25 Ιουν 2019

Μητσοτάκης: «Θέλουμε να εξισορροπήσουμε μειώσεις φόρων με στοχευμένες μειώσεις δαπανών» (Photos)

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι θέλουμε να εξισορροπήσουμε μειώσεις φόρων με
στοχευμένες μειώσεις δαπανών, είναι τα λεγόμενα spending reviews, η αξιολόγηση δαπανών ανά Υπουργείο, η οποία πρέπει να γίνει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και σήμερα ακόμη, υπάρχει μεγάλη αναποτελεσματικότητα στον τρόπο με τον οποίο υλοποιούμε μία σειρά από δαπάνες. Δεύτερον, έχουμε στοχευμένο σχέδιο για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή κυρίως μέσα από μία επιθετική διείσδυση των εταιρικών συναλλαγών», ανέφερε ακόμα πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.


«Τρίτον και σημαντικότερον: η ίδια η μείωση των φορολογικών συντελεστών δημιουργεί μία τέτοια αναπτυξιακή δυναμική σε συνδυασμό, όχι μόνη της, με όλα τα υπόλοιπα μέτρα, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά. Κοιτάξτε, άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 2% και άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 4%», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για εμάς η διαφορά αυτή προέρχεται πρωτίστως από τις ιδιωτικές επενδύσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε. Και εμείς σκοπεύουμε να τις καταστήσουμε τον κεντρικό πυλώνα της πολιτικής. Νέες επενδύσεις για πολλές καλές θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις φυσικά και για περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαίρετε κυρίες κύριοι, βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις εθνικές κάλπες. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και έχουμε την τιμή, την σπάνια τιμή να βρισκόμαστε στο πατρικό της οικογένειας Μητσοτάκη, εδώ που μας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρά μας, τιμή μας που μας υποδεχθήκατε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η χαρά είναι δική μου.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και νομίζω ότι είναι ένας τόπος με ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος. Ένας χώρος για εσάς με ιδιαίτερη βαρύτητα προσωπική και οικογενειακή. Φαντάζομαι ότι έχετε και πάρα πολλές αναμνήσεις εδώ. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι σε αυτούς τους ρυθμούς που έχετε, τους πολύ έντονους, σαν Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σαν Αρχηγός κόμματος, η παρουσία σας εδώ σας βοηθάει να ηρεμήσετε; Σας ηρεμεί;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, κάθε φορά που έρχομαι στα Χανιά και κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ στο σπίτι μου, γιατί αυτό είναι το σπίτι μου-αισθάνομαι πιο οικεία, απ’ ότι σε οποιονδήποτε άλλο χώρο. Αισθάνομαι και ότι παίρνω απίστευτα πολλή θετική ενέργεια. Κάτι το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, δύο εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές, είναι απαραίτητο, αλλά και περιζήτητο. Χρόνος πολύς δεν υπάρχει και τώρα βρίσκομαι στα Χανιά για πολιτικούς λόγους, ολοκληρώνοντας την περιοδεία την οποία έκανα στην Κρήτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεγάλη πίεση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη χαρά να μπορώ να βρίσκομαι στον τόπο μου και να ξεκλέβω έστω και λίγες ώρες ηρεμίας. Να μπορώ νωρίς το πρωί να κάνω ένα μπάνιο στο Μαράθι -που είναι κάτι που το κάνω σταθερά όταν βρίσκομαι στα Χανιά- και να συνεχίζω μετά με τις υποχρεώσεις της ημέρας.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κάτι σαν παράδοση το κολύμπι στο Μαράθι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς αυτό το σπίτι συμπληρώνει με το καλό φέτος 40 χρόνια από τότε που το κατασκεύασαν οι γονείς μου και είναι στην ουσία το σπίτι στο οποίο μεγάλωσα. Έχω αναμνήσεις και από θερινές διακοπές στα Χανιά πριν κατασκευαστεί αυτό το σπίτι, από ένα μικρό νοικιασμένο σπίτι το οποίο είχαμε στο Γλάρο, όταν δεν είχαν χτιστεί όλα τα ξενοδοχεία τα οποία έχουν φτιαχτεί τώρα. Και βέβαια, πριν από αυτό, τις αναμνήσεις από το πατρικό σπίτι της οικογένειας, στην ιστορική Γαλαρία, στο οποίο είχα περάσει κάποια καλοκαίρια μικρό παιδί. Αλλά από τα 10 μου περνούσα στη ουσία τα καλοκαίρια μου σε αυτό το σπίτι και είναι ταυτισμένο με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο με όλα τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή μου.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κάτι που θυμάστε χαρακτηριστικά; Κάποια στιγμή χαραγμένη στη μνήμη σας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πολλά πράγματα θυμάμαι χαρακτηριστικά. Το σπίτι στο οποίο ερχόμασταν πάντα όταν τελειώναμε το Πανεπιστήμιο με τους φίλους μου και περνούσαμε κάποιες μέρες εδώ. Όταν πρωτοέφερα τη Μαρέβα και τη γνώρισα με το σπίτι και με την Κρήτη. Ήταν το 1995 θυμάμαι. Και βέβαια ένα σπίτι στο οποίο μεγαλώσαμε και το οποίο έχουν σημείο αναφοράς τα δικά μου παιδιά και ελπίζω αύριο, αν το δώσει έτσι ο Θεός, τα δικά μου εγγόνια, για να υπάρξει αυτή η όμορφη συνέχεια, που χρειάζεται. Όμως, πάντα ήταν ένα σημείο αναφοράς και ένα σημείο οικογενειακής συνάθροισης. Το σπίτι αυτό ήταν ένα σημείο συνάντησης για όλη την εκτεταμένη οικογένεια Μητσοτάκη. Δεν είναι εύκολο να βρεθούμε όλοι. Δεν χωράμε όλοι κατ’ αρχάς στο σπίτι όταν ερχόμαστε, αλλά και όσο ήταν μαζί μας οι γονείς μας, η μεγάλη τους χαρά πάντα ήταν το σπίτι να είναι γεμάτο με όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σε δύσκολες εποχές ενδεχομένως πολιτικά, γιατί θυμόμαστε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έζησε μία ταραχώδη πολιτική ζωή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, αλλά και τότε ήταν το καταφύγιό του. Και βέβαια στα τελευταία χρόνια της ζωής του, περνούσε ολοένα και περισσότερο χρόνο εδώ. Όταν δεν είχε τις πιέσεις, τουλάχιστον της κοινοβουλευτικής του παρουσίας, περνούσε 3-4 μήνες πάντα στα Χανιά, με ένα αρκετά σταθερό πρόγραμμα, πάντα, όμως, με ένα σπίτι πολύ ανοιχτό. Το άλλο το οποίο θυμάμαι από αυτό το σπίτι, ήταν ότι ήταν πάντα ανοιχτό. Οποιοσδήποτε μπορούσε να έρθει, να μπει μέσα. Ο πατέρας μου, το έλεγα πάντα, μέχρι και να φύγει από τη ζωή παρέμεινε στην καρδιά βουλευτής Χανίων. Εγώ έλεγα πάντα: τα Χανιά έχουν 5 Βουλευτές, δεν έχουν 4. Όποιος ήθελε ερχόταν. Το γραφείο του ήταν λίγο πιο κάτω. Θυμάμαι πάντα να υπάρχει κόσμος στο σπίτι. Παλιοί φίλοι, άνθρωποι που είχαν τα δικά τους ζητήματα ή αιτήματα. Ο πατέρας μου ήταν πάντα ένας πολύ ανοιχτός και φιλόξενος άνθρωπος.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλες αυτές οι αναμνήσεις, όλα αυτά τα διδάγματα από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σας δίνουν δύναμη και σήμερα και σας βοηθούν; Έχουν σημείο αναφοράς τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαστε όλοι προϊόν των εμπειριών μιας ολόκληρης ζωής. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας άνθρωπος που έζησε μια γεμάτη και εξαιρετικά ταραχώδη ζωή, με πάρα πολλές διακυμάνσεις. Πέρασε από πολύ μεγάλες δυσκολίες, νέος 25 χρονών καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Γερμανούς. Νομίζω ότι αυτό τον έκανε πολύ δυνατό ψυχικά και πολύ ψύχραιμο άνθρωπο, αλλά πάντα η καρδιά του ήταν στα Χανιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η δική σας;

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και η δική μου είναι στα Χανιά. Εγώ δεν πολιτεύομαι στα Χανιά, δεν μεγάλωσα, δεν γεννήθηκα στα Χανιά, αλλά η καρδιά μου είναι στα Χανιά. Και όπως σας είπα, εδώ είναι το καταφύγιό μου. Εδώ κάνω τα πράγματα που αγαπώ, από το να κάθομαι στη βεράντα να διαβάζω, να κολυμπάω, να πηγαίνω στα βουνά, μέχρι να συναναστρέφομαι τους φίλους μου στη Μαδάρα. Είναι πράγματα που είναι ταυτισμένα με το ποιος είμαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα και το δίδαγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που ήταν πάντα ανοιχτός και δεχόταν κόσμο στο σπίτι, θα το τηρήσετε και εσείς.


Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό προσπαθώ, να διαφυλάξω τον ιδιωτικό μου χώρο, επειδή δεν πολιτεύομαι στα Χανιά. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να διαφυλάξω λίγο την ιδιωτικότητά μου και νομίζω ότι ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό. Και όταν θα έρθω στα Χανιά, για λίγες μέρες ξεκούρασης, είναι καλύτερα να καθορίζω εγώ το ρυθμό των επαφών μου και όχι κάποιοι άλλοι. Οπότε, νομίζω σε αυτό υπάρχει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το είπαμε και στην αρχή. Οι ρυθμοί είναι καταιγιστικοί. Ειδικά τώρα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ...ένας σεβασμός. Και ελπίζω να είναι καταιγιστικοί και στη συνέχεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα έρθουμε με αυτόν τον τρόπο στα σημαντικά και τα πολιτικά των ημερών αυτών, γιατί όπως είπα και στην αρχή, είμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν, δύο Κυριακές πριν και αυτό που έχει σημασία να ακούσουν οι πολίτες, είναι ένας ουσιαστικός διάλογος, ένας ουσιαστικός λόγος από τους πολιτικούς Αρχηγούς, γιατί περιμένουν αλήθειες. Η αλήθεια είναι αυτή και περιμένουν πραγματικά μεστό λόγο από τους πολιτικούς Αρχηγούς. Πριν πάμε, όμως, σε αυτά, θέλουν ένα σχόλιό σας για τα ελληνοτουρκικά. Για τις προκλήσεις που είχαμε από τους Τούρκους στην Κυπριακή ΑΟΖ, προσφάτως, αλλά και όλο αυτόν τον καιρό με το Αιγαίο και τις προκλήσεις που κάνουν όλο αυτό το διάστημα οι Τουρκικές δυνάμεις. Πιστεύετε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής που μιλάει για στοχευμένα μέτρα, θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρή;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εδώ τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Κύπρο, αφορά την Ελλάδα, αφορά την Ευρώπη. Αφορά την Ευρώπη όχι μόνο επειδή η Ευρώπη επιδεικνύει αλληλεγγύη σε ένα κράτος-μέλος της, αλλά και επειδή υπάρχει μία κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, η οποία αναδεικνύει τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως καθοριστικής σημασίας για την προμήθεια υδρογονανθράκων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, είναι απολύτως λογικό η Ευρώπη να ευαισθητοποιείται στο ζήτημα αυτό των παραβιάσεων. Από την πρώτη στιγμή, είχα ζητήσει κυρώσεις σε περίπτωση που θα υπήρχε κλιμάκωση. Υπάρχει κλιμάκωση. Η απόφαση είναι θετική. Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα το οποίο γίνεται. Πρέπει τώρα να αξιολογήσουμε αν αυτή η «απειλή» οδηγήσει την Τουρκία σε μία αλλαγή συμπεριφοράς και αν δεν την οδηγήσει, να περάσουμε πια από τα λόγια σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα έχουν κόστος για την Τουρκία. Ειδικά σε μία εποχή όπου η τουρκική οικονομία είναι αρκετά ευάλωτη.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν την αύξηση όλης αυτής της προκλητικότητας, συγκεκριμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ, είχατε δηλώσει ότι είχατε την πρόθεση, εφόσον εκλεγείτε Πρωθυπουργός, να έχετε μία συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτά τα δύο είναι ανεξάρτητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το επιδιώξετε;



Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα δύο είναι ανεξάρτητα. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μιλάμε, αλλά να μιλάμε οργανωμένα, με ουσία, μέσα σε ένα πλαίσιο και σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας και προφανώς και με την απαραίτητη προετοιμασία που χρειάζεται για να γίνει μία τέτοια συνάντηση. Δεν σταματάει κανείς το διάλογο, ποτέ. Θα έλεγα ότι όταν υπάρχει ένταση υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να μιλάει κανείς. Και, ναι, θα επιδιώξω με τον κ. Ερντογάν, εφ' όσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, να έχω μία ειλικρινή σχέση. Γνωρίζω πολύ καλά ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε, γνωρίζουμε πολύ καλά, θα του το πω στην πρώτη μας συνάντηση. Αλλά σε καμία περίπτωση η επιβολή κυρώσεων δεν είναι ανεξάρτητη από τη συνέχιση, μέσα στο πλαίσιο που σας είπα, του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είμαστε και σε μία περιοχή, στην Κρήτη με ευαίσθητο γεωπολιτικό βάρος, φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο, γιατί ενδιαφέρει αυτό πολύ τους Κρητικούς, ξέρετε.


Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι δεν φοβάμαι. Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε μεγαλύτερη ανησυχία στους Έλληνες πολίτες. Υπάρχει μία ένταση, δεν είναι ασυνήθιστη, μπορούμε να τη διαχειριστούμε, ψυχραιμία χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Και βέβαια, να καταλάβουμε ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής που έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια, χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις. Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι αποφάσισε με 4,5 χρόνια καθυστέρηση να προχωρήσει μαζί με τον Exon Mobil στην εκμετάλλευση ενός οικοπέδου το οποίο βρίσκεται νότια της Κρήτης. Αναρωτιέμαι, γιατί έπρεπε να περάσουν τα 4,5 χρόνια για να γίνει αυτό;



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την επόμενη εβδομάδα, νομίζω, είναι η ανακοίνωση για τις υπογραφές.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί έπρεπε να γίνει αυτό μία εβδομάδα πριν τις εκλογές; Θα μπορούσε να είχε γίνει εδώ και δύο χρόνια. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Δεν θα ήταν καλό για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να έχουμε έναν αμερικανικό κολοσσό αυτή τη στιγμή σε εξορυκτική δραστηριότητα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας; Θα ήταν χρήσιμο και ενεργειακά και γεωπολιτικά. Μεγάλη προχειρότητα από πλευράς αυτής της κυβέρνησης. Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε πολλά επίπεδα. Τουλάχιστον κρατώ ότι στο ζήτημα της στάσης απέναντι στην Τουρκία, υπάρχει μία εθνική γραμμή την οποία και εγώ υπηρέτησα όταν πήγα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την οποία προφανώς, και θέλω να ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Δική μου δουλειά, εφ' όσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, είναι να διαμορφώσω πλαίσιο συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική. Και θα λαμβάνω την πρωτοβουλία να ενημερώνω τους πολιτικούς Αρχηγούς όταν κρίνω ότι υπάρχουν πληροφορίες που πρέπει να τις γνωρίζουν. Από εκεί και πέρα, προφανώς αυτό δεν έγινε τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν είχα καμία ενημέρωση από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, βέβαια, έσπευσε να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ. Κοιτάξτε, εδώ δύο πράγματα συμβαίνουν: Ή υπήρχε κάποια δραματική εξέλιξη που δικαιολογούσε τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ Κυριακή απόγευμα -οπότε προφανώς και ο κ. Τσίπρας είχε ευθύνη να ενημερώσει τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης και κύριο πολιτικό του αντίπαλο- ή δεν συνέβη κάτι τέτοιο, οπότε όλο αυτό το οποίο έγινε, ήταν για επικοινωνιακούς λόγους.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Έγιναν κάποιες κινήσεις, πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Όχι στο επίπεδο της ενημέρωσης, γιατί δεν έχω καμία ενημέρωση και δεν νομίζω πια ότι έχει και σημασία δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Το σημαντικό είναι ότι υπήρξε μία συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση και πρέπει να δούμε τώρα πώς θα περάσουμε στο επόμενο βήμα. Και το επόμενο βήμα είναι ξεκάθαρο: Έχει δοθεί μία εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην κυρία Μογκερίνι, να μπορέσει να εξειδικεύσει και να προσφέρει στο Συμβούλιο επιλογές τις οποίες θα μπορούμε να πάρουμε ως Ευρώπη σχετικά με το τι είδους κυρώσεις θέλουμε να επιβάλουμε στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σε μία περίοδο ρευστή πολιτικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί έχουμε ακόμη την εκκρεμότητα με τις ηγεσίες, τα θεσμικά όργανα. Είναι και αυτό ένα σημαντικό κομμάτι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να έρθουμε λίγο στα της οικονομίας. Ακούσαμε τον κ. Στουρνάρα, τον κεντρικό τραπεζίτη, να λέει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα, δυστυχώς, για να πιάσουμε το στόχο του πλεονάσματος του 3,5% επί του Α.Ε.Π. Αυτό σας βαραίνει σε περίπτωση που εκλεγείτε; Γιατί έχετε αναφερθεί συγκεκριμένα πώς θα κινηθείτε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είπε ακριβώς αυτό ο κ. Στουρνάρας. Εκτιμώ ότι ο στόχος του 3,5% για το 2019, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε, είναι εφικτός. Είναι βέβαιον, και θέλω να είμαι ξεκάθαρος εδώ, ότι δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε μέτρα ελάφρυνσης εντός του 2019. Τα μέτρα και οι φορολογικές μειώσεις θα ψηφιστούν το 2019 και θα ισχύσουν το 2020. Δεν εκτιμώ, όμως, ότι υπάρχει κανένα ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων, επιβάρυνσης για τους πολίτες, εντός του 2019. Ούτε προφανώς και στη συνέχεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο λογαριασμός πώς θα βγει; Με φοροελαφρύνσεις;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο λογαριασμός, αυτή τη στιγμή εκτιμούμε και εμπιστευόμαστε τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους -δεν είναι κυβερνητικοί άνθρωποι που είναι στο Γ.Λ.Κ., είναι πολύ σοβαροί τεχνοκράτες- ότι θα βγει.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι φοροελαφρύνσεις που έχετε εξαγγείλει, πιστεύετε ότι θα δημιουργήσουν μία τρύπα στα οικονομικά; Και αν όχι, από πού πιστεύετε ότι θα εξισορροπήσετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το πιστεύω. Καταρχάς έχουμε πει ξεκάθαρα ότι θέλουμε να εξισορροπήσουμε μειώσεις φόρων με στοχευμένες μειώσεις δαπανών, είναι τα λεγόμενα spending reviews, η αξιολόγηση δαπανών ανά Υπουργείο, η οποία πρέπει να γίνει. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και σήμερα ακόμη, υπάρχει μεγάλη αναποτελεσματικότητα στον τρόπο με τον οποίο υλοποιούμε μία σειρά από δαπάνες. Δεύτερον, έχουμε στοχευμένο σχέδιο για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή κυρίως μέσα από μία επιθετική διείσδυση των εταιρικών συναλλαγών. Τρίτον και σημαντικότερον: η ίδια η μείωση των φορολογικών συντελεστών δημιουργεί μία τέτοια αναπτυξιακή δυναμική σε συνδυασμό, όχι μόνη της, με όλα τα υπόλοιπα μέτρα, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά. Κοιτάξτε, άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 2% και άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 4%. Για εμάς η διαφορά αυτή προέρχεται πρωτίστως από τις ιδιωτικές επενδύσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε. Και εμείς σκοπεύουμε να τις καταστήσουμε τον κεντρικό πυλώνα της πολιτικής. Νέες επενδύσεις για πολλές καλές θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις φυσικά και για περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί, όμως, έτσι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εν μία νυκτί δεν γίνεται τίποτα. Αλλά αυτό που γίνεται εν μία νυκτί είναι το κλίμα το οποίο θα δημιουργηθεί μετά από μία ευρεία πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Και για αυτό θέτω ξεκάθαρα το ζήτημα για μία ισχυρή εντολή. Για να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα, χρειαζόμαστε μία ισχυρή εντολή. Εάν η εντολή για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι ισχυρή, τότε προφανώς η αγορά θα έχει μεγαλύτερη αναταραχή και δεν θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το σχέδιό μας με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα την οποία θέλουμε. Για αυτό και λέω ξεκάθαρα στους συμπολίτες μας, ότι αν με εμπιστεύονται προσωπικά και αν πιστεύουν ότι το πρόγραμμά μας, το οποίο έχουμε καταθέσει με μεγάλη λεπτομέρεια στον ελληνικό λαό, είναι το σωστό, δώστε μας την εντολή, ασχέτως αν ανήκετε στη Νέα Δημοκρατία. Διότι εγώ το αισθάνομαι πολύ έντονα, αλλά το βλέπω και στην Κρήτη, ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν είναι Νέα Δημοκρατία -κατ’ εξοχήν άνθρωποι που θα ψήφιζαν ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο παρελθόν, για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- οι οποίοι έρχονται τώρα και συμπορεύονται με τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να έχουν γίνει οι ίδιοι Νέα Δημοκρατία. Επειδή, πρώτον, αναγνωρίζουν ότι το κεφάλαιο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κλείσει οριστικά. Και δεύτερον, διότι σε μία εποχή που το διακύβευμα είναι τόσο κρίσιμο που η χώρα πρέπει να φύγει μπροστά, η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται αυτό το τολμηρό άλμα στο μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες επιμείνουν σε κάποια σκληρή πολιτική και οικονομική γραμμή, ενώ εσείς έχετε εξαγγείλει κάποια πράγματα περί του αντιθέτου σε σχέση με αυτά που ζητούν, τι θα κάνετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εντάξει, μην προεξοφλούμε ότι τι μπορεί να γίνει και τι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία υπόθεση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά επειδή δεν μου αρέσει να απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις, μπορώ να σας πω ότι εφόσον έχω μία ισχυρή εντολή, πηγαίνω στις Βρυξέλλες με πολύ μεγάλη προσωπική αξιοπιστία. Και επειδή η Ευρώπη ξέρει ότι εγώ είμαι μεταρρυθμιστής, η συμφωνία που προτείνω στις Βρυξέλλες είναι: Δώστε μου λίγο χρόνο να κάνω μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια βοηθήστε με να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων. Είναι μία συμφωνία η οποία ακούγεται στις Βρυξέλλες, την έχουν ήδη ακούσει, δεν θα αιφνιδιαστούν. Δεν θα διεκδικήσω από την πρώτη μέρα μείωση των στόχων του πλεονάσματος. Θα αποδείξω πρώτα ότι εννοώ αυτά τα οποία λέω, θα κερδίσω αξιοπιστία, θα υλοποιήσω τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Και στη συνέχεια, θα διεκδικήσω μείωση του στόχου των πλεονασμάτων ώστε να είμαστε ακόμη πιο τολμηροί στις μειώσεις των φόρων. Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αυτό τους ενδιαφέρει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λογικό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, όσο πιο ισχυρή είναι, τόσο πιο βιώσιμο γίνεται το χρέος μας. Άρα τόσο πιο πολύ ικανοποιημένοι πρέπει να είναι και οι ίδιοι, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως όμως έχουν κουραστεί όλο αυτό το διάστημα στην αναμονή; Για αυτό ρωτώ, μήπως γίνουν πιο πιεστικοί πλέον;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα σας πω γιατί έχουν κουραστεί. Έχουν κουραστεί από κυβερνήσεις οι οποίες κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Έρχονται στα πράγματα και προσποιούνται ότι κάνουν μεταρρυθμίσεις. Ναι, από αυτό σίγουρα έχουν κουραστεί, όπως έχει κουραστεί και ο ελληνικός λαός. Διαβάζω αυτές τις μέρες ένα βιβλίο το οποίο περιγράφει το τι ακριβώς έγινε, με πολύ αναλυτικό τρόπο, το πρώτο εξάμηνο του 2015. Δεν είχα σκοπό να επανέλθω τόσο σε αυτή τη συζήτηση, απλά επειδή είναι επίκαιρο. Είναι εγκληματικό αυτό το οποίο έγινε τους πρώτους έξι μήνες του 2015 και υπάρχει ονοματεπώνυμο, υπάρχει ευθύνη για αυτό το οποίο έγινε. Και το κόστος το οποίο πληρώνουμε και σήμερα ακόμη, είναι κόστος αυτής της πρώτης περιόδου. Αυτά, λοιπόν, δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε εύκολα και δεν νομίζω ότι τα έχουν ξεχάσει ούτε στις Βρυξέλλες όταν έφτασε η Ελλάδα μαζί με την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού. Άρα πηγαίνω στις Βρυξέλλες, εφόσον το αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο περιμένω, με αυξημένη πολιτική αξιοπιστία. Και να σας πω κάτι: Έχουμε πετύχει κάτι ως Νέα Δημοκρατία το οποίο δεν το έχει πετύχει κανένα άλλο κεντροδεξιό κόμμα. Διευρύναμε την Παράταξη, συμπιέσαμε τα άκρα. Στόχος μου, το λέω, θα ήταν ευχής έργο για την Ελληνική Δημοκρατία, για το πολιτικό μας σύστημα, να είναι εκτός Βουλής και η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Θα είναι μια μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας μας. Έχουμε καταφέρει λοιπόν σε κάθε περίπτωση να συμπιέσουμε τα άκρα με έναν μετριοπαθή σοβαρό και συγκροτημένο πολιτικό λόγο. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να νικήσουμε τους λαϊκιστές, είτε τους δικούς μας αριστερούς λαϊκιστές, είτε άλλους ακραίους λαϊκιστές με την πολιτική την οποία εφαρμόζουμε. Και αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα την επόμενη μέρα για την Ευρώπη. Άρα έχουμε αυξημένη αξιοπιστία στην Ευρώπη, ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε και το σχέδιό μας αυτό θα το υλοποιήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο σχέδιό σας είναι -όπως πολλάκις έχετε αναφέρει σε συνεντεύξεις σας- και μια συμφωνία αλήθειας για τα εργασιακά. Έχει γίνει πολύ λόγος η αλήθεια είναι για τα εργασιακά σε όλη αυτή την προεκλογική περίοδο. Η ερώτησή μου είναι: Πως θα καταφέρετε να επιβάλετε κάποιους όρους που θέτετε εσείς σαν κόκκινη γραμμή στα εργασιακά δικαιώματα και την τήρησή τους από τους εργοδότες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς στα εργασιακά έχει γίνει πολύς λόγος διότι είχαμε πάρα πολλά fake news. Αυτή η ιστορία με το 7ημερο, ότι δήθεν εγώ μίλησα για 7ημερη εργασία ήταν η πιο χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων έχω πει. Και δυστυχώς κάποιοι δεν πήραν το μάθημά τους και συνεχίζουν υπόγεια να λένε τα ίδια πράγματα. Λοιπόν, εγώ αγωνίζομαι να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όχι μόνο την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που επέβαλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία. Αυτό το έκανε ο Γιάννης Βρούτσης το 2013 και δεχτήκαμε τότε πολύ μεγάλη κριτική. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά θα πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Θα πιέσουμε τις επιχειρήσεις με ένα πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων να κάνουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία. Και θα δώσουμε χώρο και χρόνο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις τις οποίες υπερασπίζομαι και οι οποίες ήδη έχουν δώσει κάποια πρώτα δείγματα γραφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το οποίο προτείνετε δεν είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται. Δηλαδή το να μοιραστεί ένας επιχειρηματίας τον πλούτο με τον εργαζόμενο δεν είναι εύκολο εγχείρημα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το επιβάλλω, αλλά θα δώσω φορολογικά κίνητρα για να το κάνει. Δεν είναι σκοπός μου να κοινωνικοποιήσω -για να χρησιμοποιήσω μια λέξη που έρχεται από την δεκαετία του ’80- τις επιχειρήσεις. Είμαι φιλελεύθερος άνθρωπος. Αλλά και οι εργοδότες πρέπει να αντιληφθούν ότι η επιτυχία τους περνάει μέσα από την ικανοποίηση του εργαζόμενου. Και αν δώσω γενναία φορολογικά κίνητρα για να μοιραστούν μπόνους στο τέλος του έτους είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν αρκετοί εργοδότες οι οποίοι θα ανταποκριθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι θα το πράξουν όμως;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω πως ναι. Βλέπω μια αλλαγή και στον κόσμο της εργοδοσίας. Ξέρετε, όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο η διαπραγματευτική σχέση μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη αλλάζει. Με 20% ανεργία δυστυχώς από αυτής της πλευράς το πάνω χέρι έχει ο εργοδότης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εργοδοσία ναι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το έχει η εργοδοσία. Ο μόνος τρόπος να αυξηθούν γρήγορα οι μισθοί είναι με γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας και με τη δημιουργία ενός πλούτου που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τους μισθούς των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει περισσότερες δουλειές τις οποίες θέλετε έτσι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Περισσότερες δουλειές, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει και περισσότερες δουλειές με πολύ χαμηλούς μισθούς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι κατ΄ ανάγκη. Και δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Για αυτό και έχουμε μιλήσει για τον κατώτατο μισθό και την ανάγκη να αυξάνεται σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του Α.Ε.Π. Και όσο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται ακόμα -και θα καθορίζεται ακόμα για τα επόμενα 3 χρόνια- με κεντρικές αποφάσεις για να φτάσουμε τελικά σε ένα επίπεδο ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, έχουμε τη δυνατότητα αυτό να το κάνουμε. Αν η οικονομία αναπτυχθεί με 4% ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί με 8%. Άρα οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο κάτω επίπεδο της μισθολογικής κλίμακας θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση γιατί, ακούσαμε με πολλή προσοχή την παρουσίαση του προγράμματός σας την περασμένη Παρασκευή. Αναφερθήκατε στα κίνητρα -όπως είπατε και πριν- που θα δώσετε στους επιχειρηματίες για να μοιραστούν τον πλούτο τους. Ένα από αυτά είναι και τα συμπληρωματικά ασφαλιστήρια. Μας δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες πάνω σε αυτό, πως ακριβώς θα γίνει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό αφορά πρωτίστως μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Υπάρχουν επιχειρήσεις σήμερα οι οποίες στο πλαίσιο των παροχών τους, δίνουν πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη στους εργαζόμενους. Το ερώτημα είναι ποια είναι η φορολογική αντιμετώπιση αυτής της δαπάνης. Αν υπάρχει ένα φορολογικό κίνητρο για την επιχείρηση θα έχει περισσότερους λόγους για να το κάνει. Υπάρχουν επιχειρήσεις που το κάνουν ήδη χωρίς κίνητρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν θα είναι ζημιογόνο μακροπρόθεσμα για τα υφιστάμενα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό να το ξεκαθαρίσω. Αυτό είναι πρόσθετο. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις υποχρεωτικές εισφορές υπέρ κύριας ασφάλισης, επικουρικής ασφάλισης και υγείας. Είναι πρόσθετη παροχή την οποία δίνει η επιχείρηση, όπως συμβαίνει κατά κόρον στο εξωτερικό. Δεν είναι κάτι καινούργιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό μήπως αποφέρει έτσι μια ζημιογόνα κατάσταση γενικότερα στον τομέα της περίθαλψης;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί; Δεν το καταλαβαίνω. Εάν μια επιχείρηση θέλει να δώσει ένα συμπληρωματικό προϊόν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον εργαζόμενο -πέρα και πάνω από αυτό το οποίο έχει από την κάλυψη που έχει από τον ΕΟΠΥΥ- γιατί να είναι αυτό κατ΄ ανάγκη κακό; Σας λέω υπάρχουν επιχειρήσεις που το κάνουν ήδη. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να το διευκολύνουμε ή πώς μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να δίνουν από δωρεάν σίτιση μέχρι δωρεάν μεταφορά στους εργαζόμενούς τους, να τους διευκολύνουν. Είναι ένας έμμεσος τρόπος στην ουσία να αυξηθεί ο μισθός τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και μιλάμε για υγεία, είστε υπέρ της συμμετοχής των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι υπέρ των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκεί που είναι προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας -γιατί οι συμβολισμοί έχουν νομίζω τη σημασία τους- έχουμε δυο πρόσωπα που προέρχονται από το δημόσιο σύστημα υγείας. Μια εξαιρετική πανεπιστημιακή ιατρό που ηγείται της πνευμονολογικής κλινικής στο “ΣΩΤΗΡΙΑ” και έχει κάνει εντυπωσιακά πράγματα μέσα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, και έναν καταπληκτικό γενικό γιατρό ο οποίος προΐσταται του κέντρου υγείας στην Αρεόπολη το οποίο όταν το επισκέφτηκα έμεινα εξαιρετικά εντυπωσιασμένος και τον ρώτησα τι πρέπει να κάνουμε για να λειτουργούν όλα τα κέντρα υγείας έτσι. Αυτό είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο δημόσιο σύστημα υγείας και στους ανθρώπους που το υπηρετούν. Όμως, μην κοροϊδευόμαστε, δεν χρειάζονται τα νοσοκομεία μας τεχνοκρατικό μάνατζμεντ; Δηλαδή οι επιλογές των διοικητών των νοσοκομείων πώς γίνονται; Το να φέρεις έναν μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα να διοικήσει ένα νοσοκομείο είναι μιας μορφής μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ιδιωτικό τομέα στο Δημόσιο. Γιατί πρέπει να είναι κακό αυτό; Τι προτιμά δηλαδή ο κόσμος, να διορίζουμε αποτυχημένους βουλευτές στα νοσοκομεία μας ή τεχνοκράτες οι οποίοι θα λογοδοτούν και θα αξιολογούνται με βάση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα; Θα το ξαναπώ, το έχω πει πολλές φορές, Δημόσιο δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη κρατικό. Εάν μπορούμε παραδείγματος χάρη να παρέχουμε -το χρησιμοποιώ συχνά αυτό το παράδειγμα- διαγνωστικές υπηρεσίες εντός των δημόσιων νοσοκομείων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αντί δηλαδή να αγοράσουμε έναν καινούργιο τομογράφο, -να το πω πολύ απλά- να αγοράσουμε την υπηρεσία για δέκα χρόνια. Να έρθει ο ιδιώτης, να βάλει τον τομογράφο, να χρησιμοποιήσει το προσωπικό το οποίο ήδη υπάρχει και να αγοράζει το Δημόσιο υπηρεσίες και όχι μηχανήματα. Αυτά είναι πράγματα που γίνονται σε όλον τον κόσμο. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή γιατί δεν μπορούμε να τα κάνουμε και στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και βεβαίως δημόσια περίθαλψη γιατί αυτό είναι το βασικό για όλους και για τους ανασφάλιστους που ξέρουμε ότι έχουν...

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η δημόσια περίθαλψη είναι αδιαπραγμάτευτη. Και για τους ανασφάλιστους. Για να μην ξεχνιόμαστε, φέρει την υπογραφή Άδωνι Γεωργιάδη η νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων. Προφανώς αυτό είναι μη συζητήσιμο. Μιλάμε για την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος υγείας, του δημόσιου συστήματος υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπόθεση Novartis. Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην Πρωθυπουργός. Έχει κάποιο συμβολισμό για εσάς η τοποθέτηση του προσώπου αυτού το οποίο το όνομά του έχει ακουστεί στην περιβόητη αυτή υπόθεση, ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο Παναγιώτης Πικραμμένος είναι ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, τέως Πρωθυπουργός. Ένας άνθρωπος με κύρος, ένας πραγματικός πατριώτης, και κοσμεί το ψηφοδέλτιό μας. Το γεγονός ότι ενεπλάκη με αυτό το χυδαίο τρόπο στην υπόθεση Novartis, δεν ήταν το καθοριστικό κριτήριο για να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Είναι σίγουρα όμως και για τον ίδιο μια δικαίωση, με την έννοια του ότι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με αυτή την υπόθεση, βρέθηκε στη Βουλή να απολογείται, δακρυσμένος σχεδόν, γιατί κάποιοι επέλεξαν να τον στοχοποιήσουν με αυτό τον χυδαίο τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σε εξέλιξη η όποια έρευνα με τον όποιον τρόπο και γνωρίζουμε ότι έχετε εκφραστεί δημόσια πάνω σε αυτό, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η υπόθεση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα κάνω καμία κρίση πέραν αυτού που έχω πει. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται περί μιας σκευωρίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να έρθω λίγο στα εκλογικά. Έχουμε πολλές δημοσκοπήσεις. Μια εξ αυτών ήταν και η πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Δείχνει ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα πράγματα, της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύετε ότι αυτό το εύρημα δείχνει κάποια κόπωση, ίσως, του εκλογικού σώματος;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δεν σχολιάζω δημοσκοπήσεις και σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλώ το εκλογικό αποτέλεσμα. Για αυτό και θέλω και από την δική σας εκπομπή να επαναλάβω ότι οι εκλογές δεν έχουν κριθεί. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Η κάλπη είναι άδεια στις 7 Ιουλίου και πρέπει να ξαναγεμίσει από την αρχή. Και σε όσους προεξοφλούν την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας τους λέω να είναι πολύ επιφυλακτικοί. Να φορέσουν την στολή εργασίας, να σταματήσουν από τώρα να ράβουν υπουργικά κουστούμια γιατί μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. Να δουλέψουν πάρα πολύ σκληρά και κυρίως πάρα πολύ σεμνά για να πείσουν και τους πολίτες που δεν μας εμπιστεύθηκαν, ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη τους. Άρα οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες. Για μένα η πιο σημαντική δημοσκόπηση είναι αυτή που κάνω κάθε φορά που βρίσκομαι σε περιοδεία. Αυτό έλεγα και πριν από τις ευρωεκλογές, όταν οι δημοσκοπήσεις έβγαζαν τα δικά τους ευρήματα. Εγώ ήμουν σίγουρος ότι θα πετυχαίναμε μια μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές, γιατί το έβλεπα από τον κόσμο με τον οποίο συνομιλούσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, θα τεθούν επί τάπητος ενδεχόμενα συνεργασιών. Ακούσαμε και δια στόματος -πρόσφατα στην δημόσια τηλεόραση- του κ. Χριστοδουλάκη, από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής, ότι ίσως να αφήσουν ανοιχτό ένα ενδεχόμενο ψήφου ανοχής. Αλλά όχι με υπουργικούς θώκους. Πώς το ακούτε αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι σίγουρος ότι σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμώ, η χώρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κυβερνηθεί. Αλλά, για να είμαστε σίγουροι και για να μην μπλέξουμε σε συζητήσεις που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη τους -γιατί μπορεί να μην έχουν κατάληξη ή μπορεί να οδηγηθούμε πάλι σε εκλογές με απλή αναλογική και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για τη χώρα και τι τραγικές επιπτώσεις θα έχει στην οικονομία- η μόνη σίγουρη λύση για να το αποφύγουμε είναι η ισχυρή εντολή στην Νέα Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλή αναλογική. Θα την καταργήσετε εφόσον εκλεγείτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Θα την καταργήσω και θα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι συναινούν και άλλα κόμματα σε αυτό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και θα προτείνουμε ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Όχι κατ’ ανάγκη το ίδιο το οποίο είχαμε. Ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα το οποίο θα εξασφαλίζει αναλογικότητα, αλλά και κυβερνησιμότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και βεβαίως είδαμε και τις επιπτώσεις της απλής αναλογικής και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για αυτό και σκοπεύουμε να κάνουμε παρεμβάσεις και σε αυτό το επίπεδο και να διευκολύνουμε τους εκλεγμένους Δημάρχους να διοικήσουν πιο εύκολα τους Δήμους τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί έχουμε δει και το παράδοξο, εκλεγμένοι Δήμαρχοι να έχουν λιγότερες έδρες…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε δει το παράδοξο εκλεγμένοι δήμαρχοι να έχουν πολύ λιγότερες έδρες από τον κύριο αντίπαλο τους στην αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ένα παράδειγμα φωτεινό αυτό και στην Κρήτη, στις μεγάλες πόλεις.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το είδαμε και στην Κρήτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Και μιας που λέμε για την Κρήτη, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σας προβλημάτισε;.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δεν κοιτάω το απόλυτο αποτέλεσμα, κοιτάω την μεταβολή. Δηλαδή, βλέπω το προηγούμενο αποτέλεσμα. Όταν είσαι 20 μονάδες πίσω -γιατί αυτές ήταν οι διαφορές που είχαμε στην Κρήτη- το να προηγηθείς ή το να φτάσεις πολύ κοντά στον αντίπαλο σου είναι ήδη μια πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος. Εγώ θέλω η Κρήτη να είναι γαλάζια. Όλη η Κρήτη να είναι γαλάζια, όχι μόνο οι δυο από τους τέσσερις Νομούς. Και αυτός είναι ο στόχος μου. Και θα είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή αν με εμπιστευθούν οι συντοπίτες μου. Γιατί νομίζω θα με εμπιστευθούν, ειδικά οι Κρητικοί, προσωπικά. Και κάνω μια έκκληση: Να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να μου δώσουν αυτή την δυνατότητα να αποδείξω ότι μπορώ να κάνω τις ζωές τους καλύτερες. Και ειδικά εδώ στην Κρήτη έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια. Τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές και είχα την ευκαιρία να τα παρουσιάσω και εχθές σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση την οποία κάναμε στο Ηράκλειο. Για αυτό και το ζητώ από συμπολίτες μας που μπορεί να μην φαντάζονταν ποτέ ότι θα ψήφιζαν έναν Μητσοτάκη, γιατί ξέρω πολύ καλά τι συνέβαινε στην Κρήτη στο παρελθόν. Να κάνουν αυτό το βήμα, να τολμήσουν, και να ξέρουν ότι δεν θα τους διαψεύσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε να κάνουν την υπέρβαση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, είναι μια υπέρβαση, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλά, όμως, τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τους Κρητικούς. Βεβαίως τα ζήσαμε και με τις πρόσφατες καταστροφές, τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Είχαμε πολύ μεγάλες καταστροφές τον προηγούμενο χειμώνα. Θα χρειαστεί όλη η δύναμη όλων των κομμάτων για να αντεπεξέλθουμε και να βοηθηθούμε…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι μόνο. Και της Περιφέρειας, η οποία έχει ευθύνες στη συντήρηση των βασικών έργων υποδομής και των Δήμων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι τα βασικά έργα υποδομών τα οποία πρέπει να φτιαχτούν στην Κρήτη, και στα Χανιά συγκεκριμένα, είναι εφικτό να φτιαχτούν άμεσα; Γιατί μιλάμε για άμεσες ανάγκες.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, υπάρχει ένα ζήτημα, να διορθώσουμε τις ζημιές που έγιναν. Αυτό είναι, προφανώς, άμεσο. Αν μιλάμε για τα μεγάλα έργα υποδομής της Κρήτης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως τον ΒΟΑΚ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΒΟΑΚ δεν θα γίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Όλοι το καταλαβαίνουν αυτό. Εδώ δεν έχουμε καν μελέτη. Είναι ντροπή τέσσερα χρόνια να κοροϊδεύει η απερχόμενη κυβέρνηση τους Κρητικούς χωρίς να έχει ακόμα μια μελέτη και ένα σχέδιο χρηματοδότησης του δρόμου από τη Σητεία μέχρι μέχρι το Καστέλι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάει για τρεις διαγωνισμούς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, γιατί τρεις διαγωνισμοί και γιατί όχι ένα έργο; Το έργο πρέπει να το δει κανείς στο σύνολο του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απάντηση σε αυτό είναι ότι είναι κοστοβόρο. Σας το λέω γιατί έχουμε κάνει άπειρες συζητήσεις…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, γιατί το άλλο είναι πιο φτηνό; Γιατί είδαμε μεγάλη πρόοδο στο ΒΟΑΚ τέσσερα χρόνια τώρα; Λοιπόν, δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει συνολική στρατηγική μελέτη για το ΒΟΑΚ. Δεν υπάρχει πλαίσιο χρηματοδότησης. Δεν υπάρχει τίποτα αυτή την στιγμή. Θα ξεκινήσουμε, λοιπόν, στο κομμάτι αυτό πολύ γρήγορα να εκπονήσουμε στρατηγική μελέτη, να οργανώσουμε το έργο έτσι όπως θέλουμε και μετά να προχωρήσουμε. Και βέβαια το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το οποίο είναι κομβικής σημασίας. Θα πιέσουμε τον παραχωρησιούχο να το υλοποιήσει το συντομότερο δυνατόν. Δηλαδή, βάσει χρονοδιαγραμμάτων στα οποία έχει δεσμευτεί. Και, όπου χρειάζονται βελτιώσεις, τροποποιήσεις στην σύμβαση -χρειάζονται κάποιες μικρές παρεμβάσεις- θα τις κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί στο αεροδρόμιο του Καστελίου έχουμε και τοπικές αντιδράσεις…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι. Αλλά το αεροδρόμιο θα γίνει στο Καστέλι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό είναι δεδομένο γιατί ούτως ή άλλως έχει περάσει...

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα γίνει. Και πρέπει να γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο. Ξέρουμε όλοι ότι ο ΟΑΔΥΚ, τώρα πλέον ο Οργανισμός Ανάπτυξης της Κρήτης, είναι “παιδί” του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Παιδί εντός εισαγωγικών. Πως σκοπεύετε να χειριστείτε τον Οργανισμό αυτόν; Θα τον ενισχύσετε; Θα αλλάξετε την μορφή του; Πως το οραματίζεστε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω αρκετές σκέψεις, αλλά πριν προχωρήσω θέλω να συζητήσω με τους τοπικούς φορείς. Δεν θα αναλάβω πρωτοβουλίες εν κενώ. Θα συζητήσω με την Περιφέρεια και θα ενισχύσουμε έναν Οργανισμό που για την εποχή του ήταν απίστευτα πρωτοπόρος. Διότι έβλεπε πολύ μπροστά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν έφτιαξε τον Οργανισμό. Και θα σας έλεγα ότι η ανάγκη να υπάρχει σήμερα ένας ισχυρός αναπτυξιακός οργανισμός με περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι ακόμα μεγαλύτερη σήμερα. Διότι οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ειδικά ως προς την διαχείριση των υδάτων, την ερημοποίηση, την διάβρωση των ακτών μας, τα ακραία φυσικά φαινόμενα τα οποία είδαμε κυρίως στην Δυτική Κρήτη, που ξέρουμε ότι θα έχουμε και περισσότερες βροχοπτώσεις, δεν είναι απλώς προ των πυλών. Είναι ήδη μαζί μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πράσινη Ανάπτυξη βλέπετε στην Κρήτη;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι επιβεβλημένη. Το μοντέλο ανάπτυξης της Κρήτης στηρίζεται, όπως και όλης της Ελλάδας, στη βιωσιμότητα, στην προστασία του περιβάλλοντος. Η μόνη ανάπτυξη είναι η πράσινη. Δεν υπάρχει άλλη ανάπτυξη. Υπάρχει μόνο Πράσινη Ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε διότι αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το φυσικό μας περιβάλλον. Και βέβαια τόσο οι επισκέπτες, όσο και οι Κρητικοί, που ζουν στο όμορφο νησί μας, πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι ζητήματα όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η προστασία των υδάτων, η προστασία των ορεινών όγκων, η στήριξη της βιώσιμης ορεινής κτηνοτροφίας, η προστασία των λίγων δασών που μας έχουν μείνει, οι χώροι περιβαλλοντικής προστασίας. Έχει πολύ ενδιαφέρον, έβλεπα μια φωτογραφία από το φαράγγι της Σαμαριάς, εθνικός δρυμός από το 1962, με πρωτοβουλία τότε του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Άμα δείτε τις φωτογραφίες από την Σαμαριά το 62, δεν υπήρχαν δέντρα μέσα -είναι πολύ εντυπωσιακό- και σήμερα είναι ένα καταπράσινο φαράγγι. Αν δώσουμε χρόνο και τόπο, η φύση θα κάνει την δουλειά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κλείσουμε λίγο ευχάριστα; Είχατε πρόσφατα μια συνάντηση με τους Περιφερειάρχες σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Περιφερειάρχης, ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης. Και είχε δημιουργηθεί, έτσι, ένα πηγαδάκι στην συνάντηση αυτή, μεταξύ των υποψηφίων, των Περιφερειαρχών αλλά και του δικού μας εδώ, στην Κρήτη, του κ. Αρναουτάκη. Και ακούσαμε τον κ. Αυγενάκη να λέει: “Κάτω τα χέρια από τον Πασόκο Περιφερειάρχη”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια η πολιτική σας θέση πάνω σε αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, 12 Περιφερειάρχες που εκλέχτηκαν προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία. Η εξαίρεση είναι ο Σταύρος. Αλλά με τον κ. Αρναουτάκη έχουμε πολύ καλή σχέση. Σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι εκλέχτηκε με άλλη πολιτική στήριξη δεν επηρεάζει τον τρόπο που θα αντιμετωπίσω τον κ. Αρναουτάκη, και το ίδιο ισχύει προφανώς και για όλους τους Δημάρχους και για όλους τους Περιφερειάρχες. Είναι ένας έμπειρος άνθρωπος. Έχει άποψη για τα αναπτυξιακά της Κρήτης. Έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε μαζί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό κρατάμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε πρόεδρε. Να είστε καλά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Ευχαριστώ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη