22 Ιουλ 2019

Έλληνας ναύαρχος συνήγορος του Ερντογάν! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΤΡΟΠΗ !!

Βαγγέλης Γεωργίου

Τον αδελφό του παππού του τον έσφαξαν οι

Τούρκοι στο πλαίσιο της συστηματικής εθνοκάθαρσης του 1922. Ο ίδιος ο παππούς του κατάφερε να διαφύγει, παίρνοντας τον δρόμο της προσφυγιάς, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας. Βρέθηκε στην Αθήνα και από κει κατάφερε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Κατά μεγάλη ειρωνεία, ο απόγονος μιας τέτοιας ελληνικής οικογένειας εκθειάζει τον «επαγγελματισμό» του σημερινού τουρκικού στρατού, υπερασπίζεται την αγορά των S-400 από την Τουρκία και θεωρεί τον Χουλουσί Ακάρ «φίλο» του. Ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Τζέημς Σταυρίδης, με παρέμβασή του στοbloomberg προσφέρει τέτοιες λύσεις για να μη φύγει η Τουρκία από NATO που θα έκανε το τουρκικό λόμπι να δακρύζει από συγκίνηση.Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ναύαρχος επικεντρώνει την επιχειρηματολογία του υπέρ της Τουρκίας σε τρία σημεία. α) Την ικανότητα και μέγεθος του τουρκικού στρατού, β) την μετατόπιση του προβλήματος από τον άξονα ΗΠΑ-Τουρκία σε αυτόν του ΝΑΤΟ-Τουρκία και γ) στο εν μέρει επιχειρησιακό μπλοκάρισμα των τουρκικών S-400.

Πρώτον, όπως λέει ο Τζέημς Σταυρίδης «η Τουρκία είναι από καιρό πολύτιμο επιχειρησιακό μέλος της συμμαχίας. Οι τουρκικές δυνάμεις υπό τη διοίκησή μου ήταν άκρως επαγγελματικές ενώ συμμετείχαν στις προσπάθειές μας στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τα Βαλκάνια, καθώς και στις επιχειρήσεις κατά της πειρατείας. Το να χάσουμε ένα κράτος με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της Συμμαχίας θα ήταν ένα σημαντικό γεωπολιτικό λάθος. Θα αποτελέσει επίσης ένα τρομερό προηγούμενο να φτάσει ένα κράτος μέλος στη θέση να νιώσει ότι εκδιώχθηκε με κυρώσεις. Έτσι, η Δύση πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση ενός αποτελέσματος το οποίο, τουλάχιστον, θα κρατήσει την Τουρκία ένα λειτουργικό, συνεισφέρον μέλος του ΝΑΤΟ.
Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό σημείο είναι να μετατοπιστεί η διαφωνία μακριά από το σημερινό πλαίσιο της αμερικανοτουρκικής διένεξης και να κεντράρει τη συζήτηση στις Βρυξέλλες στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν 29 έθνη στο ΝΑΤΟ και ένα 30ο μέλος -η Βόρεια Μακεδονία η οποία πιθανόν να ενταχθεί στη Συμμαχία αργότερα μέσα στο 2019 ή στις αρχές του 2020. Μια ενιαία φωνή συμμαχίας είναι απαραίτητη για να πείσει την Τουρκία ότι η αγορά S-400 είναι λάθος, αλλά όχι το τέλος της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Είναι ζωτικής σημασίας να λυγίσουμε το τόξο της τουρκικής συμπεριφοράς μακριά από τη Ρωσία χωρίς να το σπάσουμε εντελώς.
Τρίτον, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να σκέπτονται πιο δημιουργικά για το πώς να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με το σύστημα. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να υπάρχουν τεχνικές λύσεις για να μπλοκάρουμε τους S-400 από το υπόλοιπο σύστημα αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο λειτουργεί από τη Βάση Ramstein στη Γερμανία (όπου πέρασα πολλές μέρες αναλύοντας όχι μόνο την αποτελεσματικότητα του αλλά και τον υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης του).

Ή μήπως πρέπει το ΝΑΤΟ να ενθαρρύνει τους Τούρκους να κρατήσουν τους S-400 στα «κουτιά τους» και στη συνέχεια να τους πουλήσουν ένα άλλο σύστημα αεράμυνας υψηλού, σε χαμηλότερη τιμή, για να καλύψουν τις δικαιολογημένες αμυντικές τους ανάγκες; Ο Τραμπ έχει προσφέρει τους πυραύλους Patriot και υπάρχουν και άλλα καλά διαθέσιμα συστήματα. Και όσον αφορά την πώληση των F-35 στην Τουρκία μήπως θα ήταν καλύτερα αυτή απλά να καθυστερήσει από το να ακυρωθεί με κυρώσεις, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ προσπαθεί να βρει λύσει στα προβλήματα;».
Φίλος μου ο Ακάρ

«Τέλος, δεν θα έβλαπτε να αυξήσει το επίπεδο εμπλοκής σε άλλα βασικά μέτωπα. Αυτά αφορούν από πολύ μεγάλες ανταλλαγές αντιπροσωπειών μέχρι την ενθάρρυνση μεγαλύτερων συνεισφορών της Τουρκίας σε άλλες αποστολές του ΝΑΤΟ σε προσωπικές συνομιλίες. Για παράδειγμα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είναι φίλος μου και είναι γνωστός και σεβαστός στο Πεντάγωνο. Περισσότερη διπλωματική και επιχειρησιακή ολοκλήρωση εκτός του σχετικά στενού πεδίου της αεροπορικής άμυνας θα μπορούσε να είναι χρήσιμη.
Η ζωή είναι γεμάτη από επιλογές, τόσο για τα άτομα όσο και για τα κράτη. Εάν η Τουρκία επιλέξει να προχωρήσει στην αγορά S-400, και οι δύο πλευρές αυτής της διαμάχης πρέπει να εργαστούν για να δημιουργήσουν ένα αποδεκτό αποτέλεσμα που δεν θα καταστρέψει την ενότητα της συμμαχίας αλλά και θα διατηρήσει την ακεραιότητα της αεροπορική άμυνας του ΝΑΤΟ και της τεχνολογίας stealth των F- 35. Μπορεί να γίνει, αλλά θα χρειαστεί πολλή δουλειά και προθυμία για συμβιβασμό».
Σημειώνεται ότι ο ελληνοαμερικανός Τζέημς Σταυρίδης έχει βραβευτεί από το ελληνοαμερικανικό Alpha Omega Council. Πρόκειται για έναν φορέα που «καλλιεργεί τα ιδανικά του Ελληνισμού […] και αγωνίζεται διαρκώς για τη διατήρηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων». Το βραβείο ο Σταυρίδης το πήρε επειδή «ως Ελληνοαμερικανός προώθησε τις ελληνικές ιδέες ευρύτερα στην κοινότητα». Εάν αυτός είναι ο τρόπος που προωθεί η ελληνοαμερικανική κοινότητα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τότε η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να ανοίξει τα μάτια της γιατί απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν αφελληνισμένοι Έλληνες στο εξωτερικό που μάλλον μας τα βγάζουν.

Πηγή : slpress.gr

Μέσω

https://www.analystsforchange.org/2019/07/blog-post_157.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη