14 Αυγ 2019

Ποιες τροφές μαυρίζουν

Δεν είναι μύθος αυτό που λένε κάποιοι ότι τα καρότα βοηθούν στο μαύρισμα από τον ήλιο.
Το ίδιο «ακούγεται» και για τις πιπεριές! Τι ισχύει όμως;

Πράγματι, η διατροφή που ακολουθούμε επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πώς δείχνει το δέρμα: αν είναι δηλαδή ενυδατωμένο, λαμπερό, αν εμφανίζει ακμή ή λιπαρότητα.


Έτσι, αυτά που εντάσσουμε στη διατροφή μας μπορούν να ενισχύσουν και το φυσικό μαύρισμα. Η μελανίνη αποτελεί μια σημαντική χρωστική για την υγεία του δέρματος, αφού το προστατεύει από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

Μπορεί η παραγωγή της να αυξάνεται με την έκθεση στον ήλιο, ωστόσο έχει διαπιστωθεί πώς μπορεί να ενισχυθεί και μέσω της διατροφής.

Τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, το σελήνιο, ο χαλκός και τα φλαβονοειδή,είναι ουσίες που βοηθούν στην παραγωγή της μελανίνης.

Μπορούμε συνεπώς να επιλέξουμε τις παρακάτω τροφές για χρυσαφένιο χρώμα, χωρίς όμως να ξεχνάμε τη συχνή εφαρμογή αντηλιακής:

Καρότα, πιπεριές, ντομάτες, βερίκοκα, γλυκοπατάτες, πεπόνι, σκούρα πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, στρείδια, συκώτι αλλά και μανιτάρια.

Στις τροφές αυτές εντοπίζεται ο χαλκός, ένα απαραίτητο συστατικό για το μαύρισμα που βοηθά στην παραγωγή μελανίνης (και ελαστίνης), αλλά τον έχουμε ανάγκη σε μικρές ποσότητες.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη