18 Σεπ 2019

Ρύθμιση 120 δόσεων: Τι κερδίζουν όσοι κάνουν επαναρρύθμιση (παραδείγματα)

Τη δυνατότητα να εξοφλήσουν οφειλές προς την Εφορία μικρού και μεσαίου ύψους σε
μηνιαίες δόσεις περισσότερες έως και 50% και μικρότερες έως και 34%, έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με τη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το δικαίωμα αυτό απέκτησαν από χθες και όσοι φορολογούμενοι έχουν ήδη ενταχθεί στην αρχική ρύθμιση των «120 δόσεων» (των άρθρων 98-109 του Ν. 4611/2019), η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον περασμένο Μάιο.


Και αυτό διότι από το απόγευμα της χθεσινής ημέρας τέθηκε σε λειτουργία, στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr/polites/aitisi-rythmisis-ofeilon), η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι εν λόγω φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την επαναρρύθμιση των οφειλών τους με βάση τους ευνοϊκότερους όρους της νέας βελτιωμένης ρύθμισης (όπως διαμορφώθηκαν με τις τροποποιήσεις του άρθρου 2 του Ν. 4621/2019).
Οι κερδισμένοι

O «Eλεύθερος Tύπος» παρουσιάζει αναλυτικούς πίνακες παραδειγμάτων από τους οποίους φαίνονται, ενδεικτικά, οι περιπτώσεις εκείνες οφειλετών, οι οποίοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες και χαμηλότερου ύψους μηνιαίες δόσεις.

Οπως προκύπτει, ειδικότερα, από τους αναλυτικούς πίνακες που παρατίθενται παρακάτω, η νέα ρύθμιση επιτρέπει σε φορολογούμενους με εισοδήματα έτους 2017 έως και 20.000 ευρώ την εξόφληση μικρού και μετρίου ύψους οφειλών τους προς την εφορία σε μηνιαίες δόσεις περισσότερες έως και 50% και σε ποσά μειωμένα έως και 34% σε σύγκριση με την αρχική ρύθμιση.

Ο λόγος για τον οποίο σε κάθε περίπτωση μικρού ή μετρίου χρέους προκύπτουν τόσο μεγάλες διαφορές στον αριθμό και τα ποσά των δόσεων είναι ότι με τη νέα βελτιωμένη ρύθμιση, το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης μειώθηκε από τα 30 στα 20 ευρώ.

Η τροποποίηση αυτή ευνοεί κυρίως όσους είχαν το 2017 ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ και οφείλουν στην εφορία ποσά από 2.400 έως 3.600 ευρώ, καθώς τους επιτρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους αυτά σε 120 μηνιαίες δόσεις των 20-30 ευρώ εκάστη.

Ευνοημένοι όμως είναι και οι μικροοφειλέτες με χρέη μέχρι 2.400 ευρώ, καθώς με την καθιέρωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ αυξάνεται αυτόματα, κατά μεγάλο ποσοστό, ο αριθμός των δόσεων στις οποίες θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη