27 Μαΐ 2019

Εμφύλιο στο ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί η βαριά ήττα: Την «Κεφαλή επί πίνακι» του Τσίπρα ζητά η εσωκομματική αντιπολίτευση

Από εχθές το βράδυ, βράζει ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δεινή πολιτική ήττα που υπέστη και ήδη όλοι τίθενται προ των ευθυνών τους, καθώς δεν ήταν μια απλή νίκη της ΝΔ, αλλά αποτελεί ένα πολύ ηχηρό πολιτικό χτύπημα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου.

Μάλιστα, το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ευρεία συνάντηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής και του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας, προκειμένου να εκτιμηθεί η εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα προς τις εθνικές κάλπες.


Στη νέα ευρεία σύσκεψη ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία, μία μάλιστα ημέρα πριν την αναχώρηση του για το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες που είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη.

Το πολύ κακό εκλογικό αποτέλεσμα απελευθερώνει «δαιμόνια» από το εσωκομματικό μπουκάλι, αλλά οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές επιδρούν και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για να εκδηλωθούν μαζικές αντιδράσεις.

Η αναστάτωση όμως είναι πάρα πολύ μεγάλη για το κυβερνών κόμμα και η κατάσταση που καλείται από χθες το βράδυ να διαχειριστεί πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Και αυτό διότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τα πολλά λάθη που έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο και τα οποία στοίχισαν πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι όπως είναι φυσικό, αυτή η ήττα δρομολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις οι οποίες ξεκινούν είτε από τις εσωκομματικές γκρίνιες –που υπήρχαν εδώ και χρόνια στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, είτε μετά της σφοδρής ήττας.

Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται για πρώτη φορά μετά το 2015 σε θέση άμυνας για να αποκρούσει όχι απλά προβληματισμούς και ενστάσεις, αλλά ευθεία αμφισβήτηση επιλογών του.

Προφανώς και ουδείς συζητά θέμα ηγεσίας, καθώς απομένει μόλις ένας μήνες ως τις εθνικής κάλπες, αλλά ήδη καταγράφεται έντονη κριτική για πτυχές της στρατηγικής του κόμματος, αλλά και για επιλογές προσώπων, τόσο για την Ευρωβουλή όσο και για δήμους και περιφέρειες.


Αποκάλυψη: Ανατρέπουν τον Τσίπρα την νύχτα των Εκλογών

O Lykavitos.gr, αρκετές ημέρες πριν, στις 22 Μαΐου, είχε αναφερθεί με μεγάλο άρθρο του στον εμφύλιο που θα ξεκινούσε στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογικής συντριβής, κάτι για το οποίο η ιστοσελίδα μας επιβεβαιώθηκε.

Διαβάσε τι γράφαμε τότε:

Θέμα ηγεσίας θα τεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση, που το βράδυ της 26 Μαΐου, στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί στρατηγική ήττα από τη ΝΔ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αποφασισμένος να «εκτελέσει» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, ως υπεύθυνο της εκλογικής συντριβής, αλλά και της απομάκρυνσης του κόμματος από τις παραδοσιακές αριστερές αρχές.

Το αριστερό «συμβόλαιο» για το τέλος της εποχής Τσίπρα στο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογραφεί, όχι μόνο από τον υπουργό Οικονομίας αλλά και από πλειάδα επιτελικών στελεχών της Κουμουνδούρου, όπως του γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη του πρώην υπουργού Νικ. Φίλη αλλά και του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση.

Η προσχώρηση Βούτση στην «ομάδα» αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας, καθώς ο Βούτσης είναι παραδοσιακό στέλεχος της Αριστεράς, με ειδικό βάρος μέσα στο κόμμα.

Ο «τσάρος» της οικονομίας στις κατ’ ιδίαν επαφές του με τον Πρωθυπουργό έχει καταστήσει σαφές τις διαφωνίες του τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.Ωστόσο, η «ομάδα» έκρινε ότι δεν είναι έντιμο πολιτικά να δημοσιοποιηθούν αυτή την περίοδο οι στρατηγικής σημασίας διαφωνίες τους και διαφορές τους με τη θεαματική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών για να «κτυπήσουν».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να πάει στις Βρυξέλλες, ως ευρωβουλευτής και ως εκ τούτου η σύγκρουση γίνεται αμετάκλητη και μετωπική. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η «Κίνηση των 53», που δεν μπορεί να «χωνέψει» ακόμη τη μετάλλαξη Τσίπρα από το λιτό βίο στη «χλίδα» των πολυτελών θαλαμηγών και των πούρων.

Η πιθανή εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, νομιμοποιεί την «ομάδα ανατροπής» να ζητήσουν εξηγήσεις για τα αίτια της κατρακύλας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «αποκαθήλωση» Τσίπρα ο οποίος εν μια νυκτί, θα μετατραπεί από το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης σε αδύναμο κρίκο, θα ξεκινήσει από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στα πάνελ των τηλεοράσεων για το σχολιασμό των αποτελεσμάτων.

Εκεί, θα αρχίσουν να βαράνε τα «νταούλια» και ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει τα «μαύρα μαντάτα» στο Μαξίμου, όπου θα παρακολουθεί ουσιαστικά την αντίστροφη μέτρηση της παραμονής του στην Εξουσία. Τα μηνύματα θα είναι καθαρά και το πιθανότερο είναι να ζητηθεί έκτακτο συνέδριο για να συζητηθούν τα αίτια της ήττας.

Το σχέδιο για την καθαίρεση του Πρωθυπουργού, έστω κι αν αυτό σημαίνει και πτώση της κυβέρνησης, έχει τεθεί σε εφαρμογή, καθώς άπαντες στο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η πραγματική αριστερή συνιστώσα στο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι δεν έχει μέλλον στο νέο σχεδιαζόμενο κόμμα Τσίπρα και έχουν αποφασίσει να «τελειώσουν» τον Τσίπρα ή να φύγουν οι ίδιοι.

Όλα αυτά που συντελούνται στο παρασκήνιο του κυβερνώντος κόμματος είναι κοινό μυστικό, που έχει ωστόσο εξοργίσει τους λεγόμενους «Τσιπροφύλακες».

Οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μιχάλης Καλογήρου, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Λιάκος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χριστόφορος Βερναρδάκης και η γενιά των σαραντάρηδων που αξιοποιήθηκε σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις και σε νευραλγικούς τομείς του κρατικού μηχανισμού, είναι η γραμμή κρούσης του Πρωθυπουργού, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να γλιτώσουν τον Τσίπρα από την «καρατόμηση».

Τα προαναφερόμενα στελέχη άλλωστε παίζουν και κομβικό ρόλο στην προώθηση του εγχειρήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας, που είναι το όχημα για την πολιτική διάσωση του Αλέξη Τσίπρα, μετά την πιθανή εκλογική πανωλεθρία του.

Η μάχη «χαρακωμάτων», των δυο «στρατοπέδων» σε παρασκηνιακό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό προκύπτει από τα πολλαπλά και «υπογάστρια» κτυπήματα που δέχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον Πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να παραστεί στο Ζάππειο και να παρακολουθήσει δίπλα από τον Τσίπρα τις εξαγγελίες-παροχές, στο πλαίσιο της κακοστημένης φιέστας που στήθηκε από το Μαξίμου.

Επίσης καθόλου τυχαία δεν είναι και η επίθεση από τις κρυφοκυβερνητικές εφημερίδες Δημοκρατία-Εστία, που δέχθηκε ο «τσάρος» της Οικονομίας. Στην μεν "Δημοκρατία" ο Τσακαλώτος εμφανίσθηκε ως ο ηθικός αυτουργός της χυδαίας επιχείρησης εξαγοράς ψήφων μέσω των παροχών που ανακοίνωσε ο Τσίπρας, ενώ είναι γνωστό πως ο υπουργός Οικονομικών διαφωνούσε κάθετα με τέτοιου είδους παροχολογία.

Στην έτερη εφημερίδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι το «μαύρο πρόβατο», που υπονομεύει, με αριστερές ραδιουργίες το λαϊκό παιδί της Κυψέλης για να τον διαδεχθεί στο «θρόνο» του.

Σε πολιτικό επίπεδο, εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου υπάρχει ένα χάσμα που χωρίζει την αριστερή συνιστώσα των Ευκλείδη Τσακαλώτου, της «Κίνησης των 53», του Π. Σκουρλέτη, του Ν. Φίλη και του Ν. Βούτση, με τη Σοσιαλδημοκρατική του Αλέξη Τσίπρα.

Στα σχέδια της πρώτης ομάδας περιλαμβάνεται ένα προσκλητήριο προς όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, για την συγκρότηση ενός κόμματος που θα βασίζεται σε ιδεολογικές αρχές που θα έχει στόχο την προστασία των λαϊκών συμφερόντων.

Το μεγάλο πάρτι στο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από το βράδυ των εκλογών και ο μεγάλος πρωταγωνιστής- χαμένος αναμένεται να είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που θα χρεωθεί τη βαριά ήττα του κόμματος του.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη