26 Μαρ 2019

Η κυβέρνηση φοβάται… τουρκικό «φέσι» και κάνει όπισθεν ολοταχώς

Όπισθεν ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση, και προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος
Κατρούγκαλος, στα περί συνεκμετάλλευσης με τους Τούρκους, αλλά και σε ό,τι αφορά το Καστελόριζο.

Η θύελλα που ξεσήκωσαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του πρώην υπουργού, Γιώργου Τσιρώνη για το που ανήκει το ακριτικό νησί, αλλά και οι περίεργες και άκρως αμφιλεγόμενες δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου για τα δικαιώματα των Τούρκων στο Αιγαίο, προκάλεσαν ταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τα ευαίσθητα ελληνοτουρκικά θέματα επηρεάζουν αρνητικά τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ανοίγονται με τέτοιο τρόπο.

Ούτε οι άθλιες δηλώσεις του κ. Τσιρώνη αλλά ούτε και όσα είπε ο έλληνας ΥΠΕΞ βοηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ την παρούσα χρονική στιγμή. Δεν μπορεί με απλά λόγια να πάει το κυβερνόν κόμμα σε εκλογές σε ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον και με τα εθνικά θέματα να γίνονται παιχνίδια πολιτικών που δεν σκέφτονται διπλά και τριπλά προτού μιλήσουν.


Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, από την Καλαμάτα είπε σε ό,τι αφορά το Καστελόριζο, αδειάζοντας τον κ. Τσιρώνη:

«Το Καστελλόριζο, όπως όλα τα νησιά του Αιγαίου, έχει υφαλοκρηπίδα. Ακόμα κι αν ανήκει στο Λύκιο πέλαγος, αποτελεί μια οργανική ενότητα με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, έναν ενιαίο χώρο που αντικρίζει τις τουρκικές ακτές. Το δίκαιο της θάλασσας είναι σαφές ως προς το θέμα αυτό και δεν χωρά αντίλογο. Όπως όλα τα νησιά, λοιπόν, και το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική». Ερωτώμενος αν λέει ότι ανήκει στο Αιγαίο το Καστελλόριζο ο ΥΠΕΞ υπογραμμίζει:

«Όχι, λέω ότι μολονότι γεωγραφικά και υδατογραφικά ανήκει στο Λύκιο πέλαγος, αυτό δεν έχει καμία σημασία ως προς την επήρεια της υφαλοκρηπίδας και δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα θέματα. Ούτε μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία αλλά η γεωγραφία δεν είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».

Απομόνωση Τσιρώνη

Είναι φανερό ότι στην κυβέρνηση προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους και να απομονώσουν τον Τσιρώνη και τις περίεργες θεωρίες του. Αλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι ο Ευθ. Λέκκας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας άδειασε τον Τσιρώνη λέει πολλά. «Ο διαχωρισμός του Καστελλόριζου και των βραχονησίδων ισοδυναμεί όχι μόνο με ιστορική, γεωγραφική και πολιτισμική ανακρίβεια, αλλά και με πλήρη άγνοια της γεωτεκτονικής δομής και της γεωδυναμικής εξέλιξης που χαρακτηρίζουν την περιοχή του αιγιακού χώρου».

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τους Οικολόγους Πράσινους προκάλεσε αντιδράσεις με τη δήλωσή του ότι το «ελληνικότατο μεν Καστελόριζο, δεν ανήκει στο Αιγαίο, γεωγραφικά, τι να κάνουμε;».

«Δεν είπα ποτέ ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο», έσπευσε να τα… μαζέψει λίγες μέρες αργότερα, αφού προφανώς κάποιοι του «τράβηξαν το αυτί».

Αναφορικά με την συνεκμετάλλευση, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας που είναι αναπόσπαστο τμήμα του είναι αυτό που καθορίζει και τις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία και επιδιώκουμε βέβαια να ξαναρχίσουμε το διάλογο μαζί της, όχι για συνεκμετάλλευση, όπως πολύ επιπόλαια γράφεται, αλλά για να ξεκινήσουμε τις ερευνητικές επαφές για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας μας. Και στην Ανατολική Μεσόγειο προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και προφανώς αναγνώριση του αναφαίρετου δικαιώματος της Κύπρου στους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος είχε μιλήσει για κάποιου είδους συνεκμετάλλευση τονίζοντας: «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», είπε. Και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βλέπει θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου».

Δεν θα μπορούσε να μην χαρακτηριστεί ως προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, μια αλλαγή του ελληνικού δόγματος όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Με τις νέες δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος επιχειρεί να ηρεμήσει τα πνεύματα που είχαν οξυνθεί μετά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για σχέδιο συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Αλλωστε, κανείς δεν ξεχνά ότι πρόσφατα ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είχε πει ότι δεν «πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες».

Συναγερμός και σόου

Τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου σήμανε συναγερμός καθώς η κυβέρνηση βρέθηκε στριμωγμένη στη γωνία και με την κατηγορία ότι ετοιμάζει μια νέα «συμφωνία Πρεσπών» στο Αιγαίο. Ετσι, επιχειρείται να αλλάξει η ατζέντα και να φανεί μια πιο… πατριωτική κυβέρνηση που δεν αντιστέκεται στις τουρκικές προκλήσεις και που δεν έχει πρόθεση να αλλάξει το δόγμα ετών που ισχύει στο Αιγαίο.

Τέλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα για σόου από το Αγαθονήσι αναφορικά με την «παρενόχληση» του ελικοπτέρου που τον μετέφερε. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι το επικοινωνιακό επιτελείο μεγέθυνε ένα γεγονός, το οποίο διέψευσαν οι Τούρκοι, προκειμένου να χτίσει ένα πιο φιλοπατριωτικό προφίλ και να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να κάνει υποχωρήσεις απέναντι στην Αγκυρα.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται ότι μετά το «Μακεδονικό» δεν θα μπορούσαν να αντέξουν την πολιτική φθορά που μπορεί να προκαλέσει μια συνεχιζόμενη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. Αλλωστε, το Μαξίμου κατηγορείται ήδη για αλλοπρόσαλλη τακτική. Από τη μια «χτίζει» αντιτουρκικό» μέτωπο με Ισραήλ και Κύπρο και από την άλλη ο κ. Κατρούγκαλος μιλά εμμέσως για συνεκμετάλλευση ή αποδέχεται από τον Τσαβούσογλου να μιλά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.


b>
parapona-rodou
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη