21 Ιαν 2019

Τα σχέδια Μητσοτάκη για την «επόμενη ημέρα» των «Πρεσπών»

Τους σχεδιασμούς της «επόμενης ημέρας» έχουν ήδη κάνει στη Νέα Δημοκρατία, εφόσον
η Συµφωνία των Πρεσπών περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων και στη συνέχεια ολοκληρωθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Κυρίαρχο «όπλο» στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην στην ηγεσία των Σκοπίων αποτελούν οι ενταξιακές διαπραγµατεύσεις της «Βόρειας Μακεδονίας», όπως πλέον θα ονομάζεται, µε την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ µπορεί να διαρκέσουν ακόμα και δέκα χρόνια, ίσως και περισσότερα, όπως ακριβώς συμβαίνει με την Τουρκία.


Πρακτικά, εφ' όσον η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ακυρώσει τη συµφωνία ή την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, θα έχει τη δυνατότητα άσκησης διπλωματκών πιέσεων προς πάσα κατεύθυνση.

«Η πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι µια πορεία µακρά και είναι µια πορεία η οποία θα εξαρτηθεί σε µεγάλο βαθµό από το αν τα Σκόπια επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας µε την Ελλάδα και νοµίζω ήµουν πολύ συγκεκριµένος σε αυτό το οποίο σας είπα», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε προ ηµερών.

Τι µπορεί, λοιπόν, να κάνει ο κ. Μητσοτάκης µελλοντικά ως πρωθυπουργός, εφόσον έρθει η Ν.∆. στην εξουσία; Να ασκήσει το δικαίωµα που έχει η Ελλάδα να «παγώνει» το άνοιγµα ενός ή περισσότερων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων, είτε µονοµερώς είτε σε συνεννόηση µε την Ε.Ε. Σε βάθος χρόνου, βέβαια, µπορεί να ασκήσει και βέτο στην ένταξη της γειτονικής µας χώρας στην Ε.Ε.

Για να αξιοποιήσει τα πολιτικά και διπλωµατικά αυτά εργαλεία που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να έχει προηγηθεί η παραβίαση µε οποιονδήποτε τρόπο από τα Σκόπια της Συµφωνίας των Πρεσπών ή η επίδειξη προκλητικής ή επιθετικής συµπεριφοράς από την ηγεσία της γείτονος απέναντι στην Ελλάδα: είτε µε την επίδειξη αλυτρωτισµού, είτε µε την ανάδειξη θέµατος µειονότητας, είτε µε κάποια άλλη σχετική πρακτική ή µε συµπεριφορά που δεν συνάδει γενικά µε τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Το δικαίωµα αυτό, εξάλλου, το έχει ασκήσει και η Κυπριακή ∆ηµοκρατία έναντι των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων της Τουρκίας, λόγω της επιθετικής συµπεριφοράς της Αγκυρας, «παγώνοντας» διάφορα κεφάλαια των διαπραγµατεύσεων. «∆εν µπορεί να γίνει εργαλείο ανατροπής της Συµφωνίας των Πρεσπών η ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε.», ξεκαθαρίζει στα «Π» το ίδιο στέλεχος της Ν.∆. «Μπορεί, όµως, να ασκηθεί µέσω αυτής πίεση σε επιµέρους ζητήµατα».

Αξίζει να σηµειωθεί, ωστόσο, ότι η ίδια η Συµφωνία των Πρεσπών δίνει το δικαίωµα στα Σκόπια όσο διαρκούν οι ενταξιακές διαπραγµατεύσεις να παίζουν «καθυστερήσεις» στις αλλαγές των εσωτερικών τους εγγράφων, όπου αναφέρεται παντού η χώρα ως «Μακεδονία».

Το άρθρο 1 προβλέπει «πολιτική» µεταβατική περίοδο που θα αφορά όλα τα έγγραφα και το υλικό που προορίζονται για εσωτερική χρήση στη χώρα.

«Η έκδοση των εγγράφων και υλικού που εµπίπτουν σε αυτή την κατηγορία σύµφωνα µε το Αρθρο 1 (3) θα ξεκινά στο άνοιγµα κάθε διαπραγµατευτικού κεφαλαίου της Ε.Ε. στο συναφές πεδίο και θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από τότε», γράφει το κείµενο της συµφωνίας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη