11 Σεπ 2019

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ;;;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μεγάλη ανησυχία έχει αρχίσει να επικρατεί

για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της γερμανικής, που όπως δείχνουν τα στοιχεία και τα νούμερα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.

Πρόκειται για οιωνό για μια επερχόμενη οικονομική κατάρρευση; H συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το τρίμηνο που προηγήθηκε δεν συνιστά λένε καταστροφική εξέλιξη. Παρά όμως τις καθησυχαστικές επισημάνσεις των ειδικών υπάρχουν και προειδοποιητικές φωνές. «Τα περιθώρια στενεύουν», σχολίασε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) Μάρτιν Βάνσλεμπεν. Η μίνι συρρίκνωση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο έχει μεν συγκεκριμένες αιτίες, ωστόσο αντικατοπτρίζει και προβλήματα τα οποία ενδέχεται να διευρυνθούν.

Μάλιστα η κατάσταση αυτή έχει ανησυχήσει και την Τουρκία, γιατί ο μεγαλύτερος πελάτης των τουρκικών προϊόντων είναι η Γερμανία με την οποία η Τουρκία έχει τις μεγαλύτερες γενικά οικονομικές σχέσεις, καθώς και τα γερμανικά προϊόντα είναι τα πρώτα εισαγόμενα στην Τουρκία.

Όπως αναφέρουν για την επόμενη χρονιά η γερμανική οικονομία θα χρειαστεί τονωτική ένεση με δάνειο 5 δις δολαρίων για να καλύψει το άνοιγμα εσωτερικών συναλλαγών ύψους 35%. Ήδη η γερμανική κυβέρνηση ερευνά τρόπους δανεισμού για να καλύψει τα κενά που συνεχώς διογκώνονται με ανυπολόγιστες συνέπειες γενικότερα και για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το θέμα είναι σε εξέλιξη και σίγουρα ενδιαφέρει, αλλά και αφορά άμεσα και την ελληνική οικονομία

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη