12 Σεπ 2019

Στο σφυρί και το 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος που καταλήγει σε χέρια Γερμανών!

Στα χέρια Γερμανών, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, καταλήγει και το
30% της ελληνικής συμμετοχής στον Αερολιμένα της Πρωτευουσας Ελευθεριος Βενιζέλος. ..

Η πώληση του συγκεκριμένου ποσοστού εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ για το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων όπως το είχε ανακοινώσει προεκλογικά.

Η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια υπήρχαν. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκκινήσει από τις 28 Ιουνίου τις διαγωνιστικές διαδικασίες πώλησης του 30% των μετοχών του ΔΑΑ που ανήκουν στο Δημόσιο με καταληκτική προθεσμία την 30ή Σεπτεμβρίου
Η εκκρεμότητα που υπήρχε για τη μεταβίβαση του 30% ήταν οι μέτοχοι να συμφωνήσουν σε αλλαγή όρων της εταιρικής διακυβέρνησης ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν μεγαλύτερο δέλεαρ.
Πηγές θέλουν να έχει επέλθει συμφωνία, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Το αγκάθι όμως για τη συνέχιση του διαγωνισμού που είχε προκύψει από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν να δώσουν όλοι οι μέτοχοι την έγκρισή τους στην πώληση του 30% των μετοχών. Αλλωστε, αυτό προβλέπει η ισχύουσα Συμφωνία Ανάπτυξης Αεροδρομίου, σύμφωνα με την οποία κάθε μεταβίβαση μετοχών που υπερβαίνει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ απαιτεί τη συγκατάθεση όλων των υφιστάμενων μετόχων (συμφωνία παραίτησης – waiver).
Επιπλέον, για να γίνει ελκυστικότερο το πωλούμενο ποσοστό και άρα να μεγιστοποιηθεί το τίμημα, οι μέτοχοι αποφάσισαν να συνοδεύεται από ορισμένα δικαιώματα που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση μετά την πώληση. Ανάμεσα σε αυτά ήταν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που θα ορίζει ο κάθε μέτοχος. Κάτι που αποτελεί και σημαντικό στοιχείο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Αυτά πρέπει να αποτυπωθούν στη συμφωνία μετόχων. Αυτές οι παραδοχές έχουν καταγραφεί στο waiver και το είχαν υπογράψει όλοι οι μέτοχοι (και το Ελληνικό Δημόσιο). Αυτό το waiver έληγε τον Δεκέμβριο του 2018 και παρατάθηκε ως τις 30 Ιουνίου 2019.
Οι επιπλοκές προέκυψαν, όπως καταγράφει και το Enhanced Surveillance Report(έκθεση για τη μεταμνημονιακή εποπτεία) της Κομισιόν του Ιουνίου, από την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) τον Φεβρουάριο του 2019, που ανέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην εκτέλεση μιας νέας συμφωνίας παραίτησης (νέο waiver), με διατάξεις που αντικαθιστούν το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΑΑ με μέλος που θα διορίζεται από την Ελληνική Δημοκρατία, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει ορίσει το κράτος. Η νέα αυτή συμφωνία απορρίφθηκε από την AviAlliance, μέτοχο του 40% του ΔΑΑ, καθώς θεωρεί το ανεξάρτητο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ως βασικό στοιχείο της ισορροπημένης διακυβέρνησης της εταιρείας. Επιπρόσθετα, επιχειρηματικά δεν γίνεται αποδεκτό μετά την πώληση του 30% ο μέτοχος μειοψηφίας του 25%, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, να έχει τρία μέλη στο ΔΣ του ΔΑΑ με τον μέτοχο του 30% να περιορίζεται στις δύο θέσεις μελών
Πηγή: tanea.gr – Χρήστος Κολώνας
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη