23 Μαΐ 2019

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ TOY ΝΑΤΟ: Επικίνδυνοι σχεδιασμοί με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Με άξονα την προετοιμασία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας απέναντι στις
«προκλήσεις» της αντιπαράθεσης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα συνεδρίασε, χτες στις Βρυξέλλες, η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών.

Χτίζοντας πάνω σε αποφάσεις που πάρθηκαν προηγούμενα, στη Σύνοδο Κορυφής πέρυσι τον Ιούλη στις Βρυξέλλες και φέτος τον Απρίλη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον και προετοιμάζοντας παράλληλα για νέα μέτρα που θα αποφασιστούν στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας τον Ιούνη, η Στρατιωτική Επιτροπή στη χτεσινή της συνεδρίαση ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα σχέδια πολεμικής προπαρασκευής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου προχωράει η στρατηγική του ΝΑΤΟ για την περικύκλωση της Ρωσίας.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, μιλώντας στη ΣΕ ο πρόεδρος του οργάνου, Βρετανός πτέραρχος Στ. Πιτς, «προσαρμόζουμε ως Συμμαχία με τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνάς μας εδώ και δεκαετίες. Αυξάνουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας. Στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας διατηρούμε μια προωθημένη παρουσία τεσσάρων πολυεθνικών σχηματισμών μάχης, υποστηριζόμενων από διακλαδικές δυνάμεις. Και έχουμε ενισχύσει τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ με μια επίλεκτη δύναμη, την "Αιχμή του Δόρατος" ("Spearhead") 5.000 στρατιωτών».

Παρέπεμψε στις αποφάσεις του Απρίλη, λέγοντας ότι «τον περασμένο μήνα, οι υπουργοί μας των Εξωτερικών ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για την περιοχή του Ευξείνου Πόντου για να βελτιώσουμε την επίγνωση της κατάστασης και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας προς Γεωργία και Ουκρανία».

Θυμίζουμε ότι οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν σε «ένα πακέτο μέτρων» (προς στήριξη των δυο χωρών) που «ενισχύει την επίγνωση της κατάστασης στην περιοχή», την ανταλλαγή πληροφοριών, την «εκπαίδευση» στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα των δύο χωρών, όπως επίσης εντείνει τις «επισκέψεις» πλοίων του ΝΑΤΟ στα λιμάνια τους και τις ασκήσεις στα χωρικά τους ύδατα και τα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

Ακολούθησε ενημέρωση των αρχηγών (από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου), από τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ για τις «προτεραιότητες» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, την «τάξη και ασφάλεια», σε ό,τι θεωρεί ζώνη συμφερόντων του, απέναντι σε μια «ολοένα πιο επιθετική και απρόβλεπτη», όπως ειπώθηκε, Ρωσία, όπως και σε μια ενοχλητική, για τους ΕυρωΝΑΤΟικούς, διείσδυση της Κίνας.

Εγινε ακολούθως συζήτηση για τη Στρατιωτική Στρατηγική (ΣΕ) και τη γενικότερη «Δομή Αποτροπής και Αμυνας του ΝΑΤΟ», με κεντρική ιδέα οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να εμφανίζονται τόσο ενισχυμένες, αξιόμαχες και ετοιμοπόλεμες που «ο πιθανός επιτιθέμενος να καταλαβαίνει ότι οι συνέπειες μιας σύγκρουσης αντισταθμίζουν τα όποια προσδοκώμενα κέρδη», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση, προετοιμάζοντας για το ξεδίπλωμα των επικίνδυνων σχεδιασμών και για νέες στρατιωτικές δαπάνες. Οπως είπε άλλωστε ο Πιτς, η «πολιτική βούληση» γι' αυτό υπάρχει, εκφράστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πέρυσι στις Βρυξέλλες, όταν πάρθηκαν σειρά αποφάσεων για την ενίσχυση της τέτοιας δομής του ΝΑΤΟ.

Ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις των αρχηγών με τους ομολόγους τους από την Ουκρανία και τις χώρες του λεγόμενου Μεσογειακού Διαλόγου(Αίγυπτο, Αλγερία, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαυριτανία, Μαρόκο, Τυνησία), σχήμα για εδραίωση της ευρωατλαντικής παρουσίας σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, εξ ου και συζήτησαν για «πρωτοβουλίες προβολής σταθερότητας» και την «οικοδόμηση αμυντικών ικανοτήτων» στις εν λόγω χώρες.
«Απόβαση» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη

Πρωταγωνιστικούς ρόλους στους παραπάνω ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς - παιχνίδια με τη «φωτιά» - διεκδικεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό της αστικής τάξης και της «αναβάθμισής» της στην περιοχή, όπως δείχνει και η γιγαντιαία επιχείρηση που ξεκίνησε από προχτές στην Αλεξανδρούπολη, με το ξεφόρτωμα στο λιμάνι της πόλης εκατοντάδων οχημάτων και άλλου εξοπλισμού του αμερικανικού στρατού και τη διεκπεραίωσή τους σε άλλες βαλκανικές χώρες.

Θυμίζουμε πως την Τρίτη έπιασε λιμάνι στην ακριτική πόλη το αμερικανικό οχηματαγωγό «GREEN RIDGE», και παρουσία του Αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Γκ. Φλέγκερ, ξεκίνησε να ξεφορτώνει, κατά πληροφορίες, 800 οχήματα!

Θα αξιοποιηθούν από μάχιμα τμήματα των Αμερικανών που θα πάρουν μέρος, το αμέσως επόμενο διάστημα, στην άσκηση «Saber Guardian 2019», που με συμμετοχή και επίβλεψη των Αμερικανών γίνεται στο διάστημα 3 - 24/6 σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία.

Θα πάρουν επίσης μέρος στην άσκηση «Decisive Strike 2019», στη Βόρεια Μακεδονία, όπου θα συμμετάσχουν επίσης και δυνάμεις από Αλβανία, Βουλγαρία, Λιθουανία και Μαυροβούνιο.

Οι αμερικανικές δυνάμεις, ο εξοπλισμός των οποίων διεκπεραιώνεται μέσα από την Αλεξανδρούπολη, αναμένεται να πάρουν μέρος και σε άλλες ασκήσεις στην περιοχή, όπως η «Strike Back 2019», άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, στο διάστημα 6 - 20/6, με συμμετοχή και τμημάτων από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι όλη αυτή η δραστηριότητα μέσω ασκήσεων κουμπώνει πάνω στην ευρύτερη επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που από τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη