35 σχεδόν ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της 26ης Μαΐου,
τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει ως προς τους συσχετισμούς των κομμάτων, σύμφωνα τουλάχιστον με το νέο κύμα μετρήσεων της κοινής γνώμης.
Η πόλωση που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, εκ παραλλήλου με την παροχολογία και τη σκανδαλοθηρία, δεν φαίνεται να αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς η συγκομιδή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πενιχρή, την ίδια ώρα που η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρούν σχεδόν αλώβητο το ευρύ προβάδισμα που διατηρούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του.
Η αξιωματική αντιπολίτευση προπορεύεται του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά τόσο σε περιβάλλον ευρωεκλογών όσο και σε περιβάλλον εθνικών εκλογών, όπως έδειξαν τρεις νέες δημοσκοπήσεις (της Opinion Poll, της Metron Analysis και της Interview) που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, καθώς και οι νεότεροι υπολογισμοί που κάνουν το Ευρωκοινοβούλιο και η έγκυρη ιστοσελίδα Politico με βάση τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων.
Ταυτοχρόνως, σχεδόν σε όλες τις εναλλακτικές εκτιμήσεις που γίνονται για τον τρόπο κατανομής των αναποφασίστων, οι επιδόσεις της ΝΔ είναι τέτοιες που της εξασφαλίζουν αυτοδυναμία εδρών: άλλοτε οριακά (εφόσον η επόμενη Βουλή θα έχει περισσότερα από πέντε κόμματα) και άλλοτε πιο άνετη (σε εκδοχή πεντακομματικής σύνθεσης).
Η μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος που παρατηρείται δεν φαίνεται να αντιστοιχίζεται με τις επιδόσεις της κυβερνητικής παράταξης. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται ελαφρώς, χωρίς, ωστόσο, να δημιουργείται δυναμική ανατροπής του σκηνικού.
Γεγονός που οδηγεί τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι «οι δεξαμενές του κυβερνώντος κόμματος στερεύουν». Και, σε κάθε περίπτωση, «δεν είναι ικανές για να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες που καλλιεργούνται από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου» μέσω των επιθέσεων προς τους δημοσκόπους και των «ενέσεων ηθικού» προς το στελεχιακό δυναμικό τους.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, το σενάριο που εξέτασε η Metron Analysis στην παρουσίαση έρευνας που διενήργησε για τον Alpha, κατανέμοντας τους αναποφάσιστους στα κόμματα από τα οποία προέρχονται. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία κινείται σε επίπεδα κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, καθώς για το ισχύον εκλογικό σύστημα το εύρος του προβαδίσματος δεν διαδραματίζει ρόλο στην κατανομή των εδρών.
Αξιοσημείωτο, από την άλλη, είναι ότι η στρατηγική της έντασης και της πόλωσης. που χαράσσει το κυβερνών κόμμα, πιέζει τα μικρότερα κόμματα, σε βαθμό που, με εξαίρεση τη «Ελληνική Λύση», κανένα τους δεν εμφανίζει δυναμική υπέρβασης του 3%.
Αυτή η πολυδιάσπαση των δυνάμεων κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας και λειτουργεί υπέρ της ΝΔ. Δεν περνάει, εξάλλου, απαρατήρητο το γεγονός ότι οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα κατά του Κινήματος Αλλαγής και των στελεχών του, αντί να κάμπτει, ενισχύει τα ποσοστά του κόμματος της Φώφης Γεννηματά, που κερδίζει τη μάχη της τρίτης θέσης από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Ένα ακόμα στοιχείο που ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν και αποτελεί κρίσιμο για κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι το ύψος των απευθείας διαρροών ψηφοφόρων που φεύγουν από το ένα κόμμα και πάνε στο άλλο, ειδικά όταν πρόκειται για κόμματα εξουσίας.
Και σε αυτό το ζήτημα τα μηνύματα δεν είναι καθόλου θετικά για τον κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με αναλύσεις των τελευταίων ημερών το 12% των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα στις τελευταίες εκλογές έχει στραφεί ήδη στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Περίπου 200.000 άνθρωποι δηλαδή που αποδεδειγμένα στήριξαν και ψήφισαν στην κάλπη τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα δηλώνουν ήδη αποφασισμένοι να ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το ποσοστό αυτό δεν είναι διόλου μικρό και αποτυπώνει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι το κυβερνών κόμμα δεν αντιμετωπίζει μόνο έντονο πρόβλημα συσπείρωσης αλλά αδυνατεί να πείσει τους μέχρι πρότινος ψηφοφόρους του να μην υποστηρίξουν τον μεγάλο πολιτικό αντίπαλο.
Opinion Poll: Προβάδισμα 17 μονάδων
Τον χορό στο νέο κύμα των δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη έσυρε η εταιρία Opinion Poll. Στη μέτρηση που είδε το φως από το ραδιόφωνο «Θέμα 104,6» καταγράφηκε πολύ μεγάλη διαφορά, έως και 17 μονάδων, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας,τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές.
Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η διαφορά είναι 15,4 μονάδες, με ποσοστά για τη ΝΔ 30,1% έναντι μόλις 14,7% για το κυβερνών κόμμα, που είναι η χαμηλότερη επίδοση που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση εδώ και πολύ καιρό.
Η διαφορά αυξάνεται όταν γίνεται αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια. Εκεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαφορά 17,1 ποσοστιαίες μονάδες, με ποσοστό 33,7% έναντι 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα, με αυξητικές τάσεις, είναι το Κίνημα Αλλαγής, που στην πρόθεση ψήφου έχει ποσοστό 6,2% και φτάνει στο 6,9% όταν γίνεται αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια. Ακολουθεί το ΚΚΕ που με την αναγωγή φθάνει στο 5,3% (4,3% στην πρόθεση ψήφου) και η Χρυσή Αυγή με 4,5% (4% στην πρόθεση ψήφου).
Τα πέντε αυτά κόμματα είναι και τα μόνα που εξασφαλίζουν την είσοδό τους στην Ευρωβουλή, σύμφωνα με την Opinion Poll, η οποία εκτιμά τους αναποφάσιστους των ευρωεκλογών γύρω στο 14%, με ένα ποσοστό 8,3% να σκέφτεται την αποχή.
Πολύ μεγάλη είναι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και για τις εθνικές εκλογές. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει ποσοστό 30,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται περίπου 14 ολόκληρες μονάδες πίσω, στο 16,3%! Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5,3%, η Χρυσή Αυγή με 5% και το ΚΚΕ με 4,7%. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 12,8% και η αποχή στο 6,5%.
Στην αναγωγή επί των εγκύρων ψήφων, η ΝΔ είναι μία ανάσα από την αυτοδυναμία, καθώς έχει ποσοστό 33,8% και διαφορά 15,7 μονάδων από το κυβερνών κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μόλις στο 18,1%, με τρίτο το ΚΙΝΑΛ στο 5,9%, τέταρτη έρχεται η Χρυσή Αυγή με 5,6% και πέμπτο το ΚΚΕ με 5,2%. Πρόκειται για τα κόμματα που καταφέρνουν να εισέλθουν στη Βουλή, καθώς κανένα άλλο δεν ξεπερνά το κατώφλι του 3%.
Στην παράσταση νίκης, τέλος, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 69%, ενώ μόλις 12% πιστεύει ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 38,5% των ψηφοφόρων προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα επιλέγει το 21,9%.
Οι ψηφοφόροι πάντως είναι απαισιόδοξοι γενικώς, αλλά και απογοητευμένοι από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ποσοστό 71,4% πιστεύει ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, 76,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με σωστό τρόπο τα προβλήματα, ενώ ένα 68,6% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ.
Metron Analysis: Τα σενάρια της αυτοδυναμίας
Σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές και μάλιστα με αυτοδυναμία, έδωσε η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Η ΝΔ προηγείται στις ευρωεκλογές με διαφορά 7,3% συγκεντρώνοντας 25,2% έναντι 19,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εθνικές εκλογές, η ΝΔ ανεβάζει την διαφορά στις 7,8 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς προηγείται με 28,8% έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 28,8%, ΣΥΡΙΖΑ 21%, ΚΙΝΑΛ 6,7%, Χρυσή Αυγή 5,1% και ΚΚΕ 5%. Με αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου στα κόμματα η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει στις 10,2 μονάδες και η ΝΔ με 37,5% αποκτά αυτοδυναμία με 154 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 27,3% λαμβάνει 76 έδρες. Διαμορφώνεται εξακομματική Βουλή καθώς εισέρχεται και η Ελληνική Λύση, με ποσοστό 3,1%.
Στο σενάριο της επιστροφής των αναποφάσιστων στα κόμματα που είχαν επιλέξει το 2015 και αναλογική κατανομή τους στη συνέχεια, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 35,4%, ΣΥΡΙΖΑ 28,8%, ΚΙΝΑΛ 8,4%, ΧΑ 6,2% και ΚΚΕ 6,1%. Στο σενάριο αυτό η Βουλή θα είναι πεντακομματική με την εξής κατανομή εδρών: ΝΔ: 154, ΣΥΡΙΖΑ 85, ΚΙΝΑΛ 25, ΧΑ 18, ΚΚΕ 18. Εκτός βουλής μένει στο σενάριο αυτό η Ελληνική Λύση.
Και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», με 28% έναντι 23% του νυν πρωθυπουργού.
Interview: Εδραιωμένη η διψήφια διαφορά
Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για λογαριασμό του καναλιού Βεργίνα TV η ΝΔ προηγείται με διαφορά 13,7% ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ενώ στις εθνικές εκλογές η διαφορά φαίνεται να έχει εδραιωθεί σε διψήφιο ποσοστό (10,5% στην παρούσα δημοσκόπηση).
Η πρόβλεψη του Ευρωκοινοβουλίου
Mε βάση, εξάλλου, τον μέσο όρο τριών δημοσκοπήσεων που έλαβε υπόψη του το Ευρωκοινοβούλιο, η ΝΔ έχει προβάδισμα 10,8 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές και αναμένεται να λάβει 34,6%, έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7,5%, η Χρυσή Αυγή, με 7,4%, το ΚΚΕ, με 6,2% και η ΛΑΕ με 3,2%. Χαμηλά ποσοστά συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το Ποτάμι (1,7%) και οι ΑΝΕΛ (1,2%). Τα ποσοστά αυτά δίνουν 9 έδρες στη ΝΔ, 6 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ, από 2 έδρες στο ΚΙΝΑΛ και την Χρυσή Αυγή και από 1 έδρα στο ΚΚΕ και τη ΛΑΕ.
Politico: Δέκα ευρωβουλευτές η ΝΔ, έξι ο ΣΥΡΙΖΑ
Προβάδισμα, τέλος, κατά 11,29 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας ενημέρωσης Politico.
Στην έρευνα, που βασίζεται στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν στη χώρα μας, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37,53% και εκλέγει δέκα ευρωβουλευτές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 26,24% και εκλέγει έξι ευρωβουλευτές.
Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 8,14% (2 ευρωβουλευτές), το Κίνημα Αλλαγής με 8% (2 ευρωβουλευτές) και το ΚΚΕ με 7,36% (1 ευρωβουλευτής). Εκτός Ευρωκοινοβουλίου, καθώς δεν περνούν το φράγμα του 3%, μένουν η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι, η ΛΑΕ και οι ΑΝΕΛ.
τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει ως προς τους συσχετισμούς των κομμάτων, σύμφωνα τουλάχιστον με το νέο κύμα μετρήσεων της κοινής γνώμης.
Η πόλωση που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, εκ παραλλήλου με την παροχολογία και τη σκανδαλοθηρία, δεν φαίνεται να αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς η συγκομιδή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πενιχρή, την ίδια ώρα που η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρούν σχεδόν αλώβητο το ευρύ προβάδισμα που διατηρούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του.
Η αξιωματική αντιπολίτευση προπορεύεται του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά τόσο σε περιβάλλον ευρωεκλογών όσο και σε περιβάλλον εθνικών εκλογών, όπως έδειξαν τρεις νέες δημοσκοπήσεις (της Opinion Poll, της Metron Analysis και της Interview) που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, καθώς και οι νεότεροι υπολογισμοί που κάνουν το Ευρωκοινοβούλιο και η έγκυρη ιστοσελίδα Politico με βάση τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων.
Ταυτοχρόνως, σχεδόν σε όλες τις εναλλακτικές εκτιμήσεις που γίνονται για τον τρόπο κατανομής των αναποφασίστων, οι επιδόσεις της ΝΔ είναι τέτοιες που της εξασφαλίζουν αυτοδυναμία εδρών: άλλοτε οριακά (εφόσον η επόμενη Βουλή θα έχει περισσότερα από πέντε κόμματα) και άλλοτε πιο άνετη (σε εκδοχή πεντακομματικής σύνθεσης).
Η μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος που παρατηρείται δεν φαίνεται να αντιστοιχίζεται με τις επιδόσεις της κυβερνητικής παράταξης. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται ελαφρώς, χωρίς, ωστόσο, να δημιουργείται δυναμική ανατροπής του σκηνικού.
Γεγονός που οδηγεί τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι «οι δεξαμενές του κυβερνώντος κόμματος στερεύουν». Και, σε κάθε περίπτωση, «δεν είναι ικανές για να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες που καλλιεργούνται από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου» μέσω των επιθέσεων προς τους δημοσκόπους και των «ενέσεων ηθικού» προς το στελεχιακό δυναμικό τους.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, το σενάριο που εξέτασε η Metron Analysis στην παρουσίαση έρευνας που διενήργησε για τον Alpha, κατανέμοντας τους αναποφάσιστους στα κόμματα από τα οποία προέρχονται. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία κινείται σε επίπεδα κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, καθώς για το ισχύον εκλογικό σύστημα το εύρος του προβαδίσματος δεν διαδραματίζει ρόλο στην κατανομή των εδρών.
Αξιοσημείωτο, από την άλλη, είναι ότι η στρατηγική της έντασης και της πόλωσης. που χαράσσει το κυβερνών κόμμα, πιέζει τα μικρότερα κόμματα, σε βαθμό που, με εξαίρεση τη «Ελληνική Λύση», κανένα τους δεν εμφανίζει δυναμική υπέρβασης του 3%.
Αυτή η πολυδιάσπαση των δυνάμεων κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας και λειτουργεί υπέρ της ΝΔ. Δεν περνάει, εξάλλου, απαρατήρητο το γεγονός ότι οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα κατά του Κινήματος Αλλαγής και των στελεχών του, αντί να κάμπτει, ενισχύει τα ποσοστά του κόμματος της Φώφης Γεννηματά, που κερδίζει τη μάχη της τρίτης θέσης από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Ένα ακόμα στοιχείο που ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν και αποτελεί κρίσιμο για κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι το ύψος των απευθείας διαρροών ψηφοφόρων που φεύγουν από το ένα κόμμα και πάνε στο άλλο, ειδικά όταν πρόκειται για κόμματα εξουσίας.
Και σε αυτό το ζήτημα τα μηνύματα δεν είναι καθόλου θετικά για τον κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με αναλύσεις των τελευταίων ημερών το 12% των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα στις τελευταίες εκλογές έχει στραφεί ήδη στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Περίπου 200.000 άνθρωποι δηλαδή που αποδεδειγμένα στήριξαν και ψήφισαν στην κάλπη τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα δηλώνουν ήδη αποφασισμένοι να ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το ποσοστό αυτό δεν είναι διόλου μικρό και αποτυπώνει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι το κυβερνών κόμμα δεν αντιμετωπίζει μόνο έντονο πρόβλημα συσπείρωσης αλλά αδυνατεί να πείσει τους μέχρι πρότινος ψηφοφόρους του να μην υποστηρίξουν τον μεγάλο πολιτικό αντίπαλο.
Opinion Poll: Προβάδισμα 17 μονάδων
Τον χορό στο νέο κύμα των δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη έσυρε η εταιρία Opinion Poll. Στη μέτρηση που είδε το φως από το ραδιόφωνο «Θέμα 104,6» καταγράφηκε πολύ μεγάλη διαφορά, έως και 17 μονάδων, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας,τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές.
Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η διαφορά είναι 15,4 μονάδες, με ποσοστά για τη ΝΔ 30,1% έναντι μόλις 14,7% για το κυβερνών κόμμα, που είναι η χαμηλότερη επίδοση που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση εδώ και πολύ καιρό.
Η διαφορά αυξάνεται όταν γίνεται αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια. Εκεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαφορά 17,1 ποσοστιαίες μονάδες, με ποσοστό 33,7% έναντι 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα, με αυξητικές τάσεις, είναι το Κίνημα Αλλαγής, που στην πρόθεση ψήφου έχει ποσοστό 6,2% και φτάνει στο 6,9% όταν γίνεται αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια. Ακολουθεί το ΚΚΕ που με την αναγωγή φθάνει στο 5,3% (4,3% στην πρόθεση ψήφου) και η Χρυσή Αυγή με 4,5% (4% στην πρόθεση ψήφου).
Τα πέντε αυτά κόμματα είναι και τα μόνα που εξασφαλίζουν την είσοδό τους στην Ευρωβουλή, σύμφωνα με την Opinion Poll, η οποία εκτιμά τους αναποφάσιστους των ευρωεκλογών γύρω στο 14%, με ένα ποσοστό 8,3% να σκέφτεται την αποχή.
Πολύ μεγάλη είναι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και για τις εθνικές εκλογές. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει ποσοστό 30,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται περίπου 14 ολόκληρες μονάδες πίσω, στο 16,3%! Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5,3%, η Χρυσή Αυγή με 5% και το ΚΚΕ με 4,7%. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 12,8% και η αποχή στο 6,5%.
Στην αναγωγή επί των εγκύρων ψήφων, η ΝΔ είναι μία ανάσα από την αυτοδυναμία, καθώς έχει ποσοστό 33,8% και διαφορά 15,7 μονάδων από το κυβερνών κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μόλις στο 18,1%, με τρίτο το ΚΙΝΑΛ στο 5,9%, τέταρτη έρχεται η Χρυσή Αυγή με 5,6% και πέμπτο το ΚΚΕ με 5,2%. Πρόκειται για τα κόμματα που καταφέρνουν να εισέλθουν στη Βουλή, καθώς κανένα άλλο δεν ξεπερνά το κατώφλι του 3%.
Στην παράσταση νίκης, τέλος, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 69%, ενώ μόλις 12% πιστεύει ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 38,5% των ψηφοφόρων προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα επιλέγει το 21,9%.
Οι ψηφοφόροι πάντως είναι απαισιόδοξοι γενικώς, αλλά και απογοητευμένοι από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ποσοστό 71,4% πιστεύει ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, 76,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με σωστό τρόπο τα προβλήματα, ενώ ένα 68,6% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ.
Metron Analysis: Τα σενάρια της αυτοδυναμίας
Σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές και μάλιστα με αυτοδυναμία, έδωσε η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Η ΝΔ προηγείται στις ευρωεκλογές με διαφορά 7,3% συγκεντρώνοντας 25,2% έναντι 19,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εθνικές εκλογές, η ΝΔ ανεβάζει την διαφορά στις 7,8 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς προηγείται με 28,8% έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 28,8%, ΣΥΡΙΖΑ 21%, ΚΙΝΑΛ 6,7%, Χρυσή Αυγή 5,1% και ΚΚΕ 5%. Με αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου στα κόμματα η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει στις 10,2 μονάδες και η ΝΔ με 37,5% αποκτά αυτοδυναμία με 154 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 27,3% λαμβάνει 76 έδρες. Διαμορφώνεται εξακομματική Βουλή καθώς εισέρχεται και η Ελληνική Λύση, με ποσοστό 3,1%.
Στο σενάριο της επιστροφής των αναποφάσιστων στα κόμματα που είχαν επιλέξει το 2015 και αναλογική κατανομή τους στη συνέχεια, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 35,4%, ΣΥΡΙΖΑ 28,8%, ΚΙΝΑΛ 8,4%, ΧΑ 6,2% και ΚΚΕ 6,1%. Στο σενάριο αυτό η Βουλή θα είναι πεντακομματική με την εξής κατανομή εδρών: ΝΔ: 154, ΣΥΡΙΖΑ 85, ΚΙΝΑΛ 25, ΧΑ 18, ΚΚΕ 18. Εκτός βουλής μένει στο σενάριο αυτό η Ελληνική Λύση.
Και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», με 28% έναντι 23% του νυν πρωθυπουργού.
Interview: Εδραιωμένη η διψήφια διαφορά
Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για λογαριασμό του καναλιού Βεργίνα TV η ΝΔ προηγείται με διαφορά 13,7% ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ενώ στις εθνικές εκλογές η διαφορά φαίνεται να έχει εδραιωθεί σε διψήφιο ποσοστό (10,5% στην παρούσα δημοσκόπηση).
Η πρόβλεψη του Ευρωκοινοβουλίου
Mε βάση, εξάλλου, τον μέσο όρο τριών δημοσκοπήσεων που έλαβε υπόψη του το Ευρωκοινοβούλιο, η ΝΔ έχει προβάδισμα 10,8 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές και αναμένεται να λάβει 34,6%, έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7,5%, η Χρυσή Αυγή, με 7,4%, το ΚΚΕ, με 6,2% και η ΛΑΕ με 3,2%. Χαμηλά ποσοστά συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το Ποτάμι (1,7%) και οι ΑΝΕΛ (1,2%). Τα ποσοστά αυτά δίνουν 9 έδρες στη ΝΔ, 6 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ, από 2 έδρες στο ΚΙΝΑΛ και την Χρυσή Αυγή και από 1 έδρα στο ΚΚΕ και τη ΛΑΕ.
Politico: Δέκα ευρωβουλευτές η ΝΔ, έξι ο ΣΥΡΙΖΑ
Προβάδισμα, τέλος, κατά 11,29 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας ενημέρωσης Politico.
Στην έρευνα, που βασίζεται στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν στη χώρα μας, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37,53% και εκλέγει δέκα ευρωβουλευτές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 26,24% και εκλέγει έξι ευρωβουλευτές.
Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 8,14% (2 ευρωβουλευτές), το Κίνημα Αλλαγής με 8% (2 ευρωβουλευτές) και το ΚΚΕ με 7,36% (1 ευρωβουλευτής). Εκτός Ευρωκοινοβουλίου, καθώς δεν περνούν το φράγμα του 3%, μένουν η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι, η ΛΑΕ και οι ΑΝΕΛ.