21 Σεπ 2019

Προσφυγικό: «Ασφυξία» στα νησιά-Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου αύριο

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σε ότι αφορά τις
προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται τους τελευταίους μήνες.

Η Λέσβος, και η Σάμος αποτελούν τα βασικά κέντρα υποδοχής προσφύγων από τις ανατολικές χώρες, ωστόσο η απουσία δομών στα ενδότερα της χώρας, τους κρατούν εκεί, με τα προβλήματα που δημιουργούνται να είναι μεγάλα.


Συγκεκριμένα, η Λέσβος έχει υποδεχτεί 1.414 άτομα, η Χίος 345 και η Σάμος 564, αναφέρει το stonisi.gr.

Συνολικά, τα τρία νησιά δέχτηκαν στα εδάφη τους 2.323 πρόσφυγες, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν να «αγριεύουν», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία των ανθρώπων αυτών και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχει δεχτεί η Λέσβος, η οποία την Παρασκευή μόνο δέχτηκε 439 άτομα, ενώ είχαν προηγηθεί τα 228 της Δευτέρας, τα 275 της Τρίτης, τα 225 της Τετάρτης και τα 247 της Πέμπτης.

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό.

Αρχικά διέρρευσε η είδηση ότι πρόκειται για συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όμως στη συνέχεια διευκρινίστηκε πως δεν πρόκειται για ΚΥΣΕΑ, αλλά για σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Η κατάσταση έχει σημάνει συναγερμό, αφού μόνο τα δύο τελευταία 24ωρα στα νησιά του Αιγαίου έφτασαν σχεδόν 1.500 μετανάστες από την Τουρκία, σχεδόν όση είναι η χωρητικότητα ενός Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spot).

Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκταμιεύσει στην Τουρκία τα κονδύλια που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ευρω-τουρκικού πρωτοκόλλου, ενώ καλεί την Άγκυρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών, που πλέον σπρώχνουν προς την Ελλάδα περίπου 1.000 μετανάστες την ημέρα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη