20 Σεπ 2019

ΠΟΥ: Σενάριο για πιθανή πανδημία που απειλεί να σκοτώσει 80 εκατ. άτομα σε λίγες ώρες

Απροετοίμαστη είναι η ανθρωπότητα για μια παγκόσμια πανδημία που θα μπορούσε να
αφανίσει 80 εκατομμύρια άτομα σε λιγότερο από 36 ώρες και μαζί το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, όπως αναφέρει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση που συνέταξε το Συμβούλιο Παρακολούθησης Παγκόσμιας Ετοιμότητας του ΠΟΥ, «ένας ταχέως εξαπλούμενος αναπνευστικός παθογόνος παράγοντας θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ενδεχομένως αφανίζοντας εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο».


«Εάν είναι αληθεύει η θεωρία ότι 'το παρελθόν είναι ο πρόλογος του μέλλοντος', τότε υπάρχει πραγματική απειλή μιας ταχέως μεταδιδόμενης, εξαιρετικά θανατηφόρου πανδημίας εξαιτίας ενός αναπνευστικού παθογόνου που θα σκοτώσει 50 με 80 εκατομμύρια ανθρώπους και θα 'σβήσει' σχεδόν το 5% της παγκόσμιας οικονομίας. Μιας τέτοιας κλίμακας παγκόσμια πανδημία θα είναι καταστροφική, προκαλώντας χάος, αστάθεια και ανασφάλεια. Ο πλανήτης δεν είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», αναφέρεται στην έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

Και ενώ φυσικά οι χώρες που δεν διαθέτουν βασικές δομές φροντίδας υγείας διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, όλες οι χώρες είναι τελικά ευάλωτες, τονίζεται στο κείμενο.

Σύμφωνα και με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αν μια παγκόσμια πανδημία όπως αυτή της ισπανικής γρίπης του 1918 συμβεί σήμερα θα κοστίσει περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο πληθυσμός της Γης είναι τετραπλάσιος και η μετακίνηση των πληθυσμών ευκολότερη.

«Παρόλο που οι εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία έχουν επιτρέψει να συντελεστεί πρόοδος στην Δημόσια Υγεία, ευνοούν επίσης τη δημιουργία ή αναπαραγωγή δυνητικά επικίνδυνων μικροοργανισμών σε εργαστηριακές συνθήκες - κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία εάν απελευθερωθούν σκόπιμα», αναφέρεται επίσης στην έκθεση, πιέζοντας για παγκόσμια ετοιμότητα.

«Ο κόσμος κινδυνεύει, αλλά συλλογικά έχουμε ήδη τα εργαλεία για να σώσουμε τον εαυτό μας και τις οικονομίες μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ηγεσία και η προθυμία να ενεργήσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά», καταλήγει η έκθεση του ΠΟΥ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη