20 Ιουν 2019

Περισσότερες γυναίκες δηλώνουν αμφιφυλόφιλες

Από το 1972 στις ΗΠΑ, οι κοινωνικοί επιστήμονες καταγράφουν τις
πολυπλοκότητες των κοινωνικών αλλαγών μέσω μιας μελέτης που ονομάζεται General Social Survey.

Η έρευνα, η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, ζητά από τους ερωτηθέντες να απαντήσουν σε θέματα που κυμαίνονται από τις φυλετικές σχέσεις έως τη χρήση ναρκωτικών. Το 2008, η έρευνα άρχισε να περιλαμβάνει μια ερώτηση σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα.

Τα στοιχεία δείχνουν πως όλο και περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι είναι αμφιφυλόφιλες. Αλλά στην πιο πρόσφατη έρευνα, ένα υποσύνολο ξεχώρισε: το 23% των μαύρων γυναικών στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 34 ετών χαρακτηρίστηκε ως αμφιφυλόφιλο - ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από ό, τι πριν από μια δεκαετία (το δείγμα ήταν 1.400 άτομα).

Ποιες δυνάμεις θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν αυτήν την αλλαγή;

Στα 10 χρόνια που η General Social Survey έχει συμπεριλάβει την ερώτηση σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα, τα ποσοστά ομοφυλοφιλίας στις γυναίκες και στους άνδρες στις ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει πολύ. Η αμφιφυλοφιλία όμως στις γυναίκες έχει αλλάξει. Από όλες τις γυναίκες που απάντησαν στην έρευνα του 2018, 1 στις 18 χαρακτηρίστηκαν ως αμφισεξουαλικές. Πριν από μία δεκαετία το έκανε μόνο 1 στις 65.

Η πιο δραματική αλλαγή μεταξύ των αμφιφυλόφιλων γυναικών είναι μεταξύ των νέων. Στο δείγμα του 2018, περισσότερες από 1 στις 8 γυναίκες ηλικίας 18 έως 34 ετών χαρακτηρίστηκαν ως αμφισεξουαλικές. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή - και όλα συνέβησαν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Μέχρι το 2018, πάνω από το 25% των νέων μαύρων γυναικών χαρακτηρίστηκαν ως λεσβίες ή αμφιφυλόφιλες.



Το γιατί υπήρξε αυτή η αύξηση δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί. Οι κοινωνιολόγοι Emma Mishel, Paula England, Jessie Ford και Mónica L. Caudillo υποστηρίζουν ότι αυτές οι μετατοπίσεις μιλάνε για μια μεγαλύτερη αλήθεια για τον αμερικανικό πολιτισμό. Είναι πιο αποδεκτό για τις γυναίκες να αρνούνται τα πρότυπα των φύλων επειδή η θηλυκότητα δεν εκτιμάται τόσο πολύ όσο η αρρενωπότητα. Δεδομένου ότι η αρρενωπότητα και η ετεροφυλοφιλία είναι στενά συνδεδεμένες, οι άνδρες μπορεί να πιστεύουν ότι θα υποστούν μεγαλύτερο κοινωνικό κόστος αν αναγνωριστούν ως αμφιφυλόφιλοι.

Άλλοι επεσήμαναν ότι ένας παραδοσιακός γάμος δεν είναι τόσο απαραίτητος όσο ήταν κάποτε. Δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες εκπαιδευτικές και οικονομικές ευκαιρίες, μπορούν να διερευνήσουν τις σχέσεις ομοφυλοφίλων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη