10 Σεπ 2019

Με ταχείς ρυθμούς η αποσύνδεση εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και εθνικών εκλογών: Με απλή πλειοψηφία «151» η διαδικασία

Χωρίς να πηγαίνει 24ωρο χαμένο, ακουλουθώντας όμως πιστά τις επιταγές που
ορίζει το Σύνταγμα, στα πολύ άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης, ξεκινώντας μάλιστα τις διαδικασίες από αυτήν την εβδομάδα, είναι η πλήρης αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εθνικών εκλογών.

Έτσι, εντός της εβδομάδας συγκροτείται σε Σώμα η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία θα έχει στη διάθεσή της έναν μήνα να επεξεργαστεί τις διατάξεις που πήραν το πράσινο φως στις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στην προηγούμενη Βουλή.


Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απέστειλε επιστολή στα κόμματα να ορίσουν μέσα στο επόμενο τριήμερο τους εκπροσώπους τους.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος δημιουργεί νέα δεδομένα. Και αυτό γιατί στερεί από την αντιπολίτευση το όπλο των πρόωρων εκλογών, εφόσον δεν συναινεί στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης που ίσως ορισμένοι ονειρεύονταν στον ΣΥΡΙΖΑ «πάει περίπατο».

Η κυβέρνηση πλέον θα έχει καθαρό ορίζοντα 4ετίας. Δεν θα μπορεί να ανατραπεί από απρόοπτα, όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτο σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον θα διαθέτει τον χρόνο να προωθήσει την δική του ατζέντα στην οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί και τον απαραίτητο χρόνο να της δει να αποδίδουν.

Επίσης θα στείλει ένα μήνυμα στις αγορές και στους επενδυτές για πολιτική σταθερότητα, που στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται κρίσιμο, ώστε να ανατραπεί το κλίμα δυσπιστίας που επικράτησε τα τελευταία χρόνια.

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η μια και μοναδική ψηφοφορία επί 39 διατάξεων, ανάμεσά τους και εκείνη που πέρασε με πλειοψηφία άνω των 180 θετικών ψήφων και αφορά στην αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Για την αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου, στην παρούσα Βουλή, αρκούν 151 ψήφοι.

Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας τον Φεβρουάριο του 2020 να μπορεί να γίνει με την απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών και σε 3 διαφορετικές ψηφοφορίες.

Στην πρώτη θα απαιτηθούν 200 ψήφοι, στην δεύτερη 180 και αν αποτύχουν οι προσπάθειες για συναίνεση, Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη