20 Ιουλ 2019

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, τα F-35 και ο ρόλος του HALC

Ο αρχηγός του HALC Έντι Ζεμενίδης. Φωτογραφία Greek News


Το άρθρο του Φιλελεύθερου( Κύπρου)

Η ΑΠΟΦΑΣΗ του καθεστώτος Ερντογάν να προχωρήσει μέχρι τέλους με την υπόθεση S-400 έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.

Οι Αμερικανοί, όπως αναμενόταν, αντέδρασαν στην απόφαση αυτή και με την έναρξη της παραλαβής των πυραύλων έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία τους ενέργειες, που αφορούν μέτρα κατά της Τουρκίας. Όπως έχει μεταδοθεί, η Έλεν Λορντ, αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών, κάνοντας την αρχή, δήλωσε πως η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα έχει τερματιστεί ώς τα τέλη Μαρτίου του 2020.

Η κ. Λορντ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες. Από την πλευρά του, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής Ντέιβιντ Τράκτενμπεργκ, ανέφερε πως «αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ενέργεια», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία. Αυτό το τελευταίο, η ανάδειξη της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, κανείς δεν μπορεί να το υποτιμήσει.

ΑΥΤΑ τα δεδομένα που διαμορφώνονται σαφώς και θα κοστίσει στην Τουρκία. Και οικονομικά αλλά και σε θέσεις εργασίας. Πέραν, βέβαια, από τις αναταράξεις που θα προκληθούν στο πεδίο των πολιτικών σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των χειρισμών του καθεστώτος Ερντογάν.

Η Τουρκία φέρει την ευθύνη για τις αναταράξεις που προκαλούνται στις σχέσεις με τις ΗΠΑ λόγω των επιλογών της και της επιμονής της. Η αντίδραση της Άγκυρας στην απόφαση Τραμπ για αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 ήταν η αναμενόμενη καθώς διέπεται από τη νοοτροπία και τις εν γένει συμπεριφορές του Ερντογάν. Η Άγκυρα καλεί την Ουάσινγκτον να διορθώσει «το λάθος που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών». Προειδοποιεί αλλά και απειλή. Έχει, δηλαδή, ξεφύγει. Δεν έχουν μέτρο οι ενέργειες και κινήσεις τους.
ΚΑΙ ενώ οι εξελίξεις τρέχουν και τα αμερικανικά μέτρα θα έχουν, ως φαίνεται, συνέχεια, οφείλουμε να αναφερθούμε και στις παρεμβάσεις μιας ομάδας ομογενών, που με τις συστηματικές παρεμβάσεις τους έφεραν στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας στις ΗΠΑ το θέμα της τουρκικής παραγγελίας για τα F-35 την ώρα που αγόραζε η Άγκυρα το ρωσικό πυραυλικό σύστημα.

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) ανέλαβε πρωτοβουλίες και είχε αποτέλεσμα. Ξεκινώντας με μια ολοσέλιδη διαφήμιση στους Τάιμς της Νέας Υόρκης και με παρεμβάσεις στη συνέχεια σε διάφορους θεσμούς της αμερικανικής διοίκησης, κατάφερε το ζήτημα τούτο να γίνει πρώτης γραμμής στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Αυτό το εγχείρημα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την ουσιαστική και συνεχή συμβολή του αείμνηστου Νίκου Μούγιαρη. Γι’ αυτό και θα πρέπει να χαιρετίσουν όλοι, σε Αθήνα και Λευκωσία, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του HALC, που επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν με τις παρεμβάσεις της ομογένειας.
Φτάνει, βέβαια, αυτές να είναι στοχευμένες, σοβαρές και συστηματικές, μεθοδικές.

apopseis.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη