Εξαφανίζουν το Κόσοβο από το χάρτη: Αποσύρουν τις αποφάσεις αναγνώρισής του 15 κράτη

17 Αυγ 2019

Εξαφανίζουν το Κόσοβο από το χάρτη. Αποσύρουν τις αποφάσεις αναγνώρισής του 15 κράτη.


Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει γνωστό το 15o κράτος που θα αποσύρει την απόφαση αναγνώρισης της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσις.

Σημειώνεται ότι η Τρίτη, η αμερικανική πρεσβεία στην Πριστίνα δημοσιοποίησε αίτημα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας προς τις Αρχές της Σερβίας και το Κοσόβου για την επανέναρξη του διαλόγου κάτω από την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει το defence-point.gr

Μεταξύ άλλων, με το αίτημά τους, οι χώρες αυτές ζητούν από την Πρίστινα να άρει τον φόρο 100% στις σερβικές εισαγωγές και από το Βελιγράδι να σταματήσει να ασκεί πιέσεις για την άρση της αναγνώρισης του Κοσόβου.

«Έχουμε αναθεωρήσει τη λίστα των 116 χωρών που σύμφωνα με την Πρίστινα , έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Έχουμε εξετάσει εξονυχιστικά αυτήν τη λίστα και ο πραγματικός αριθμός αυτών των χωρών είναι κάτω από 100. Υπάρχουν 14 κράτη που έχουν αποσύρει την αναγνώριση και ήδη γνωρίζω ποιο κράτος θα είναι το 15ο, αλλά θα το ανακοινώσω την επόμενη εβδομάδα», επεσήμανε ο Ντάτσις, μιλώντας στην εθνική τηλεόραση.

Όπως είπε ο ίδιος, η εν λόγω χώρα έχει ήδη ενημερώσει τις Αρχές του Κοσόβου. «Υπάρχουν περισσότερα κράτη, αλλά ο πρόεδρος Βούτσιτς μιας ζήτησε να μην κάνουμε τίποτα για αυτό, αυτήν την εβδομάδα (…)», ανέφερε ακόμη.

Στη λίστα των χωρών που έχουν ανακαλέσει την αναγνώριση του Κοσόβου περιλαμβάνονται οι εξής: Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Παλάου, Μαδαγασκάρη, Νήσοι Σολομώντα, Κομόρες, Δομινίκα, Σουρινάμ, Λιβερία, Σάο Τομέ και Πρίντσιπε, η Γουινέα Μπισσάου, Μπουρούντι, Παπούα Νέα Γουινέα, Λεσότο και Γρενάδα.

Το Κόσοβο αυτοαναγορεύτηκε ανεξάρτητο από τη Σερβία και σύμφωνα με την Πρίστινα, από περισσότερες από 100 χώρες. Μεταξύ των χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του είναι η Σερβία, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ και η Ελλάδα.

pentapostagma.gr
Share
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη