16 Φεβ 2019

Έλλειψη βιταμίνης Β12: Πού οφείλεται – Προσοχή στα 9 συμπτώματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δυστυχώς, η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι συνηθισμένη, ειδικά στους ηλικιωμένους.
Υπάρχει κίνδυνος ανεπάρκειας εάν δεν παίρνετε αρκετή Β12 από τη διατροφή σας. Το ίδιο ισχύει και αν δεν μπορείτε να την απορροφήσετε αποτελεσματικά από τις τροφές που καταναλώνετε.

Η βιταμίνη Β12 υπάρχει με φυσικό τρόπο στις ζωικές τροφές. Τέτοιες είναι το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, μπορεί να βρεθεί και σε προϊόντα τεχνητώς εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12, όπως μερικές ποικιλίες ψωμιού και το φυτικό γάλα.

Τα άτομα που κινδυνεύουν από έλλειψη σε βιταμίνη Β12 είναι:
Οι ηλικιωμένοι
Εκείνοι που έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος του εντέρου. Μεγάλο μέρος της απορρόφησης της Β12 γίνεται στο έντερο.
Άτομα που παίρνουν το φάρμακο μετφορμίνη για τον διαβήτη
Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα
Εκείνοι που -μακροχρόνια- παίρνουν αντιόξινα φάρμακα για καούρα
Δυστυχώς, τα συμπτώματα στην έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εμφανιστούν και η διάγνωση μπορεί να είναι πολύπλοκη. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί ως ανεπάρκεια φυλλικού (ή φολικού) οξέος.

Τα χαμηλά επίπεδα B12 προκαλούν πτώση των επιπέδων του φυλλικού οξέος. Ωστόσο, εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12, η διόρθωση των χαμηλών επιπέδων του φολικού οξέος μπορεί απλά να “καμουφλάρει” την ανεπάρκεια Β12 και να αποτύχει να επιδιορθώσει το υποκείμενο πρόβλημα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη