28 Ιαν 2019

«Αίμα στην αρένα» από τον Τσίπρα στο δρόμο προς τις κάλπες

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλειοψηφία-«κουρελού» αντιμετωπίζεται πλεόν ως αφετηρία για μια μακρά
προεκλογική περίοδο μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, καθώς σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την έναρξη του τελευταίου γύρου στη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στον δρόμο προς τις κάλπες.

Όπως όλα δείχνουν, οι τελικές αποφάσεις από τον Πρωθυπουργό για τον χρόνο των εκλογών αναμένεται να ληφθούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου, αφού αξιολογηθούν και αναλυθούν πλήρως οι μετρήσεις και βέβαια τα ποιοτικά στοιχεία αυτών, με κυρίαρχη πάντως την αίσθηση, μεταξύ και των κυβερνητικών βουλευτών, πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αντέξει στην εξουσία περισσότερο από τον Μάιο.


Αν και ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται δημόσια να παραμένει υπέρμαχος της εξάντλησης της τετραετίας, όπως και η «προεδρική ομάδα», το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ υπάρχουν και συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογικό αιφνιδιασμό, όσο μπορεί να το πει κανείς αυτό, στα μέσα του προσεχούς Μαρτίου.
«Αίμα στην πολιτική αρένα»

Ο βασικός στόχος του Πρωθυπουργού από εδώ και πέρα ώς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών είναι μέσω της πόλωσης να συσπειρωθεί και άλλο η κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα να φροντίσει να αυξήσει την επιρροή του κυβερνώντος κόμματος.

Και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι το κλίμα δεν είναι καλό για την κυβέρνηση, αν και τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η εικόνα που οι ίδιοι εισπράττουν είναι διαφορετική.

Ενδεικτικά οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν, εν μέσω της συζήτησης επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, της RASS για το in.gr και της Pulse για τον Σκάι, κατέγραψαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως επιμένουν ότι η στάση των πολιτών στις εκλογές δεν θα επηρεαστεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που όμως είναι καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων, αλλά από τη βελτίωση της καθημερινότητας και κυρίως την οικονομική πολιτική, κοινώς από το «πορτοφόλι», σύμφωνα με έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος.

Ουσιαστικά, η επιλογή της κυβέρνησης θα είναι να επικρατήσει ένταση, πολωτικό κλίμα, διότι εκτιμούν σε ανώτατο επίπεδο ότι θα τους δώσει πολιτικούς πόντους, υπό την έννοια ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα εμμείνει στον διαχωρισμό των «αδιάφθορων και καθαρών» έναντι του «παλαιού πολιτικού συστήματος, των διεφθαρμένων και διαπλεκομένων».

Επί της ουσίας, αυτό θα είναι και ένα από τα συνθήματα των εκλογών, όπως προκύπτει από τους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου, επενδύοντας σε διάφορες υποθέσεις, όπως αυτή του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis, των δανείων των κομμάτων κ.ά. Το δόγμα «όλα στο φως» είναι στην προμετωπίδα της κυβέρνησης, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για βιομηχανία διώξεων μέχρι τις εκλογές, με στόχο, όπως τονίζουν κεντρικά στελέχη της, να έχει σε ομηρεία κεντρικούς πολιτικούς της αντιπάλους.

Σε δόσεις, αντιστοίχως, αναμένεται και η απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα για τα οποία βουλευτές της πλειοψηφίας θεωρούν ότι θα πρέπει να ελεγχθούν περαιτέρω για την τέλεση ή μη ποινικών αδικημάτων, προαναγγέλλοντας έτσι τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
«Βροχή» νομοσχεδίων

Η προσήλωση της κυβέρνησης από εδώ και πέρα είναι να περάσουν επικοινωνιακά στην κοινωνία και να αλλάξουν το κλίμα μια σειρά από θετικά νομοσχέδια, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά ακόμα και η διευθέτηση των 120 δόσεων, παρά τις ενστάσεις των θεσμών.

Μάλιστα, η κυβέρνηση αναμένει και έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα, μια εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει και την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Στις συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου δίνεται μεγάλη σημασία στη χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ενώ θα προχωρήσουν και το σχέδιο για την περαιτέρω προσέγγιση και συμμαχία με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, κάτι που θα αποτυπωθεί σε ένα βαθμό στον επικείμενο ανασχηματισμό, αλλά κυρίως στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Η κεντρική εκτίμηση είναι ότι το δυνατό χαρτί παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας και ως εκ τούτου θα ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο για να επιτευχθεί ο στόχος της επανασυσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το κρίσιμο στοιχείο με βάση τις αναλύσεις που γίνονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι να αντιμετωπιστεί η αποχή, η οποία είναι και ο μεγάλος αντίπαλος, όπως λένε.
Το δίλημμα των εκλογών

Ο βασικός στόχος είναι ο πολιτικός επαναπατρισμός ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων, αλλά και η προσέλκυση και άλλων κεντροαριστερών ψηφοφόρων.

Γι' αυτό και τίθεται πλέον με πιο ευθύ τρόπο από τον Πρωθυπουργό το δίλημμα των εκλογών, με κατηγορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η «προσωποποίηση» του ΔΝΤ και ο βασικός υπερασπιστής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής δεν ήταν τυχαία και η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός και στην ομιλία του στη Βουλή επί της Συμφωνίας και αυτό θα γίνεται από εδώ και πέρα εντονότερα. Μετωπική σύγκρουση έχει αποφασιστεί και με την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, την οποία διαχωρίζουν ουσιαστικά από την κομματική βάση και πρώην στελέχη του προοδευτικού χώρου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη