21 Απρ 2019

Ασταθής και επικίνδυνη η Νοτρ Νταμ ‑ Βραχυκύκλωμα η αιτία της φωτιάς

Σε ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η
καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Μετά τον αποκλεισμό του εμπρησμού ως πιθανό αίτιο από την πυροσβεστική, η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από τα έργα συντήρησης του ξύλινου κεντρικού πυργίσκου, που αργότερα κατέρρευσε από τις φλόγες.

Η πυροσβεστική επισήμανε ότι το κτίσμα παραμένει ασταθές και ιδιαίτερα επικίνδυνο, απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση στα συνεργεία που έσπευσαν να στηρίξουν την περιοχή πάνω από το άνοιγμα σε σχήμα ρόδου του νότιου νάρθηκα.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η εισαγγελία του Παρισιού ανέφερε ότι η αστυνομία έχει ανακρίνει περίπου 40 άτομα για να καταλήξει με βεβαιότητα ότι η φωτιά δεν είχε εγκληματικά κίνητρα. Σε χθεσινές δηλώσεις, ο επίτροπος του ναού, αιδεσιμότατος Πατρίκ Σοβέ υπέθεσε πως την πυρκαγιά προκάλεσε «δυσλειτουργία υπολογιστή» στους ανελκυστήρες της σκαλωσιάς, το ηλεκτρικό κουτί των οποίων μπορεί να παρήγαγε σπινθήρες. Ο πατέρας Σοβέ προειδοποίησε, όμως, ότι το τελικό πόρισμα της πυροσβεστικής θα χρειασθεί τουλάχιστον δύο μήνες. Ο πρόεδρος Μακρόν επρόκειτο χθες να συναντηθεί με στελέχη της UNESCO για να παρουσιάσει ιδέες για την ανακατασκευή της Νοτρ Νταμ.

Την ανακούφισή του εξέφραζε χθες ο επίσημος μελισσοκόμος του καθεδρικού της Παναγίας, Νικολά Γκεάν, για τη διάσωση των 180.000 μελισσών που ζουν και παράγουν στην Παναγία των Παρισίων. «Είμαι τόσο ανακουφισμένος. Είδα σε δορυφορικές φωτογραφίες ότι τα τρία μελίσσια της Νοτρ Νταμ δεν κάηκαν. Πίστευα ότι θα είχαν καταστραφεί μαζί με την οροφή», είπε.

Ο Γκεάν έχει αναλάβει τη φροντίδα των μελισσών μετά την εγκατάστασή τους στη μολύβδινη οροφή του ναού το 2013, στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος του δήμου του Παρισιού για την ανάσχεση του φαινομένου της μείωσης των πληθυσμών μελισσών. Ο μελισσοκόμος εξήγησε ότι οι μέλισσες, όπως και όλα τα έντομα, δεν διαθέτουν πνεύμονες και έτσι το διοξείδιο του άνθρακα που εξέπεμψε η πυρκαγιά δεν τις σκότωσε, αλλά τις νάρκωσε. Μόλις οι μέλισσες αισθανθούν φωτιά, «καταβροχθίζουν» μέλι και προστατεύουν τη βασίλισσά τους, ενώ ουδέποτε εγκαταλείπουν το μελίσσι τους.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη