29 Μαρ 2019

Σκηνικό πλήρους κατάρρευσης ΣΥΡΙΖΑ: Οργή στη Μακεδονία, έντονη δυσαρέσκεια στην Αγορά, παγίωση διαφοράς με τη ΝΔ (κάρτες)

Είναι προφανές πλέον ότι πολύ δύσκολα αυτή η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει μέχρι τον Οκτώβριο.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην πλειοψηφία-κουρελού της Βουλής, η οποία είναι αδύνατον να προσφέρει οποιαδήποτε εξασφάλιση, αλλά στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στις αγορές, που αναμένουν με ανυπομονησία την «επόμενη ημέρα» της Ελλάδας.


Αυτό το έντονα αρνητικό κλίμα ένιωσε καλά στο πετσί του εχθές και ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκτός από τις έντονες αποδοκιμασίες του απλού κόσμου, εισέπραξε και τη δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου, κυρίως όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι οινοποιοί της Βορείου Ελλάδας έθεσαν μετ' επιτάσεως το ζήτημα που δημιουργήθηκε από τους Σκοπιανούς με τα «μακεδονικά κρασιά» στην έκθεση ProWein.

Την ανησυχία τους για τις κινήσεις των Σκοπιανών μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών δεν έκρυψαν και οι έκπρόσωποι άλλων εταιρειών του αγροτοδιατροφικού κλάδου με τον πρωθυπουργό να τους απαντά ότι ... η φίλη χώρα θα πρέπει να μάθει να σέβεται κάποιες συμφωνίες.



Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε μάλιστα ότι «λειτουργούν επιτροπές δεοντολογίας που θα δώσουν λύση στο θέμα».

Όπως αναφέρει το thestival.gr εκτός από τους οινοποιούς, τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις στις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών «Μακεδονικός Χαλβάς» και ΜΕΒΓΑΛ.


Το κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα - επιχειρηματιών βάρυναν και οι αιχμές σε βάρος της υπουργού Μακεδονίας Θράκης για επιλεκτικές προσκλήσεις επιχειρηματιών.

Πιο συγκεκριμένα, θέμα δημιουργήθηκε με την υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, επειδή στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μόνον 40 επιχειρηματίες από τους 70 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παραστούν.

Τα δύσκολα συνεχίστηκαν για τον Αλέξη Τσίπρα και το βράδυ της Πέμπτης με πολίτες να τον αποδοκιμάζουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών - έστω και σε απόσταση λόγω των πολύ αυστηρών μέτρων ασφαλείας που κατέστησαν «αποστειρωμένη» ζώνη τους δρόμους γύρω από το Βελλίδειο στο οποίο ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υποψηφίου περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για την Κεντρική Μακεδονία, Χρήστου Γιαννούλη.

Παρά την απόσταση ασφαλείας που δημιούργησαν οι αστυνομικοί, οι διαδηλωτές δεν πτοήθηκαν και υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό με γιουχαΐσματα και με συνθήματα, όπως «Τσίπρα προδότη, κομιτατζή» ενώ αργότερα πολίτες με σημαίες ελληνικές και με τον Ήλιο της Βεργίνας φώναξαν συνθήματα για τη Μακεδονία ενώ αποδοκίμασαν τους προσερχόμενους στο συνεδριακό κέντρο.


Δεν αποδίδουν οι παροχές και τα προεκλογικά δώρα

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατούσε μια ισχυρή εκτίμηση ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες και τα κοινωνικά μέτρα θα δώσουν πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τις μετρήσεις ωστόσο φαίνεται πως το κλίμα όχι μόνο δε βελτιώνεται, αλλά παγιώνει μια τάση ήττας στις επικείμενες ευρωεκλογές, σε βαθμό που τίθεται πλέον το ερώτημα κατά πόσο είναι πιθανό η κατάσταση να χειροτερέψει κι άλλο.

Είναι εμφανές πλέον ότι εδώ και καιρό δεν αποδίδει καμία πολιτική κίνηση, αφού οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ανέμεναν ότι με τα επιδόματα και τα άλλα κοινωνικά μέτρα των εορτών των Χριστουγέννων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε από το χαμένο έδαφος και θα επηρέαζε τους συσχετισμούς, που δείχνουν αρνητικοί ήδη από το 2016.


Επίσης, καρπούς δεν φέρνει ούτε το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, παρά τις «Γέφυρες» και την «πλατιά απεύθυνση» προς τους πρώην Πασόκους. Παράλληλα, οι αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών επηρεάζουν τους συσχετισμούς, καθώς η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί τέσσερις μονάδες πάνω από το μέσο όρο.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει απο τη μία τις ακατάπαυστες αποδοκιμασίες που δέχονται τα κυβερνητικά στελέχη που περιοδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα. Από την άλλη, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την παράταση συζήτησης με τους δανειστές, για την προσδοκώμενη συμφωνία με τους δανειστές, διαμορφώνουν ένα εύφλεκτο πεδίο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το βασικό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου περί της εξόδου από τη μνημονιακή επιτήρηση.

Το πόκερ που επιχείρησε να παίξει η ηγεσία του Μαξίμου, την περασμένη εβδομάδα, με το χαρτί σύγκρουσης με τους δανειστές, με αφορμή τη πρώτη κατοικία, δεν ...κέρδισε την παρτίδα, αφού είχε προεξοφληθεί η διάθεση υποχώρησης στο ερχόμενο Eurogroup, με κύριο στόχο να πετύχει, στη συνέχεια, το προεκλογικό «λάβαρο» για τη πολυπόθητη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο.


Δέκα μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές και ευρωεκλογές

Προβάδισμα δέκα μονάδων για την Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, με αναγωγή επί των εγκύρων. Η αξιωματική αντιπολίτευση λαμβάνει ποσοστό 32,5% έναντι του 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στη νέα δημοσκόπηση της Pulse, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 9 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 30,5% (30% στην προηγούμενη μέτρηση) έναντι 21,5% (20,5%) που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής με 7% αντίστοιχα (7,5% και 6,5%) και το ΚΚΕ με 5,5% (αμετάβλητο).

Τα υπόλοιπα κόμματα στην πρόθεση ψήφου λαμβάνουν (σε παρένθεση τα ποσοστά της προηγούμενης δημοσκόπησης): Η Ελληνική Λύση 2,1% (2,5%), η Ένωση Κεντρώων 1,8% (2%), το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Λαϊκή Ενότητα από 1,3% (1%,1%1%), η Πλεύση Ελευθερίας 1,1% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%. Άλλο κόμμα ψηφίζει το 2,1% (3%), ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 16,5% (17%).

Στα σημαντικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνεται και πως το 76% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι» στην ερώτηση αν θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές.

Μάλιστα, οι προτιθέμενοι να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δηλώνουν ότι θα πράξουν το ίδιο και στις εθνικές εκλογές σε ποσοστό 88%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές φτάνει το 91%.

Το στοιχείο αυτό καταδευκνύει ότι το προβάδισμα της ΝΔ αντανακλά τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, η οικονομική ανάπτυξη και οι φόροι ( σε συνολικό ποσοστό 42%) και η συμφωνία των Πρεσπών (σε ποσοστό 17%) είναι τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι πολίτες.

Ακολουθεί το κριτήριο της πάταξης της διαφθοράς με ποσοστό 10%. Συντριπτική είναι η υπεροχή της ΝΔ και στην παράσταση νίκης, αφού το 61% των ερωτηθέντων απαντά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έναντι ποσοστού 23% που απαντά ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη