14 Ιουλ 2019

Κίνδυνος για την Αεροπορία Στρατού από τις εξελίξεις… στα Apache -D του US Army

Αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί τίποτα ακόμα, ο Αμερικανικός Στρατός φαίνεται να
στρέφεται οριστικά στον εκσυγχρονισμό του συνόλου σχεδόν των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64D Apache που διαθέτει στο επίπεδο AH-64E Guardian, μια εξέλιξη που θα εξηγηθεί ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική Αεροπορία Στρατού.

Με βάση ανάρτηση που έχει γίνει στην επίσημη ιστοσελίδα του, στόχος είναι η υπογραφή πενταετούς συμβολαίου, ή ετήσιων συμβολαίων που θα καλύπτουν τα οικονομικά έτη FY 2022 έως FY 2026 για την αναβάθμιση του συνόλου σχεδόν των Apache που διαθέτει σε Guardian.

Εφόσον τελικά η πρόθεση αυτή υλοποιηθεί, θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για την διατήρηση του στόλου των ελληνικών Apache και των δύο εκδόσεων σε υπηρεσία εντός των επόμενων δέκα ετών…

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, το 2017 η κατασκευάστρια του ελικοπτέρου Boeing, υπέγραψε συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας και ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό 244 Apache -D στο επίπεδο -E Guardian.

Τον Μάρτιο του 2018, ο Στρατός των ΗΠΑ ματαίωσε κάθε διαδικασία αποδοχής ελικοπτέρων Guardian μετά από ένα θανατηφόρο συμβάν από την συντριβή ενός τέτοιου ελικοπτέρου.

Κατά τη διερεύνηση αποκαλύφθηκε ότι το κύριο στροφείο είχε αποκολληθεί από το σκάφος κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του διμελούς πληρώματός του.

Το αίτιο του αποχωρισμού του στροφείου εντοπίστηκε στον δακτύλιο πρόσδεσης / προσαρμογής του στον ιστό, ο οποίος (δακτύλιος) έσπασε λόγω διάβρωσης σε συνδυασμό με ρωγμές που προκλήθηκαν από την καταπόνησή του…

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, πολλά δημοσιεύματα αξιόπιστων πηγών από τις ΗΠΑ έκαναν λόγο για πιθανή ματαίωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού του συνόλου των Apache -D του US Army, αποκαλύπτοντας ότι από τα 653 ελικόπτερα του τύπου θα αναβαθμίζονταν τελικά τα 345 και όχι τα 634, όπως αρχικά σχεδιάζονταν…

Επιπρόσθετα θα παραλαμβάνονταν δε και άλλα 56 καινούρια AH- 64E Guardian! Τα Apache που θα αποσύρονταν μετά το 2026-2028 με βάση αυτό το σενάριο, θα αντικαθιστούσε το νέο νέο ελαφρύ επιθετικό-αναγνωριστικό ελικόπτερο που θα επιλέξει ο US Army προς αντικατάσταση του OH-58 Kiowa Warrior στο πλαίσιο του προγράμματος FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft).

Το τελευταίο εξελίσσεται κανονικά, ενώ το σενάριο που προαναφέραμε, ενίσχυσε και στο γεγονός ότι ο Αμερικανικός Στρατός δεν παρέλαβε κανένα καινούριο Guardian μέσα στο 2018, ενώ το 2017 είχε παραλάβει 11. Επίσης, αποδέχθηκε μόλις 23 εκσυγχρονισμένα – D σε Guardian -E το 2018 σε σχέση με τα 57 που παρέλαβε εντός του 2017…

Είτε λόγω των καθυστερήσεων και των υπερβάσεων κόστους που υπολογίζεται ότι θα λάβουν χώρα στο πρόγραμμα FARA, είτε λόγω πιέσεων που πιθανότατα άσκησε και από την πλευρά της η Boeing (χωρίς βέβαια να μπορούμε να αποδείξουμε κάτι τέτοιο), το αρχικό σενάριο του εκσυγχρονισμού όχι 634, αλλά 600 AH-64D Apache στο επίπεδο -Ε Guardian, φαίνεται ότι τελικά θα είναι αυτό που θα επικρατήσει.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την πρόσφατη σχετική επίσημη ανάρτηση στον ιστότοπο του US Army, ο οποίος πιθανό να γνωστοποίησε την πρόθεσή του αυτή σε μία προσπάθεια να προσελκύσει και προσφορές από άλλους κατασκευαστές εκτός Boeing και κατ΄ επέκταση να μειώσει το κόστος…

Βέβαια υπάρχει και το επιχειρησιακό δεδομένο, του ότι αναβαθμίζοντας το σύνολο σχεδόν των ελικοπτέρων του τύπου, θα διαθέτει για τα επόμενα 20 περίπου χρόνια ένα αξιόμαχο επιθετικό ελικόπτερο στη διάθεσή του, με ασφαλή χρονικά και οικονομικά περιθώρια για την αναζήτηση και την επιλογή του αντικαταστάτη του, αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος FARA, η οποία θα απαιτήσει από ότι όλα δείχνουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα που είναι πολύ πιθανό ότι θα ξεπεράσει την πενταετία…

Υπενθυμίζεται, ότι το Guardian προέκυψε από το AH-64D Block III. Οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις του σε σχέση με τα –D των προηγούμενων Block εντοπίζονται στο ότι το πλήρωμά του έχει τη δυνατότητα να ελέγχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη RQ-7 Shadow και ΜQ-1C Gray Eagle, προκειμένου να εκτελεί συνεργειστικού χαρακτήρα επιχειρήσεις.

Επίσης, οι κινητήρες του είναι οι ισχυρότεροι T700-701D συνδυασμένοι με νέο αναβαθμισμένο σύστημα μετάδοσης της κίνησης και πτερύγια κύριου στροφείου κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά, ενώ διατίθεται και σύστημα Link 16, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την κατακόρυφη αύξηση του βαθμού επίγνωσης της τακτικής κατάστασης και των δυνατοτήτων διεξαγωγής συνεργειστικών επιχειρήσεων και διαδικασιών εντοπισμού – στοχοποίησης.

ΠΟΙΑ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ
Η ελληνική Αεροπορία Στρατού επηρεάζεται από την εξέλιξη αυτή από το ότι φυσικά δεν θα έχει εντός της επόμενης δεκαετίας πρόσβαση σε μεταχειρισμένα επιθετικά ελικόπτερα AH-64D. Για την ακρίβεια δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προμηθευτεί καινούρια επιθετικά ελικόπτερα.

Η εμπειρία απέδειξε ότι ακόμη και πριν από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει (η ΑΣ) τις εξελίξεις στις τάξεις της Αεροπορίας του US Army.

Στη δεκαετία του 2000 για παράδειγμα όταν το σύνολο σχεδόν των αμερικανικών Apache A/A+ εκσυγχρονίζονταν στο επίπεδο -D, η Ελλάδα για λόγους κόστους (κυρίως) δεν πήγε σε μία συνολική λύση προμήθειας νέων επιθετικών ελικοπτέρων (τα 12 – DHA) με παράλληλη αναβάθμιση των παλιών.

Γεγονός διόλου παράξενο, δεδομένου ότι ακόμη και το Ισραήλ που είναι επίσης χρήστης και των δύο εκδόσεων, αξιολόγησε τη λύση αυτή ως οικονομικά μη συμφέρουσα και προέβη στην αγορά όλου σχεδόν του στοκ των ανταλλακτικών του -Α από τον Αμερικάνικο Στρατό, προκειμένου να διατηρήσει τα δικά του ενεργά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!

Με βάση τα νούμερα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, 53 από τα -D του Στρατού των ΗΠΑ δεν θα εκσυγχρονιστούν και επομένως θα αποσυρθούν. Αφενός όμως αυτό είναι κάτι που αναμένεται να γίνει μετά το 2025 και αφετέρου τα ελικόπτερα είναι πραγματικά λίγα…

Κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι και φορτωμένα με πολλές ώρες θα είναι και δεν θα υπάρχουν περιθώρια επιλογής αυτών που θα είναι λιγότερο ταλαιπωρημένα… Γιατί αυτά είναι που θα επιλέξουν οι Αμερικανοί για να αποσύρουν.

.defence-point.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη