22 Σεπ 2019

Θρίλερ στη Μύκονο: Συνελήφθη ο αεροπειρατής της ματωμένης πτήσης 847 της TWA, 34 χρόνια μετά!

Θρίλερ με τη σύλληψη 65χρονου Λιβανέζου στη Μύκονο που για 34 χρόνια τον κυνηγούσαν οι
διεθνείς διωκτικές αρχές για συμμετοχή στη Χεσμπολάχ, αεροπειρατεία σε σκαφος της TWA, στο οποίο, μάλιστα επέβαινε και ο τραγουδίστης Ντέμης Ρούσσος και την δολοφονία αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού τον οποίο οι τρομοκράτες πυροβόλησαν και πεταξαν το πτωμα στην πίστα του αεροδρομίου της Βυρηττου.

Η σύλληψη του αλλοδαπού καταζητούμενου έγινε το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Μυκόνου μετά απο εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιούν οι αστυνομικοί για περίεργους επισκέπτες στο νησί των ανέμων.


Ο συγκεκριμένος επέβαινε σε κρουαζιερόπλοιο που είχε περάσει από Ρόδο και Σαντορίνη και η Μύκονος ήταν ο τελευταίος σταθμός πριν επιστρέψει στην Τουρκια.

Κατα τη διαρκεια διαβατηριακού ελέγχου, το συστημα «χτυπησε» και μολις διαπιστώθηκε οτι ήταν στην κόκκινη λίστα της Interpol οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στην Εισαγγελία Εφετών Σύρου όπου από εκεί διατάχθηκε η προφυλάκιση του στον Κορυδαλλό.


Αιμα και σφαιρες στην πτηση 847 της TWA

Η σκοτεινή ιστορία του 65χρονου Λιβανεζου απο την Βυρηττο αρχίζει να γράφεται στα μέσα της δεκαετίας του 80. Ήταν Ιούνιος του 1985 οταν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Ρώμης σήμανε συναγερμός. Στην πτήση 847 της TWA, απο την Αθηνα με προορισμό τη Ρωμη οι αρχές λαμβάνουν σήμα για αεροπειρατεία.

Οι δράστες που είχαν σχέση με τη Χεσμπολάχ πρώτα κατηύθυναν το αεροπλάνο στη Βυρηττό όπου άφησαν ελευθερους κάποιους επιβάτες, μεταξύ αυτών και τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο, ως ανταλλαγή για τον εφοδιασμό με καύσιμα και μετα απο ενα περασμα απο την Αλγερία επιστρέψαν στο Λιβανο. Εκεί, οταν ενας δύτης του Αμερικανικού Ναυτικού, ο Ρόμπερτ Στέθεμ αντισταθηκε οι τρομοκράτες τον πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στον αεροδιάδρομο.

Το αεροσκάφος παρέμεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου στη Βυρηττο οπου μετά από διαπραγματεύσεις άφεθησαν ελεύθεροι οι όμηροι, μεταφέρθηκαν με οχήματα στη Συρία και από εκεί με αεροσκάφος της Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Δυτική Γερμανία.


Μπλόκο και συλληψη στη Φρανκφουρτη

Δύο χρόνια αργότερα, το 1987 ο Λιβανεζος συλλαμβανεται στη Φρανκφούρτη. Οι γερμανικές αρχές ετοιμάζονται να τον εκδοσουν στις ΗΠΑ οπου εκκρεμει σε βαρος του ενταλμα και οι αρχες τον ζητουν επίμονα για να δικαστεί. Όμως κατι τετοιο δεν εγινε ποτε. Συνεργοι του στη Βυρηττό, απαγάγουν δυο Γερμανους υπηκόους και ζητουν την ανταλλαγη του έτσι ώστε να μπλοκαρουν την έκδοσή του στην Αμερική. Έκτοτε για τρεις δεκαετιες ο Λιβανεζος καταφέρνει να ξεγλιστρά από τις Αρχές των ΗΠΑ. Μεχρι που το πρωι της 19ης Σεπτεμβριου, οταν μετά από έρευνες των αστυνομικων του Α.Τ Μυκόνου και διαβατηριακό έλεγχο του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στη δικαιοσύνη. Επισημαίνεται οτι ο 65χρονος κυκλοφορούσε με πλαστά στοιχεία, όμως οι διεθνείς διωκτικές αρχές είχαν καταφέρει να μάθουν τα ονόματα που χρησιμοποιούσε και όταν κατα τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου «χτύπησε» το σύστημα σε ένα από αυτά αποκαλύφθηκε.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη