20 Απρ 2019

Μπάχαλο με τις προεκλογικές κυβερνητικές εξαγγελίες για παροχές - Άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος

Μπάχαλο έχει δημιουργηθεί με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για παροχές ενόψει των Εκλογών.


Στελέχη της Κυβέρνησης ασκούν πιέσεις με τηλεοπτικές δηλώσεις προς το υπουργείο Οικονομικών για προεκλογικές εξαγγελίες.


Ενώ όμως εξαγγελίες για μέτρα πριν το Πάσχα έχουν μείνει στο συρτάρι (π.χ. 120 δόσεις για χρέη στα Ταμεία) τις τελευταίες 48 ώρες υπουργοί της Kυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλαν παροχές 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2020, τις οποίες όμως το αρμόδιο υπουργείο επί των Οικονομικών –προς το παρόν- δείχνει να αγνοεί ή και διαψεύδει.

Τον χορό των προεκλογικών εξαγγελιών «σέρνει» ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσης, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος υποσχέθηκε χθες 13η σύνταξη από το 2020 αλλά και αυξήσεις έως 40% στις συντάξεις χηρείας από τον ερχόμενο μήνα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, που δηλώνει ότι «εγγυώμαστε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε πολλά θέματα μετά τις εκλογές, έχουμε θωρακίσει τη χώρα με το δημοσιονομικό απόθεμα που έχουμε εξασφαλίσει».

Ωστόσο:

- η ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου που «κοστίζει» 1,9 δισ. ευρώ το 2020

- άλλα 900 εκατομμύρια η 13η σύνταξη (400 ευρώ για 2,25 εκατομμύρια συνταξιούχους)

- το «δημοσιονομικό απόθεμα» για μέτρα του 2020, η κυβέρνηση δεν το έχει εξασφαλίσει αφού, αν τελικώς υπάρξει, θα αποδειχθεί στα τέλη του 2020 -και προφανώς όχι πάντως από τις αρχές ούτε τα τέλη του 2019.
«Πάγος» από το υπουργείο Οικονομικών

Αντιθέτως, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει «δημοσιονομικό περιθώριο» (υπερπλέονασμα πέραν του 3,5% του ΑΕΠ) μόνον 700 εκατομμύρια ευρώ για το 2019 και άλλα 1,280 δισεκατομμύρια το 2020. Δηλαδή πολύ λιγότερα από τα 2,8 δισ. που κοστίζουν αυτά τα δύο μέτρα μόνον.

Πίσω από τις λέξεις και τις υποσχέσεις, η πραγματική είδηση είναι ίσως ότι ο Τάσος Πετρόπουλος αποκάλυψε νέα στοιχεία για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, η τύχη των οποίων αγνοείται εδώ και μήνες, καθώς συνεχώς εξαγγέλλεται αλλά ακόμα δεν έχει φανεί.

Παρότι οι ως τώρα πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν πως δεν θα υπάρχουν σε καμία από τις δύο ρυθμίσεις περιουσιακά κριτήρια ή «κόφτες», ο υφυπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι θα υπάρχουν για τη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη