25 Ιουν 2019

Αλχημείες της Κυβέρνησης στον προϋπολογισμό για να βγουν οι παροχές

Η απροθυμία του Δημοσίου να πληρώσει τις οφειλές προς τις επιχειρήσεις και το
"τσεκούρωμα" του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δημιουργούν μια πλασματική εικόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, στο οποίο η Κυβέρνηση "έβαλε χέρι' τον Μάιο, προκειμένου να δώσει το βοήθημα προς τους συνταξιούχους, το οποίο ονόμασε "13η σύνταξη"!

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2019 δείχνουν ότι σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,447 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο... ρόδινα όσο διατείνεται η απερχόμενη και απελπισμένη υπηρεσιακή Κυβέρνηση Τσίπρα.


Το "ματωμένο" πλεόνασμα έχει προέλθει από μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για όσους οφείλουν στο Δημόσιο, ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης. Από την άλλη, η κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας στην οποία βρίσκεται η οικονομία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στις περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες βάζουν "φρένο" στην ανάπτυξη.

Με τις αλχημείες του υπουργείου Οικονομικών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου,καταγράφεται μια εντυπωσιακή συγκράτηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού στα 1,758 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 4,050 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση λόγω των παροχών και των διορισμών, φόρτωσε με επιπλέον δαπάνες τον προϋπολογισμό και είναι ενδεικτικό ότι το ύψος τους στο τέλος Μαΐου διαμορφώθηκε στα 21,945 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 255 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της μεταβίβασης 971 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΦΚΑ, ώστε να δοθεί η... 13η σύνταξη.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα λόγω της υπερφορολόγησης αλλά και της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος",σημείωσαν αύξηση κατά 2,548 δισ. ευρώ (14,4%), εκ των οποίων τα 1,121 δισ. ευρώαφορούσαν εισπράξεις από το συγκεκριμένο deal.

Τέλος, ο προϋπολογισμός άντλησε και το ποσό των 655 εκατομμύρια ευρώ από τους... κακούς δανειστές, οι οποίοι απέδωσαν μέρος των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη