26 Ιουν 2019

Εγκρίθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ το «East Med Act» για την καταγραφή των παραβιάσεων στο Αιγαίο

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο «East Med
Act», το οποίο προβλέπει την καταγραφή των παραβιάσεων σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

Το πράσινο «φως» της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας έλαβε το «East Med Act», το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την καταγραφή των παραβιάσεων και των παραβάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Ασφάλεια και Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο εξετάστηκε και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μόνο δύο Γερουσιαστές δεν στήριξαν το επίμαχο νομοσχέδιο (σ.σ. Τζεφ Μέρκλεϊ και Εντ Μάρκι), των οποίων οι αντιρρήσεις σχετίζονταν με τον τομέα της ενέργειας.

Το διακομματικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί τους προηγούμενους μήνες, από τους Γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, με στόχο την αναμόρφωση της γεωπολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και την καταγραφή των παραβιάσεων τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χάρη σε πρωτοβουλία των βουλευτών Γκας Μπιλιράκη, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς.

Χαιρετίζοντας την παραπάνω εξέλιξη, ο Μπομπ Μενέντεζ υποστήριξε ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ότι η ψηφοφορία της Τρίτης επιβεβαιώνει ότι η Ουάσιγκτον χρειάζεται μια νέα στρατηγική, η οποία θα αντικατοπτρίζει τα αμοιβαία συμφέροντα.

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που έχει κεντρική σημασία για τη χώρα μας και γι’ αυτό πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο, με τον οποίο διαθέτουμε τη διπλωματική ενέργεια, τη δέσμευση και τους πόρους μας» έσπευσε να προσθέσει, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη