17 Ιουν 2019

Από το Μάιο είχε θέσει ζήτημα κυρώσεων στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκία, εφόσον συνεχίσει τις προκλήσεις
στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα τέλη Μαΐου.

Λίγες ημέρες πριν την τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις 28 Μαΐου, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δηλώσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι «αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Και αυτή θα είναι η θέση με την οποία θα προσέλθω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Έτσι ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».


Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης, από την Λευκάδα όπου βρίσκεται, αναμένεται σήμερα να κάνει δήλωση στην οποία θα αναφερθεί τόσο στην Τουρκική προκλητικότητα, όσο και στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός παρότι με την κίνηση που έκανε, να διακόψει την προεκλογική εκστρατεία και να συγκαλέσει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, έδωσε έναν δραματικό τόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν είχε καμία επικοινωνία ούτε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τις τουρκικές κινήσεις και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Άγκυρα σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και στην συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι «Από τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει ή τελικά επιλέξει να κάνει γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, να αμφισβητήσει ευθέως δηλαδή τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε χειροπιαστά αντίποινα απέναντι στην Τουρκία. Για αυτό και ναι, θέτω στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, εφόσον επιμείνει σε αυτή τη στρατηγική».

Το θέμα αναμένεται να θέσει και στην σύνοδο του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη