20 Απρ 2019

Η απίθανη απάντηση Κουράκη για Πολάκη-Καμμένο, που κρύφτηκαν πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Απίθανη απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής
Αναστάσιος Κουράκης, στα δημοσιεύματα του τύπου που σχολίασαν ότι οι Παύλος Πολάκης και Πάνος Καμμένος, κρύφτηκαν πίσω από τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών για να αποφύγουν τις μηνύσεις εναντίον τους.


Ας σημειωθεί ότι οι δύο υπουργοί επικαλούνται τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για να μη δικαστούν ως απλοί πολίτες. Είναι οι ίδιοι που κατήγγειλαν ως κατάπτυστο τον εν λόγω νόμο και ζήτησαν την αναθεώρηση του Συντάγματος για να καταργηθεί! Τώρα τον αξιοποιούν δύο φορές την ημέρα.

Το αίτημα για άρση ασυλίας κατατέθηκε γιατί εναντίον του Παύλου Πολάκη είχε καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ εναντίον του Πάνου Καμμένου είχε καταθέσει μήνυση ο εκδότης της εφημερίδας Παραπολιτικά Γιάννης Κουρτάκης. Και οι δύο κατηγορούμενοι, αρνήθηκαν την άρση της ασυλίας τους, επικαλούμενοι τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών, την ίδια στιγμή που μόλις πρόσφατα η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε στην Συνταγματική Αναθεώρηση , τον αυστηρό περιορισμό των υποθέσεων που καλύπτει ο γνωστός Νόμος. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ ότι στην υπόθεση Novartis επιδιώκουν την παραγραφή των αδικημάτων, αξιοποιεί ξανά και ξανά τον νόμο περί Ευθύνης Υπουργών.

Ο Αναστάσιος Κουράκης αντιδρώντας στις αιτιάσεις των ΜΜΕ και πολλών βουλευτών έδωσε την απίθανη απάντηση, οτι η επιτροπή Δεοντολογίας αποδέχεται το επιχείρημα των δυο υπουργών ότι οι υποθέσεις τους εμπίπτουν στα καθήκοντα του υπουργού αλλά η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Γράφει χαρακτηριστικά ότι «δημοσιεύματα ότι δήθεν οι σχετικές υποθέσεις συγκαλύπτονται μέσω της παραπομπής στο άρθρο 86 του Συντάγματος είναι ανακριβή. Οφείλονται προφανώς σε παραπληροφόρηση, αφού με τη δεδομένη εξέλιξη η δυνατότητα δίωξης μένει ανοιχτή. » Η δήλωση Κουράκη προκάλεσε γέλιο στην Βουλή, αφού η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή. Διαδικασία που φυσικά δεν γίνεται για τέτοιες υποθέσεις, αλλά για μεγάλα σκάνδαλα εθνικής εμβέλειας...

Η απάντηση του Αναστάσιου Κουράκη για το κρυφτό Πολάκη- Καμμένου
Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας συνεδρίασε στις 18.4.2019 για να εισηγηθεί την άρση ή μη της ασυλίας πέντε βουλευτών. Κατά την τελική κρίση της Επιτροπής για τους τρεις εξ αυτών συντρέχει λόγος άρσης της ασυλίας, δεδομένου ότι οι αναφερόμενες πράξεις δεν συνδέονται με τα βουλευτικά έργα. Επιπλέον οι δύο από τους τρεις βουλευτές δήλωσαν ότι επιθυμούν την άρση της ασυλίας τους (ο τρίτος απουσίαζε).

Δύο ακόμη περιπτώσεις αφορούσαν βουλευτές, που είχαν υπουργική ιδιότητα, αλλά οι υποθέσεις τους δεν έχουν υπαχθεί προηγουμένως στη διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας λαμβάνοντας υπόψη και την από 28.11.2016 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής πρότεινε η σχετική υπόθεση να ακολουθήσει τη διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος. Δημοσιεύματα ότι δήθεν οι σχετικές υποθέσεις συγκαλύπτονται μέσω της παραπομπής στο άρθρο 86 του Συντάγματος είναι ανακριβή. Οφείλονται προφανώς σε παραπληροφόρηση, αφού με τη δεδομένη εξέλιξη η δυνατότητα δίωξης μένει ανοιχτή.



Πηγή: iefimerida.gr 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη