22 Ιουλ 2019

Τρίτη και φαρμακερή για τον Ερντογάν: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν σκληρή τιμωρία για την Τουρκία

Συνάντηση Τραμπ - Γερουσιαστών για τις κυρώσεις - Εξάψαλμος Πομπέο σε
Τσαβούσογλου για S-400 και Κούρδους

Σε συνάντηση κάλεσε την Τρίτη τους γερουσιαστές, μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Ντόναλντ Τραμπ, για να συζητήσουν για τις κυρώσεις στην Τουρκία, αναφορικά με τους S-400, σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Washington Post.

Ηδη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου την έντονη απογοήτευση των ΗΠΑ για το ρώσικο πυραυλικό σύστημα, αλλά και για τους Κούρδους, όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Λευκός Οίκος και ο Πρόεδρος Τραμπ προσκάλεσε τους γερουσιαστές, σε συνάντηση για να συζητήσουν τις πιθανές κυρώσεις, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής) εναντίον της Τουρκίας.

Η συνάντηση, που προγραμματίστηκε για την Τρίτη στις 4 μ.μ., επιβεβαιώθηκε από δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν το περιεχόμενο της πρόσκλησης, αντίγραφο της οποίας είδε και η δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post, Seung Min Kim.


Είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο State Dining Room του Λευκού Οίκου και στη συνάντηση θα παραβρεθούν αυστηρά οι παραλήπτες της πρόσκλησης, σημείωσε η εφημερίδα, η οποία αποκάλυψε ακόμα ότι ο θέμα που αναγράφεται στην πρόσκληση, που διανεμήθηκε στους γερουσιαστές «εξ ονόματος του Προέδρου Trump», είναι: «Κυρώσεις στην Τουρκία».

Εξάψαλμος σε Τσαβούσογλου από Πομπέο

Στο μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεδίωξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ωστόσο, το τηλεφώνημα σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, κατέληξε μπούμερανγκ για τον κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος άκουσε τα σφοδρά παράπονα του κ. Πομπέο για την αντισυμμαχική ενέργεια της αγοράς των S-400.

Επανέλαβε επίσης ότι η Αμερική θα προστατεύσει τους συμμάχους της, που πολέμησαν μαζί της εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η αναφορά έγινε για τους Κούρδους της Συρίας. Οι μαχητές του YPG αποτέλεσαν την ραχοκοκαλιά της διεθνούς δύναμης που πολέμησε τους τρομοκράτες του ISIS όταν η Τουρκία ήταν απούσα, αναφέρει ο Μιχ. Ιγνατίου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη