, αν και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ήγειρε το θέμα στο πιο υψηλό επίπεδο, στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

Κύπρος και Γερμανία βρίσκονται σε επαφή και διερευνούν το θέμα της μεταφοράς, από την Τουρκία, γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Leopard στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά μέχρι εκεί, με το Βερολίνο να συνεχίζει την ίδια προκλητική του στάση, για να μην «συγχύσει» το σύμμαχό του Ερντογάν.

«No comment» από τους Γερμανούς

Παρ’ όλα αυτά, απόπειρα επικοινωνίας της εφημερίδας με την γερμανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, κατέληξε στο να εισπράξει ένα… μεγαλοπρεπές «No comment», όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, «δεν σχολιάζουμε», «δεν γνωρίζουμε», «δεν μας αφορά το θέμα» ουσιαστικά δεν απαντούμε.

Οιοδήποτε και από τα τρία κι αν συμβαίνει, δηλοί την πρόθεση της γερμανικής πλευράς να μη δώσει προεκτάσεις στο θέμα, δεδομένης της πρόσφατης βελτίωσης του κλίματος στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, με την υπογραφή, μάλιστα, συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των γερμανικής κατασκευής αρμάτων Leopard του τουρκικού στρατού, καθώς και την άρση του «παγώματος» πώλησης νέων γερμανικών αρμάτων μάχης στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, τη θέση της γερμανικής Κυβέρνησης για την κάθοδο των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard στην κατεχόμενη Κυθρέα επιχείρησε να καταγράψει η «Σημερινή», επικοινωνώντας την περασμένη Τετάρτη (12 Δεκεμβρίου) με τη γερμανική πρεσβεία στη Λευκωσία.

Το αίτημα της εφημερίδας να λάβει προφορικές ή γραπτές απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα επί του θέματος, καταγράφηκε από τη συνεργάτιδα του Γερμανού Πρέσβη, που, όπως λέχθηκε, βρισκόταν σε σύσκεψη, ώστε να μεταβιβαστεί στον ίδιο. Τα ερωτήματα ήταν τα εξής:

1. Ήταν ενήμερη η γερμανική κυβέρνηση για τη μεταφορά των Leopard στην κατεχόμενη Κύπρο;

2. Δεν όφειλε η Τουρκία να ενημερώσει τη γερμανική εταιρεία για τη μεταφορά των αρμάτων σε άλλη χώρα;

3. Πώς σκοπεύει να αντιδράσει η Γερμανία για τη μεταφορά των Leopard από την Τουρκία στην Κύπρο; Έχετε προβεί σε διαβήματα;

4. Βρίσκεστε σε επικοινωνία με την κυπριακή Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα;

5. Τι προβλέπει η γερμανική νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις;

Το πρωί της Πέμπτης (13 Δεκεμβρίου), η συνεργάτις του κ. Franz Josef Kremp επικοινώνησε με την κυπριακή εφημερίδα για να πει ορθά κοφτά ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα.

Η απάντηση επί λέξη ήταν ένα «ξερό»: «No comment» (Ουδέν σχόλιον).








.pronews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη