Mε κεντρική φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό της από το συλλαλητήριο στην Αθήνα και τίτλο «Περισσότερα από απλώς ένα όνομα» κυκλοφορεί τη Δευτέρα η Süddeutsche Zeitung.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει στη λεζάντα: «"Μακεδονία" είναι η λέξη πάνω στη σημαία με τα εθνικά χρώματα της Ελλάδας, μπλε και λευκό, που κρατούσαν οι διαδηλωτές την Κυριακή στην Αθήνα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που ήρθαν για να προκαλέσουν επεισόδια, διαδήλωσαν ενάντια στη συμφωνία που τερματίζει τη διαμάχη με τη γείτονα χώρα για το ονοματολογικό.
Αυτή η χώρα που ονομάζεται Μακεδονία θα μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία –για να διαχωρίζεται από την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Αλλά αυτό δεν αρκεί για πολλούς Έλληνες. Διαισθάνονται ότι αυτό αποτελεί προδοσία της εθνικής κληρονομιάς».
Γαλλικό Πρακτορείο
Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε ομάδες κουκουλοφόρων διαδηλωτών ξέσπασαν την Κυριακή στην Αθήνα, όπου δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά της συμφωνίας για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής «Μακεδονίας», την οποία το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί να επικυρώσει μέσα στις επόμενες μέρες.
Τα επεισόδια βίας ξέσπασαν εν μέσω της προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπίσει την πολιτική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει για τη συμφωνία ορόσημο με τη «Μακεδονία» που έχει στόχο να τερματίσει μια 27ετή διαμάχη με την Αθήνα, σχετικά με το όνομα της χώρας. Είκοσι πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με δήλωση του ελληνικού υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ενώ ένας σταθμός πρώτων βοηθειών ανέφερε ότι δύο διαδηλωτές νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικά προβλήματα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε 60.000, ενώ οι διοργανωτές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, και ότι εκατοντάδες λεωφορεία μετέφεραν διαδηλωτές, ειδικά από την περιοχή της βόρειας Ελλάδας που επίσης «διεκδικεί το όνομα της πΓΔΜ».
Οι ταραχές ξέσπασαν όταν περίπου 30 κουκουλοφόροι νεαροί προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, πετώντας παράλληλα πέτρες και άλλα αντικείμενα. Τα ΜΑΤ απάντησαν ρίχνοντας δακρυγόνα και διασκορπίζοντας το πλήθος έξω από το κοινοβούλιο. Οι κουκουλοφόροι στη συνέχεια επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους στο σημείο, καταστρέφοντας τον εξοπλισμό των φωτορεπόρτερ και των κάμεραμεν, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του AFP.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση «τα γεγονότα προκλήθηκαν από εξτρεμιστές, μέλη της Χρυσής Αυγής, που προσπάθησαν να μπουν στο κοινοβούλιο». «Επιτέθηκαν στην αστυνομία με ξύλα και ρόπαλα, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες στο νοσοκομείο» ανάφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του.
Στο δημοσίευμά του, το Γαλλικό πρακτορείο παραθέτει δηλώσεις από πολίτες που κατέβηκαν στο χθεσινό συλλαλητήριο για να φωνάξουν ότι «υπάρχει μόνο μια Μακεδονία, η ελληνική». «Αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση προδοτών» ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η διαδηλώτρια Χριστίνα Γεροδήμου. Ειδική αναφορά κάνει το Γαλλικό Πρακτορείο και στην παρουσία πολιτικών προσώπων στην διαδήλωση.
«Ηρθα εδώ επειδή ήταν το πατριωτικό μου καθήκον» ανέφερε εχθές η βουλευτής Σερρών με τη ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε το συλλαλητήριο «μια κινητοποίηση για τη Δημοκρατία, για τα Ελλάδα και για τα δικαιώματά μας».
Daily Mail
Για ένα «τεράστιο συλλαλητήριο» κατά της συμφωνίας που έχει συνάψει η ελληνική κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματός της κάνει λόγο το δημοσίευμα της Daily Mail.
«Το όνομα Μακεδονία αποτελεί ευαίσθητο ζήτημα για πολλούς Έλληνες, που πιστεύουν ότι η γειτονική τους χώρα προβάλλει διεκδικήσεις για το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας με το ίδιο όνομα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχει κατηγορηθεί ότι έκανε υπερβολικά πολλές υποχωρήσεις προκειμένου να πετύχει τη συμφωνία ορόσημο, μόλις και μετά βίας επιβίωσε από μια ψήφο εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Δημοσιεύοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τους διαδηλωτές αλλά και τα επεισόδια, η βρετανική εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά στην παρουσία του πολιτικού κόσμου και εκπροσώπων της εκκλησίας στη διαδήλωση.
«Ανάμεσα στους ανθρώπους που εκφώνησαν ομιλίες ήταν ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ένα μέλος της μοναστικής κοινότητας του Άθω και ο Ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου, πρώην πολιτειακός γερουσιαστής και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών του Νιου Χαμσάιρ».
Independent
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση την Κυριακή στην Αθήνα εκφράζοντας την οργή τους για τη συμφωνία της κυβέρνησής τους με την πΓΔΜ, με τη μέρα να καταλήγει σε βίαιες συγκρούσεις έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ορισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στα ΜΑΤ με πέτρες, φωτοβολίδες, μολότοφ και μπογιά, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να απαντήσουν με δακρυγόνα.
«Η πΓΔΜ και η Ελλάδα έκλεισαν συμφωνία τον Ιούνιο για να τερματίσουν μια δεκαετή διαμάχη για το όνομα της πΓΔΜ. Η χώρα τώρα θα αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία, αλλά οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι η μετονομασία αποτελεί σφετερισμό της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις για την Ελλάδα. Μακριά από την Αθήνα, οι αγρότες στη βόρεια Ελλάδα μπλόκαραν προσωρινά την εθνική οδό που οδηγούσε στα μακεδονικά σύνορα, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο συλλαλητήριο», αναφέρει το δημοσίευμα.
Bloomberg
Χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν την Κυριακή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία του ονόματος της γειτονικής ΠΓΔΜ, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για άλλη μία αναμέτρηση στο Κοινοβούλιο για το ζήτημα αυτό, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή, ένα σημείο οικείο στους τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, καθώς εκεί είχαν ξεσπάσει οι βίαιες συγκρούσεις τα πρώτα χρόνια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.
Η αστυνομία αναφέρει ότι στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος 60.000 άτομα. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «η Μακεδονία είναι ελληνική» και ζητούσαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει ορισμένους διαδηλωτές από τους χώρους του κοινοβουλίου.
Αν και ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρει τις ψήφους για να επικρατήσει, αυτή η στήριξη θα μπορούσε να του κοστίσει ως προς τη δημοτικότητα, καθώς οι Έλληνες όλων των πολιτικών αποχρώσεων τρέφουν έντονα συναισθήματα για το θέμα αυτό.
Η σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας είναι μία από τις πολλές που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και η δεύτερη από τον περασμένο χρόνο που γίνεται στην πρωτεύουσα. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη εγκριθεί από την ΠΓΔΜ, η οποία προχώρησε σε συνταγματική μεταρρύθμιση για την αλλαγή του ονόματός της, στις 10 Ιανουαρίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να εστιάσει στην οικονομία πριν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να περάσει ορισμένα βασικά μέτρα που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η προστασία των ιδιοκτητών ακινήτων.
Θα επιχειρήσει επίσης και ορισμένες συνταγματικές αλλαγές ώστε να επιστρέψει η χώρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω της έκδοσης ενός νέου πενταετούς ομολόγου, αναφέρει τo Bloomberg.
DPA
Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για τη συμφωνία του ονόματος της ΠΓΔΜ, οι ελληνικές αρχές συγκρούστηκαν με δεξιούς εξτρεμιστές, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ ,μεταδίδει το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA).
Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στην αστυνομία, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, ενώ η αστυνομία απάντησε με τη χρήση δακρυγόνων και χημικών, αναφέρεται στην ανταπόκριση του DPA. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στο συλλαλητήριο αυτό προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία και να δείξουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την βαλκανική αυτή χώρα.
Ως αντάλλαγμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, η Ελλάδα θα σταματήσει να θέτει εμπόδια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Οι Έλληνες εθνικιστές κατηγορούν τον Τσίπρα ότι έκανε πολλές υποχωρήσεις στη συμφωνία του Ιουνίου με τον Ζόραν Ζάεφ και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να επιτρέψει στον βόρειο γείτονά της να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στο όνομα της χώρας του.
Associated Press
«Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από ελληνικό κοινοβούλιο στη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, φωτοβολίδες, χρώματα και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.
Το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί «ακροδεξιά στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής» για τις σημερινές συγκρούσεις στο συλλαλητήριο.
«Στη δημοκρατία μας, η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα ακόμα και για εκείνους που επιθυμούν να την καταλύσουν γιατί όπως λένε «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».
Την ίδια στιγμή όμως αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα», αναφέρεται στην ανακοίνωση»
BBC
Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο εστιάζει και το BBC News αναφερόμενο στο ιστορικό της διαμάχης ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα.
Η ανταπόκριση καταλήγει αναφέροντας πως «η υπογραφή της συμφωνίας γνωρίζει δυναμική αντίσταση και στις δύο χώρες επειδή οι εθνικιστές πιστεύουν ότι διαβρώνεται η ταυτότητά τους».
The New York Times
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία έγραψαν εχθές οι Times της Νέας Υόρκης. Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συγκέντρωση αυτή είναι «μία διαδήλωση για τη δημοκρατία, για την Ελλάδα, για αυτό που όλοι γνωρίσουμε ότι είναι σωστό».
Μετά από μια αναφορά στα επεισόδια, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 70% των Ελλήνων είναι αντίθετο με τη συμφωνία, γεγονός που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει κοινωνικές αναταραχές για το ζήτημα αυτό. Παρά τις φωνές που αντιτίθενται καθώς και τη διχαστική κοινωνική και πολιτική αντίδραση, ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη στην εφημερίδα Αυγή, επιμένει πως πρόκειται για μια «ιστορική συμφωνία» που η έγκρισή της αποτελεί «ιστορικό καθήκον».
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο ευρωβουλευτής της Γιώργος Κύρτσος, με μήνυμά του στο Twitter κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αγνοεί προκλητικά και επίμονα τη βούληση του ελληνικού λαού» και καλεί τους πολίτες να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση την τετραετή θητεία της τον Οκτώβριο αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα αγωνιστεί να περάσει οποιαδήποτε μέτρα καθώς πλέον η κυβέρνησή του είναι μειοψηφική εφόσον έχει αποχωρήσει ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, Πάνος Καμμένος.
Ο κ. Τσίπρας θα καταφύγει στην υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και βουλευτών από την αντιπολίτευση προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, εκτιμούν οι Times της Νέας Υόρκης .