24 Ιουλ 2019

Salvini: Φιάσκο η σύνοδος της ΕΕ για το μεταναστευτικό – Η Ιταλία δεν δέχεται διαταγές

Δεκατέσσερις ευρωπαϊκές χώρες έδωσαν το πράσινο φως στη γαλλογερμανική πρόταση για το μεταναστευτικό

«Φιάσκο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνηση τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό.
Η συνάντηση , κατά τον ίδιο, «επαναβεβαίωσε ότι η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να είναι ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης».
Δεκατέσσερις ευρωπαϊκές χώρες έδωσαν το πράσινο φως, εκ των οποίων οι οκτώ «με ενεργό τρόπο», για να τεθεί σε λειτουργία ένας «μηχανισμός αλληλεγγύης» με στόχο την ανακατανομή των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εmmanuel Macron.
«Επί της αρχής, 14 κράτη-μέλη (της ΕΕ) έως αυτό το στάδιο εκδήλωσαν τη συμφωνία τους στο γαλλογερμανικό κείμενο», εκ των οποίων 14, «οι οκτώ με ενεργό τρόπο» δεσμεύθηκαν να συμμετάσχουν, τόνισε ο Macron.
Οι οκτώ χώρες που εξεδήλωσαν «ενεργά» την προθυμία τους να συμμετάσχουν στον μηχανισμό είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Κροατία και η Ιρλανδία, ανέφερε το Ελιζέ, χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι οι υπόλοιπες έξι.
Η συμφωνία κλείστηκε το πρωί της Δευτέρας, στο Παρίσι.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας επιμένει να εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στη συμφωνία.
«Το είπα ήδη στον Γάλλο ομόλογό μου στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα.
Το επαναλαμβάνω σήμερα», μετά το «φιάσκο» του Παρισιού, τόνισε ο Salvini, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Lega: «Η Ιταλία δεν δέχεται διαταγές».
«Αν ο Μacron θέλει να συζητήσει για τους μετανάστες, ας έρθει στη Ρώμη», συμπλήρωσε ο Salvini, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει πως δεν επρόκειτο να πάει στο Παρίσι.
Η απουσία «κατανομής του βάρους» της υποδοχής των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο συγκαταλέγεται στα κυριότερα επιχειρήματα που επικαλείται η Ρώμη για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των λιμανιών της στα πλοία που διασώζουν μετανάστες.
Σκοπός της χθεσινής συμφωνίας είναι να τερματιστούν τα επαναλαμβανόμενα μπραντεφέρ, ειδικά με την Ιταλία, και να «μην αφεθεί να ανεβαίνει ο λαϊκισμός πουθενά», σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο.

www.bankingnews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη