13 Ιαν 2019

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης μετά την αποχώρηση Καμμένου

Τη θρυαλλίδα των εξελίξεων αποτέλεσε η ανακοίνωση αποχώρησης του Πάνου
Καμμένου από την κυβέρνηση σε δήλωσή του εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, η οποία δεν κράτησε καν μία ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ανοίξει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την ψηφοφορία. Ως εκ τούτου, αναβάλλονται οι προγραμματισμένες για αύριο Δευτέρα συνεδριάσεις στην ολομέλεια της Βουλής, μεταξύ των οποίων και η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία των αντισταθμιστικών.

Της Νίκης Ζορμπά

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποχωρήσει ακόμη από το γραφείο του και αναμένεται να προβεί σε δήλωση.

Καμμένος: Αποχωρούμε από την κυβέρνηση

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Capital.gr, ο υπό παραίτηση υπουργός Εθνικής Αμύνης και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος δήλωσε πως μετά από περίπου τέσσερα χρόνια ολοκληρώνεται η συνεργασία με τον Αλ. Τσίπρα.

Πώς θα πορευτεί τώρα η κυβέρνηση

Οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, είπε ο Π. Καμμένος, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει ένα εθνικό θέμα για την καρέκλα. Δεν διευκρίνισε πάντως εάν η αποχώρησή του από την κυβέρνηση αφορά και όλους τους υπουργούς των ΑΝΕΛ, καθώς και εάν σημαίνει και άρση της εμπιστοσύνης του προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του.


Σε ό,τι αφορά το πώς θα πορευτεί εφεξής, παρέπεμψε στη συνέντευξη Τύπου που αναμένεται να παραχωρήσει στις 12:00. Υπενθυμίζεται πάντως, όπως έγραψε νωρίτερα το Capital.gr, πως ο Τσίπρας έχει πει ξεκάθαρα ότι, εάν δεν λάβει καθαρή δέσμευση από τον Π. Καμμένο πως θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, τότε θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ο Π. Καμμένος κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε λίγο πει ότι η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα σημαίνει και άρση της εμπιστοσύνης του προς την κυβέρνηση, τότε οι κοινοβουλευτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται δηλαδή ακόμα και σήμερα να ανοίξει την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής.

Έχει τους 151 η κυβέρνηση;

Κλειδί για τις εξελίξεις είναι εάν οι υπουργοί-βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο στην αποχώρηση του ή αν θα συνταχτούν με τον Αλέξη Τσίπρα. Βάσει των υπολογισμών, ο Α. Τσίπρας διαθέτει τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ+ Κ. Παπακώστα 146 + Ζουράρις, Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος 149 + Δανέλλης 150 ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα Κόκκαλη (ακόμα και του Γ. Σαρίδη που αλλάζει δηλώσεις τρεις φορές την ημέρα, σαν την αντιβίωση).

Βάσει του κανονισμού ο Αλέξης Τσίπρας δεν υποχρεούται συνταγματικά να υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές καθώς η πλειοψηφία διαμορφώνεται επί των ψήφων των παρόντων (με ελάχιστο όριο τους 120 βουλευτές).

Ωστόσο ο ίδιος όπως είπε ξεκάθαρα κατά τη συνέντευξή του στο Open, εάν δεν λάβει 151 ψήφους τότε σίγουρα υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και δεν προτίθεται να κυβερνήσει επί μακρόν με ψήφο ανοχής. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η χώρα οδηγείται άμεσα σε κάλπες, τουλάχιστον όχι βάσει όσων έχει περιγράψει ήδη ο ίδος ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει "εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα", χωρίς να αφήσει εκκρεμότητες όπως η συμφωνία των Πρεσπών, συνταγματική αναθεώρηση κτλ., δείχνοντας ουσιαστικά προς κάλπες τον Μάιο.



capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη