19 Αυγ 2019

Προς τι τα τουρκόφωνα Δελτία Τύπου, Σοφολογιότατε;

Επιτρέπεται η αναφορά σε ελληνικές πόλεις και χωριά με την τουρκική τους ονομασία;

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Για να μπορεί να αυτοαποκαλείται αντικειμενικός ένας δημοσιογράφος θα πρέπει να έχει το θάρρος να γράφει και τα υπέρ αλλά και τα κατά για πρόσωπα, φορείς και θεσμούς. Σε ότι με
αφορά, πάντα προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός ως προς την κριτική που ασκώ σε όσους κατέχουν κάποια θέση είτε στον πολιτικό είτε στον θρησκευτικό τομέα.

Σε προηγούμενα άρθρα μου έγραψα πως επιτέλους η Μουφτεία Ξάνθης άρχισε να γίνεται έτσι όπως τη θέλουν οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Ξάνθης και ως προς την άποψη μου αυτή δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως αφού ο νέος Σοφολογιότατος Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης είναι αρκετά δραστήριος και το έργο του έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται.

Επειδή όμως στη ζωή μου δεν έχω μάθει να κολακεύω με σκοπό το προσωπικό όφελος, θα αναφέρω και τα ως τώρα αρνητικά στοιχεία του νέου Μουφτή Ξάνθης.

Καταρχήν ακόμα δεν έχω καταλάβει προς τι τα δίγλωσσα (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ) Δελτία Τύπου της Μουφτείας. Έχω την εντύπωση πως ο Μπιλάλ Καρά Χαλήλ ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως απευθύνεται σε Έλληνες πολίτες, άσχετα από το τι αισθάνεται ο καθένας από αυτούς. Ακόμα και οι μουσουλμάνοι της Θράκης που δηλώνουν Τούρκοι δεν παύουν να είναι Έλληνες πολίτες κι ως τέτοιοι, ξέρουν ή έστω πρέπει να ξέρουν ελληνικά.

Επίσης ο Σοφολογιότατος γνωρίζει πολύ καλά πως όσοι (μεγάλης ηλικίας) μουσουλμάνοι της Θράκης δε γνωρίζουν ελληνικά, ούτε τουρκικά ξέρουν να μιλάνε και η μόνο γλώσσα που χρησιμοποιούν είναι η μητρική τους, δηλαδή η πομάκικη.

Τα μορφωτικά πρωτόκολλα που υπέγραψαν πριν από δεκαετίες Ελλάδα και Τουρκία ορίζουν την τουρκική ως δεύτερη γλώσσα μόνο στα δίγλωσσα (μειονοτικά) δημοτικά σχολεία και όχι στην καθημερινότητα των Ελλήνων μουσουλμάνων και πολύ περισσότερο όχι στα Δελτία Τύπου των Ελληνικών αρχών, φορέων και θεσμών.

Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει εδώ αφού στα προαναφερόμενα τουρκόφωνα Δελτία Τύπου της Μουφτείας είδα με μεγάλη μου λύπη και δεν ξέρω κατά πόσο είναι νόμιμο ή όχι κάτι τέτοιο, ελληνικές πόλεις και χωριά να αναφέρονται με την τουρκική τους ονομασία.

Εντελώς φιλικά και πάντα καλοπροαίρετα θυμίζω στον Σοφολογιότατο Μουφτή μας ότι στην Ελληνική Θράκη υπάρχει η Ξάνθη, πουθενά δεν υπάρχει η Iskéche, Υπάρχει η Πάχνη, πουθενά δεν υπάρχει το Pashavík κλπ κλπ κλπ.

Δεν γνωρίζω ποιοι είναι οι συντάκτες των Δελτίων Τύπου της Μουφτείας μας κι ούτε με απασχολεί αυτό, έτσι κι αλλιώς για την εικόνα που βγάζει προς τα έξω η Μουφτεία την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο Μουφτής και όχι οι συντάκτες των Δελτίων Τύπου.

Και κάτι τελευταίο επίσης φιλικά και καλοπροαίρετα. Δε χρειάζεται για την παραμικρή κίνηση του Μουφτή να βγαίνει κι ένα Δελτίο Τύπου. Μόνο όταν υπάρχει κάτι όντως πολύ σημαντικό που θα πρέπει να το μάθει ο κόσμος. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά αυτοπροβολή και τίποτα άλλο.

Οποιαδήποτε απάντηση της Μουφτείας θα δημοσιευτεί αμέσως στο XANTHINET.GR όχι από υποχρέωση αλλά επειδή εδώ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ.

XanthiNet.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη