12 Απρ 2019

«Παίζουν» το τελευταίο τους χαρτί με τη Novartis: Ψάχνουν απεγνωσμένα για δεύτερο «ένοχο»

Σε ένα σωσίβιο από μια δικογραφία που θα αφορά και έναν άλλον πολιτικό επενδύει το
Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα για να μην εξελιχθεί σε απόλυτο βατερλό η υπόθεση Novartis.

Πλέον, όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στα μη πολιτικά πρόσωπα, αλλά και στα πέντε πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η δικογραφία παραμένει ανοιχτή, με τις τελευταίες πληροφορίες πάντως να θέλουν και αυτές οι υποθέσεις να μπαίνουν στο αρχείο την επόμενη εβδομάδα.


Πάντως, παρά τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και την αρνητική επίδραση του σκανδάλου στο πολιτικό σκηνικό, το πρωθυπουργικό επιτελείο εξακολουθεί να επενδύει σε ένα «σωσίβιο» από τη Novartis.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης Novartis ουσιαστικά είναι η τελευταία απόπειρα του πρωθυπουργού αν όχι να γυρίσει, τουλάχιστον να μειώσει την δημοσκοπική ψαλίδα που χωρίζει το κυβερνών κόμμα από την ΝΔ. Μία προσπάθεια η οποία χαρακτηρίζεται από τις fast track διαδικασίες όπως αυτές ήδη αποτυπώνονται και από την κοινοβουλευτική οδό που ακολουθείται.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, όπως αυτή διατυπώνεται από σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κεντρική θέση η εξής επισήμανση: «Το γεγονός ότι κάποια από τα τμήματα αυτής της δικογραφίας, για συγκεκριμένα πρόσωπα οδηγήθηκαν στο αρχείο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Ούτε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ούτε ότι είναι σκευωρία ούτε φυσικά ότι κλείνει η υπόθεση για όλους τους εμπλεκομένους».

Μάλιστα, σχολιάστηκε από κύκλους της αντιπολίτευσης ως ενδεχόμενο σήμα για τα μελλούμενα η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, Σπύρου Λάππα, ο οποίος δεν απέκλεισε για δύο από τα πέντε πρόσωπα για τα οποία συνεχίζεται η έρευνα για την υπόθεση να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, όπως με τον Ανδρέα Λοβέρδο.


Την ίδια ώρα ενδεικτική της επιλογής του Μεγάρου Μαξίμου να προκαλέσει την μέγιστη δυνατή φθορά στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι η είδηση πως στην συνεδρίαση της επιτροπής δεοντολογίας της Βουλής όπου θα τεθεί η άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου θα υπάρξει παράλληλα συζήτηση και της αντίστοιχης διαδικασίας για τον Μάριο Σαλμά, με αφορμή την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων.

Μία επιλογή διόλου τυχαία με το προεκλογικό σκηνικό που στήνεται με μεγάλη επιμέλεια από το Μέγαρο Μαξίμου.

Προς επίρρωσιν μάλιστα της παραπάνω “σύμπτωσης” είναι πως ανάλογες υποθέσεις περί άρσεων ασυλιών όπως για παράδειγμα του Παύλου Πολάκη είναι ακόμα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν είναι βέβαιο ότι η επιχείρηση πόλωσης με όχημα την συγκεκριμένη υπόθεση θα αποτελέσει το αφήγημα πάνω στο οποίο ο κ.Τσίπρας θα στηρίξει το αφήγημά του στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται και η στοχευμένη διαρροή σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι τον ίδιο δρόμο με τον κ.Λοβέρδο θα ακολουθήσει ένας από τους πέντε πολιτικούς των οποίων οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές.

“Ολοι ίδιοι είναι” αναμένεται να αποτελέσει την φράση κλειδί του πρωθυπουργού στο προεκλογικό “μπαλκόνι”, επιθυμώντας να βάλει στο ίδιο τσουβάλι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθ' όλη τη διάρκεια του “σήριαλ” Novartis οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, τις οποίες εμπιστεύεται ο κ.Τσίπρας, θα ενημερώνουν συνεχώς τον πρωθυπουργό για τον αντίκτυπο που θα έχει στην κοινωνία.

Στο σημείο αυτό κρύβεται το στοιχείο που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις: Εάν ο κ.Τσίπρας πειστεί ότι τα ευρήματα τον ευνοούν τότε θα πατήσει το κουμπί, στήνοντας κάλπες ακόμα και μέχρι τον Ιούνιο. Μπορεί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να προσπάθησε να αποκλείσει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, όμως η αλήθεια είναι ότι την απόφαση για εκλογές παίρνει μόνο ο πρωθυπουργός και κανένας άλλος.




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη