16 Μαΐ 2019

Νέες Δημοσκοπήσεις: Στο «κενό» η παροχολογία Τσίπρα και η «εξαγορά» ψήφων και συνειδήσεων

Σταθερό και απολύτως παγιωμένο, έντεκα μέρες πριν τις πρώτες κάλπες, εμφανίζουν οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Με βάση την πιο πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από τη Marc για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει ποσοστό 29,3% έναντι 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά φθάνει τις 7,6 μονάδες.


Ενδιαφέρον ωστόσο είναι το στοιχείο που εντοπίζει η δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, σε ό,τι αφορά τα «κέρδη» για τον ΣΥΡΙΖΑ από τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα.

Οι ερωτηθέντες στη σχετική ερώτηση απάντησαν σε ποσοστό 18,7% ότι θα ψήφιζαν ούτως ή άλλως το κυβερνών κόμμα, το 71,9% απαντά ότι δεν θα ψηφίσει, το 7,1% δεν απαντά, ενώ μόλις το 2,3% απαντά ότι θα ψηφίσει το κυβερνών κόμμα λόγω των προεκλογικών παροχών.

Σε αριθμούς και όχι ποσοστά εκτιμάται ότι περίπου 150.000 ψηφοφόροι άλλαξαν γνώμη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των παροχών.

Ως προς τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις, λίγες ώρες πριν, το Politico έδωσε τη διαφορά στις 10 μονάδες, ενώ χθες παρουσιάστηκε και δημοσκόπηση της INTERVIEW. Το 68% των ερωτηθέντων απαντούν πώς «τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν θα επηρεάσουν την απόφασή τους για το κόμμα που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές».

Το 45,5% των ερωτηθέντων απάντησαν πώς «η ΝΔ καλώς κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη».

Οι διακοπές του Αλέξη Τσίπρα σε σκάφος εφοπλιστή, σύμφωνα με το 50,4% των ερωτηθέντων «προκάλεσαν πρόβλημα στη δημόσια εικόνα του Πρωθυπουργού».

Τέλος, η ΝΔ διατηρεί άνετο προβάδισμα με ποσοστό 33% έναντι 24,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, συνεχίζουν την προσπάθεια να διαχειριστούν την εξόφθαλμη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες.

Η εκτίμηση των επιτελών του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι οι εκλογές μπορεί να αποδειχθούν τελικά ντέρμπι, αφού στην Κουμουνδούρου βλέπουν σημάδια συσπείρωσης του κόσμου της αριστεράς, υπολογίζουν δε ότι οι διάφορες «υποθέσεις»- όπως οι σκαφάτες διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στο κότερου του εφοπλιστή Παναγόπουλου- τελικά θα αποδειχθούν «μπούμερανγκ» και θα έχουν λιγότερες συνέπειες από αυτές στις οποίες ποντάρει η ΝΔ.

Υπολογίζουν δε πολύ στην νεανική ψήφο, όπου παραδοσιακά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η αριστερά καταγράφει πολύ καλύτερα ποσοστά από το σύνολο της κοινής γνώμης.

Μία ακόμα προεκλογική πληγή που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις είναι οι συνεχείς επιθέσεις κουκουλοφόρων και τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας με αφορμή την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Τελευταίο επεισόδιο, η επίθεση που σημειώθηκε στη Συγγρού σε εκδήλωση υποψηφίου που κατεβαίνει με τον Κώστα Μπακογιάννη και κεντρικό ομιλητή τον Άδωνι Γεωργιάδη.Παρόντες ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Νότης Μηταράκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Στη Θεσσαλονίκη, πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα σε ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρουσία του Κώστα Καραμανλή. Η αξιωματική αντιπολίτευσή σε επίσημη ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ευθεία επίθεση στη δημοκρατία».

Τέλος, μπαίνοντας στην τελική ευθεία αναμένονται και νέα τηλεοπτικά σποτάκια. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, λέγεται πως επέλεξε να πάει και κόντρα σε συνεργάτες του, οι οποίοι τον προέτρεψαν να μείνει μακριά από την “μαύρη διαφήμιση”.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να μιλήσει στην Λαμία σε ανοιχτή συγκέντρωση. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το πρωί ραδιοφωνική συνέντευξη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη