24 Μαΐ 2019

Οι άδειες πλατείες του Τσίπρα και οι Ρομά

Oταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η προεκλογική περίοδος θα βρίσκεται προς το
τέλος της. Οι τελευταίες ομιλίες γίνονται την Παρασκευή. Οι τελευταίες (κυλιόμενες) δημοσκοπήσεις δόθηκαν στους αρχηγούς των κομμάτων. Ο,τι έγινε, έγινε, τίποτε πλέον δεν επηρεάζει τη γνώμη των ψηφοφόρων. Τι έμεινε τέλος πάντων από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών; Οι παροχές του Πρωθυπουργού, το πολωτικό κλίμα και οι συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς χώρους, σε πλατείες. Τις τόλμησε ο Αλέξης Τσίπρας, πλην όμως απέτυχε, όσο κι αν προσπάθησαν οι επικοινωνιολόγοι του να παρουσιάζουν τις πλατείες γεμάτες. Ετσι επιστρατεύθηκε η παλαιά δοκιμασμένη μέθοδος: αυτή της μεταφοράς οπαδών με τα πούλμαν. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοτύπησε. Επιστράτευσε τους Ρομά, τους οποίους και καλωσόρισε στις συγκεντρώσεις ο ίδιος ο Πρωθυπουργός…


***

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους Ρομά και στους πρόσφυγες, που έδωσαν και πάλι «δυναμικό παρών» με πλαστικές σημαίες και πρόδηλο ενθουσιασμό. «Τους καλωσορίζουμε, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πολίτες δεύτερης κατηγορίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την επιχείρηση μετακινούμενων ψηφοφόρων στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τελευταία «γαλάζια» εκτίμηση

Τις προεκλογικές συγκεντρώσεις σε πλατείες ζήλεψε η ΝΔ, πλην όμως την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας δεν την έκανε σε πλατεία (όπως ήθελαν ορισμένα καραμανλικά και σαμαρικά στελέχη), αλλά στο κλειστό γήπεδο Περιστερίου, το οποίο μάλιστα ονομάζεται «Ανδρέας Παπανδρέου». Εκεί, υπήρξε πλήρης ανταπόκριση παλαιών και νέων ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς. Το γήπεδο ασφυκτικά γεμάτο και απέξω 500 άτομα έβλεπαν την ομιλία του προέδρου της ΝΔ από video wall. Οι διοργανωτές μιλούν για πάνω από 4.000 άτομα. Μεταξύ των πολλών και ο Μανούσος Γρυλλάκης, η ακούραστη αυτή μορφή που επί δεκαετίες στεκόταν στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Επίσης οι περιστεριώτες κομματάρχες της δεκαετίας του 1980 τους οποίους είδε ο Κυριάκος και είπε ότι αισθάνθηκε σαν να πήγε σπίτι του. Οσοι έψαχναν για απόντες έπεσαν έξω, αφού ακόμα και οι καθυστερημένοι Μεϊμαράκης, Δένδιας,Βορίδης κ.λπ. πήγαν μπροστά-μπροστά και έμειναν λίγο παραπάνω στο τέλος. Υπάρχει όμως και παρασκήνιο…

***

Και δεν αναφέρομαι βεβαίως στη Μαρίνα Πατούλη που βρισκόταν συνεχώς δίπλα στον Κώστα Καραμανλή, ούτε στον υποψήφιο περιφερειάρχη σύζυγό της Γιώργο Πατούλη που αγκάλιαζε τους πάντες. Αλλά σε ένα χαρτί που κυκλοφορούσε στις πρώτες σειρές. Ηταν μια κυλιόμενη δημοσκόπηση για την Αττική η οποία έδινε προβάδισμα στη ΝΔ κατά 4,9%. Οι ειδήμονες έλεγαν στα ηγετικά στελέχη της ΝΔ ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι δείγμα για ολόκληρη την Ελλάδα, ότι δηλαδή θα πρέπει να υπολογιστεί το συνολικό ποσοστό της διαφοράς κατά μία ή μιάμιση μονάδα πάνω.

Πόσο ανεβάζει τον πήχη το ΚΙΝΑΛ

«Το ΠαΣοΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό». Το σύνθημα ακούστηκε στη συγκέντρωση της πλατείας Κοτζιά από πολλούς, δυνατά και με πάθος που η Φώφη Γεννηματά δεν μπορούσε να αγνοήσει. «Το ΠαΣοΚ είναι εδώ, όπως είναι εδώ και το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΙΔΗΣΟ, οι Κινήσεις Πολιτών, όλη η προοδευτική παράταξη» απάντησε η κυρία Γεννηματά. Η συγκέντρωση είχε παλμό και πάθος και – το κυριότερο – δεν είχε μεταφερόμενους με πούλμαν. Και η παρουσία του κόσμου, με δεδομένο ότι την ίδια ώρα στην Αττική γίνονταν δεκάδες εκδηλώσεις υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κρίθηκε ικανοποιητική. Η καρδιά της εκδήλωσης χτύπησε, όπως ήταν φυσικό, στις εκτιμήσεις των κορυφαίων στελεχών για το αποτέλεσμα των εκλογών. Σας μεταφέρω, με βάση τα όσα άκουσα, ότι υπάρχουν δύο τάσεις. Στην πρώτη ανήκουν οι πλέον συγκρατημένοι που θα ήταν ευχαριστημένοι με ένα ποσοστό που θα εκτόπιζε τη Χρυσή Αυγή από την τρίτη θέση. Στη δεύτερη όσοι θεωρούν ότι ικανοποιητικό είναι ένα ποσοστό που θα ξεπερνά το 8%.

Η παντελής ανικανότης της κυβέρνησης

Υστερα από τις αποκαλύψεις πως η Ελλάδα έμεινε αναιτιολόγητα εκτός του πυροσβεστικού στόλου της ΕΕ και μετά τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες πως το Μάτι των 102 νεκρών έμεινε εκτός τους εφετινού επιχειρησιακού σχεδίου της Πυροσβεστικής έρχονται και νέες αποκαλύψεις για την παντελή ανικανότητα της κυβέρνησης να προετοιμαστεί για τη νέα αντιπυρική περίοδο. Αυτές οι αποκαλύψεις αφορούν τα 25 εκατ. ευρώ που είχε από τον προηγούμενο Ιούλιο διαθέσει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής, ώστε να μην επαναληφθεί μια τραγωδία αντίστοιχη με εκείνη που εξελίχθηκε στο Μάτι.

***

Στις επικοινωνίες μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη διάθεση της δωρεάς μια από τις βασικές ελλείψεις που υπέδειξε η Πυροσβεστική αφορούσε μέσα ατομικής προστασίας του πυροσβεστικού προσωπικού της πρώτης γραμμής επιχειρήσεων (αντιπυρικά χιτώνια, πυροσβεστικές μπότες και κράνη πυρόσβεσης).

***

Οι δύο πλευρές ήδη από τα τέλη του 2018 είχαν καταλήξει στην οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών, καθώς και στον καθορισμό των ποσοτήτων και το σχετικό κονδύλι για την προμήθεια του υλικού προσδιορίστηκε στα 6,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η Πυροσβεστική άργησε να προχωρήσει στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού – κάτι που όπως μου λένε έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιανουάριο – με αποτέλεσμα να έχουμε φθάσει στα τέλη Μαΐου και ακόμη να μην έχουν ξεκινήσει η προμήθεια και η παραλαβή των μέσων ατομικής προστασίας.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη