10 Ιουλ 2019

Η επεισοδιακή τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού

Επεισοδιακή ήταν η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού.


Η απερχόμενη υπουργός, Μυρσίνη Ζορμπά, παρέδωσε το υπουργείο στη νέα υπουργό, Λίνα Μενδώνη, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς και κάνοντας λόγο για σωρεία βαρών και υποθηκών που είχαν συσσωρευθεί στο παρελθόν.


«Ο πολιτισμός είναι βαθιά πολιτική έννοια», είπε η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Έχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας με την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου», τόνισε η Λίνα Μενδώνη στην τελετή παραλαβής - παράδοσης.

Επίσης, μίλησε επίσης για «την ολοκλήρωση βιώσιμου πολιτισμού με όχημα τα μνημεία, όπου αυτός διαθέτει: από την Κνωσσό, τη Ρόδο, τη Μεσσήνη, τη Δήλο, την Ακαδημία Πλάτωναέως φυσικά την Αμφίπολη».

Επίσης, υπογράμμισε τον στόχο για «ολοκλήρωση και άμεση λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης, του Εθνικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και του Ακροπόλ».

Αναφερόμενη στον πολιτισμό ως μείζον αξιακό, συμβολικό και οικονομικό κεφάλαιο, η Λίνα Μενδώνη έθεσε ως πλαίσιο τη σχέση του πολιτισμού με την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική ενσωμάτωση, την παιδεία, την οικονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, και τις επενδύσεις.

«Ό,τι καλό έχει γίνει θα κρατηθεί. Το κράτος έχει συνέχεια, χωρίς ιδεοληψίες» υπογράμμισε η νέα υπουργός καλώντας την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου εάν επιθυμούν σε λίγες ημέρες «να ξαναδούμε έναν -έναν φάκελο, να συζητήσουμε ανοιχτά, με διαφάνεια και χωρίς προκατάληψη για όλα τα θέματα».

Παραδίδοντας τη σκυτάλη στη Λίνα Μενδώνη η απερχόμενη υπουργός Μυρσίνη Ζορμπάκάνοντας έναν σύντομο απολογισμό επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «παραδίδουμε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ελεύθερο βαρών και υποθηκών, που είχαν συσσωρευθεί στο παρελθόν από έργα οιωνοί ανολοκλήρωτα, ασαφείς διαδικασίες και ελλείψεις κανονιστικών πλαισίων αλλά ακόμη και από διοικητικά και ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Διασφαλίσαμε απέναντι σε κάθε επιβουλή τη δημόσια κτήση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού με όρους σεβασμού και αειφορίας, απέναντι σε αυθαιρεσίες, ιδιωτικοποιήσεις και αποικιοκρατικές βλέψεις. Δρομολογήσαμε και φέραμε σε πέρας μεγάλα έργα με όλους τους κανόνες και την απαραίτητη δεοντολογία που απαιτείται», είπε μεταξύ άλλων η Μυρσίνη Ζορμπά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη