24 Ιουν 2019

Γιατί οι Ευρωπαίοι φοβούνται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία

Η ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ χαρακτηρίστηκε
και από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου ως ένα πολύ σημαντικό βήμα στο βαθμό στον οποίο δεν περιορίζεται στη φραστική καταδίκη των τουρκικών προσπαθειών εξόρυξης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά με σαφήνεια παραπέμπει στην επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων.

Από την άλλη, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η απόφαση του Συμβουλίου δεν ήταν η λήψη μέτρων, αλλά η εξουσιοδότηση προς την Επιτροπή να εξετάσει τα μέτρα.


Η ακριβής διατύπωση είναι η ακόλουθη: «Εγκρίνει την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων με την οποία καλούνται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσεως να υποβάλουν, χωρίς καθυστέρηση, προτάσεις για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων».

Ως ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η διατύπωση που αναφέρεται σε «στοχευμένα μέτρα» που θα μπορούσε ακριβώς να παραπέμπει και σε κυρώσεις.

Για ποια μέτρα μιλάμε

Όταν μιλάμε για τα μέτρα που θα μπορούσε να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφερόμαστε σε δύο βασικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη αφορά την ενταξιακή διαδικασία και τις διμερείς σχέσεις. Ειδικότερα, Αθήνα και Λευκωσία πιέζουν ώστε τρείς κρίσιμες πλευρές των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, δηλαδή τα ενταξιακά κεφάλαια, η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και το ζήτημα των θεωρήσεων διαβατηρίων να διασυνδεθούν ευθέως και με τον τερματισμό των έκνομων δραστηριοτήτων της Άγκυρας στη κυπριακή ΑΟΖ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη