21 Μαΐ 2019

Καταρρέει ο Τσίπρας: Διευρύνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- Τι αποκαλύπτουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Δύο εβδομάδες τώρα, από εκείνη την Κυριακή των προεκλογικών παροχών και της
συνέντευξης Τύπου του οικονομικού επιτελείου, Μέγαρο Μαξίμου και Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν απεγνωσμένα με ένα επικοινωνιακό σοκ εξαγγελιών να πείσουν, κυρίως το κομματικό τους ακροατήριο, ότι μπορεί να αντιστραφεί το εις βάρος τους κλίμα.

Τα προεκλογικά τρυκ γνωστά: Διαρροές για δήθεν μεγάλη μείωση της ψαλίδας σε «κρυφές» δημοσκοπήσεις που έχει στην κατοχή του το Μέγαρο Μαξίμου, επικοινωνιακή αξιοποίηση στο έπακρον συγκεκριμένων συγκεντρώσεων, συνεχείς επιθέσεις εναντίον των δημοσκόπων αποτέλεσαν τα στοιχεία στα οποία -μέσα από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ- επιχειρήθηκε η αλλαγή κλίματος.


Ασφαλώς η τελευταία πράξη του σχεδίου ήταν η λεγόμενη 13η σύνταξη, κάτι που πιθανότατα όμως δεν έφερε τα αναμενόμενα χαμόγελα στην κυβέρνηση καθώς πολύ γρήγορα οι συνταξιούχοι ανακάλυψαν πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι...

Αποτέλεσμα; Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ή τουλάχιστον στην πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων, οι οποίες παρουσιάζονται σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας, στην αρχή της τελευταίας εβδομάδας, καταγράφεται το ίδιο συμπέρασμα:

Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι παγιωμένη και μάλιστα κάποια ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι κλίμα -μετα τη σύντομη σύγκλιση- ξανά αντιστρέφεται.

Ενδιαφέρον για παράδειγμα παρουσιάζει η έρευνα της ALCO, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά και την υλοποίηση του μέτρου της 13ης σύνταξης όπου η ψαλίδα μειώθηκε μόλις κατά 0,2%.

Η όποια λοιπόν μικρή μείωση της ψαλίδας ήταν κάτι εντελώς αναμενόμενο, λόγω της πολύ χαμηλής συσπείρωσης που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πέντε μέρες πριν από την κάλπη και όλα δείχνουν ότι σιγά σιγά το κυβερνών κόμμα φτάνει πια στα ανώτατα όρια που μπορεί να προσεγγίσει στις εκλογές.

Το κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σε όλες τις έρευνες αποτυπώνεται ότι έχει χάσει τουλάχιστον το ένα-τρίτο των ψηφοφόρων που τον επέλεξαν το Σεπτέμβριο του 2015.

Οι ψηφοφόροι αυτοί δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι δεν προτίθενται να εμπιστευτούν για τρίτη φορά τον κ. Τσίπρα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πολύ έχει φτάσει στο ταβάνι της συσπείρωσής του, καθώς το ένα-τρίτο των ψηφοφόρων του τον έχουν εγκαταλείψει ενώ και οι εναπομείναντες που δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τον ξαναψηφίσουν.

Επιπλέον δεν διαθέτει δεξαμενές ψηφοφόρων από άλλα κόμματα. Ακριβώς το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει με τη Ν.Δ. που μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο την εκλογική της ισχύ γιατί διαθέτει και την τεράστια δεξαμενή των ψηφοφόρων που απείχαν στις προηγούμενες εκλογές, ενώ την είχαν εμπιστευθεί στο παρελθόν.

Δεν είναι καθόλου τυχαίες άλλωστε οι αναφορές που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλους όσοι σε περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν στηρίξει την ΝΔ και στην πορεία των ετών την εγκατέλειψαν.

Πιθανόν αυτοί να κρατούν το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων στα χέρια τους...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη