23 Μαΐ 2019

Κρυφά γκάλοπ δείχνουν νίκη ΣΥΡΙΖΑ και… ανατολή του ήλιου από τη δύση

Σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι χθες, αλλά
και τις πληροφορίες για αυτές που αναμένονται απόψε και αύριο, ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί κλίμα περί μεγάλων εκπλήξεων και ανατροπής που θα έρθουν το βράδυ της Κυριακής
Σε μπαράζ διαρροών περί μυστικών δημοσκοπήσεων που «εξανεμίζουν» τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές έχει αποδυθεί ο κυβερνητικός επικοινωνιακός μηχανισμός τις τελευταίες ώρες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ


Σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι χθες, αλλά και τις πληροφορίες για αυτές που αναμένονται απόψε και αύριο, το Μαξίμου καλλιεργεί κλίμα περί μεγάλων εκπλήξεων και ανατροπής που θα έρθουν το βράδυ της Κυριακής. Και, επειδή δεν παρουσιάζονται αυτές οι μυστικές δημοσκοπήσεις που επικαλείται η κυβέρνηση, επιχειρείται να απαξιωθούν και να ακυρωθούν αυτές που έχουν δημοσιευθεί, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάει από τη Λάρισα, αλλά και χθες από τη Θεσσαλονίκη, για «δημοσκοπήσεις της συμφοράς» και για κάποιους που «θα τρίβουν τα μάτια τους και θα κλαίνε την Κυριακή των ευρωεκλογών».


Στα social media, αλλά και σε συγκεκριμένα σάιτ και έντυπα, δημοσιεύονται με ρυθμό πολυβόλου πληροφορίες περί μυστικών δημοσκοπήσεων που έχουν δήθεν παραγγείλει πρεσβείες άλλων χωρών ή πολυεθνικές ή μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει το παιχνίδι στα ίσα ή ακόμα και προηγείται της Ν.Δ.


Στην πραγματικότητα, μόνο οι δημοσκοπήσεις των εταιριών Prorata και Vox Pop Analysis κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο έχουν δώσει στη Ν.Δ. διαφορά κάτω των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, ενώ μεγάλη αναπαραγωγή γνώρισε από τα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ η ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου ότι στη Ν.Δ. υπάρχει μυστική δημοσκόπηση που φέρνει τη Ν.Δ. 1,2% μπροστά…


Σε όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο ως και χθες, με τελευταία αυτήν της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. καταγράφεται από 5 ως 8,5 ποσοστιαίες μονάδες.


Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Alpha, που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, η ψαλίδα υπέρ της Ν.Δ. δείχνει να ανοίγει την τελευταία εβδομάδα, καθώς, σε σύγκριση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρίας που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα της Κυριακής», η διαφορά ανεβαίνει από το 6,7% στο 7,2%.


Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. λαμβάνει το 30,3% έναντι 23,1% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το ΚΙΝ.ΑΛ. με 5,6%, η Χρυσή Αυγή με 5% και το ΚΚΕ 4,8%. Η Ενωση Κεντρώων λαμβάνει 2,4%, η Ελληνική Λύση 2%, το Ποτάμι 1,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,6%, το ΜέΡΑ25 1,5% και οι ΑΝ.ΕΛ. με μόλις 1,1%. Στη μέτρηση της περασμένης Κυριακής η Ν.Δ. συγκέντρωσε 30,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,6%, το ΚΙΝ.ΑΛ. 6,2%, η Χρυσή Αυγή 4,3%, το ΚΚΕ 3,9%, η Ελληνική Λύση 1,7%, η Ενωση Κεντρώων 1,4%, το Ποτάμι 1,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,2%, η ΛΑ.Ε. 1% και το ΜέΡΑ 25 1%.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκτίμηση ψήφου για την Κυριακή των ευρωεκλογών, η Ν.Δ. εμφανίζεται από 29,6% έως 34,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από 21,8% έως 26,2%. Ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής 5,6% – 8,1%, ΚΚΕ 4,6% – 7%, Χρυσή Αυγή 4,6% – 7%, Ενωση Κεντρώων 1,9%- 3,7%, Ελληνική Λύση 1,7% – 3,3%, Ποτάμι 1,4% – 3%, Πλεύση Ελευθερίας 1,3% – 2,7%, ΜέΡΑ 25 1% – 2,4%, ΛΑ.Ε. 0,9% – 2,1%, ΑΝ.ΕΛ. 0.8% – 2%, Ελλάδα ο Αλλος Δρόμος 0,7% – 1,9%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,6% – 1,8%, Δημιουργία Ξανά 0,6% – 1,8% και ΛΑ.Ο.Σ. 0,5% – 1,5%.


Στους πολιτικούς αρχηγούς, καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ποσοστό 27%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 24%. Ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα εμφανίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του πρωθυπουργού στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει τις θετικές γνώμες των ερωτηθέντων σε ποσοστό 42%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατά 33%, όσο και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά. Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Σταύρος Θεοδωράκης με 31%, ο Βασίλης Λεβέντης συγκεντρώνει το 30% και ο Πάνος Καμμένος μόλις το 13%.


Ποιοι προηγούνται
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, με καταγεγραμμένη την υποσημείωση του επικεφαλής της Στράτου Φαναρά ότι το περιθώριο σφάλματος είναι μεγάλο, καθώς πολλοί ψηφοφόροι δήλωναν ότι έχουν αποφασίσει τι κόμμα θα ψηφίσουν αλλά δεν ήξεραν ποιους θα ψηφίσουν, παρουσιάστηκαν οι δημοφιλέστεροι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Τους δημοφιλέστερους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.


Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να προτιμούν τον Δημήτρη Παπαδημούλη (9%), τον Κώστα Αρβανίτη (5%), τον Στέλιο Κούλογλου (4%), την Ελενα Κουντουρά (4%), τον Αλέξη Γεωργούλη (4%) και τον Πέτρο Κόκκαλη (3%).


Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. εμφανίζονται να προτιμούν τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο (19%), τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη (12%), τη Μαρία Σπυράκη (8%), την Ελίζα Βόζεμπεργκ (7%), τον Γιώργο Κύρτσο (6%), τον Δημήτρη Καιρίδη (5%), την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (4%), τον Μανώλη Κεφαλογιάννη (4%), τον Γιώργο Αμυρά (2%) και τη Νίκη Τζαβέλλα (2%).


Οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζονται να προτιμούν τον Νίκο Ανδρουλάκη (30%) και την Εύα Καϊλή (26%), με τον Γιώργο Καμίνη (22%) και τον Νίκο Παπανδρέου (18%) να ακολουθούν.


Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη