8 Φεβ 2019

Α.Τσίπρας: «Αν λύσουμε το Κυπριακό θα λυθούν και όλα τα ελληνοτουρκικά – Τα κοιτάσματα πρέπει να μας ενώνουν»!

Οι δηλώσεις του Α.Τσίπρα σε τουρκικά ΜΜΕ προκαλούν ερωτηματικά καθώς όπως
αναφέρει «εάν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό, τα υπόλοιπα θέματα θα θεωρηθούν λυμένα» και πρόσθεσε μάλιστα ότι «η ενέργεια είναι τέτοιο θέμα που στην πραγματικότητα πρέπει να φέρνει μαζί τους ανθρώπους και να διασφαλίζει την ευημερία και ειρήνη και δεν πρέπει να είναι ένα θέμα που προκαλεί διαίρεση και συζητήσεις»!Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TGRT.

Δημιουργείται λοιπόν η απορία: Τι εννοεί λέγοντας πως αν λυθεί το Κυπριακό θα λυθούν και τα υπόλοιπα θέματα; Όλοι γνωρίζουν ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων τα οποία οι Τούρκοι δεν μπορούν να τα έχουν νομίμως λόγω της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ οπότε θέλουν να πάρουν ένα μεγάλο μέρος τους με… άλλους τρόπους.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που συνεχίζεται για πάνω από 45 χρόνια.

“Αναφέρομαι σε μια λύση που και για τις δύο πλευρές πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη. Τόσο για τους Τ/κ όσο και για τους Ε/κ, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα”.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι “την επόμενη φορά οι δύο πλευρές πρέπει να αποφασίσουν μαζί για τα σημεία αναφοράς και αφού κάνουν προετοιμασία πρέπει να έχουν στενή επαφή”.

Όπως είπε, “εάν στο τέλος καταφέρουμε να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση τόσο για τους Τ/κ όσο και για τους Ε/κ, τα υπόλοιπα θέματα που θα μείνουν θα θεωρηθούν λυμένα”.

“Και μάλιστα το πιο δύσκολο θέμα ακόμη, που είναι η ενέργεια. Η ενέργεια είναι τέτοιο θέμα που στην πραγματικότητα πρέπει να φέρνει μαζί τους ανθρώπους και να διασφαλίζει την ευημερία και ειρήνη. Δεν πρέπει να είναι ένα θέμα που προκαλεί διαίρεση και συζητήσεις”, ανέφερε.

Δηλαδή ο ίδιος συνέδεσε το ζήτημα της ενέργειας με την Κύπρο. Είναι σαφές ότι τα ξένα κέντρα εξουσίας βιάζονται πλέον να εξορυχθούν τα πλούσια κοιτάσματα και δεν ενδιαφέρονται με ποιους θα κάνουν δουλειές, θέλουν απλώς να προχωρήσουν τα δικά τους σχέδια.

Η ελληνοτουρκική διένεξη τους έχει πλέον κουράσει και προκειμένου να υπάρξουν άμεσες λύσεις κάποιος πρέπει να «υποχωρήσει» και όλοι ξέρουν ποιος θα είναι αυτός.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα μπορούσε να ανοίξει πάλι και να γίνει το σύμβολο της φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

«Εκτιμώ ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πήγα στο όμορφο νησί όπου βρίσκεται η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και γνώρισα πολλούς Τούρκους που μου φέρθηκαν πολύ φιλικά. Συμμετείχα και στη λειτουργία μετά.

Το μήνυμα που δώσαμε όχι μόνο προς τον τουρκικό λαό αλλά και τη διεθνή κοινότητα είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί χωρίς φόβο και μίσος. Στο θέμα της επαναλειτουργίας, κατ’ εμένα θα μπορούσε να ανοίξει, μπορούμε να προβούμε σε βήματα σε αυτό το θέμα. Θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς μία κοινή πορεία και θα γινόταν ένα σύμβολο των στενών και φιλικών σχέσεων του ελληνικού και τουρκικού λαού».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι σε αυτή την περιοχή οι άνθρωποι διαθέτουν κοινή κουλτούρα, μουσική, ήχους, κουζίνα και γεύσεις, ενώ είπε και για τον παππού του που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. “ Στο σπίτι που γεννήθηκα όλα τα φαγητά ήταν τούρκικα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουμε πολλές ομοιότητες. Έχουμε διαφορετική γλώσσα αλλά η κουλτούρα μας είναι ίδια. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε με ειρήνη και φιλία”, ανέφερε.

pronews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη