23 Σεπ 2019

Α΄ κατοικία....πλειστηριασμοί-εξπρές

Επιχορήγηση της μηνιαίας δόσης, αυστηρά κριτήρια για εισόδημα και περιουσία αλλά και
πλειστηριασμούς-εξπρές από τις τράπεζες για όσους είναι ασυνεπείς και μη συνεργάσιμοι, προβλέπει το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι καταλυτική προκειμένου να μην υπάρχουν εμπόδια σε σχέση με το ενδεχόμενο παροχής κρατικών ενισχύσεων.


Το πρόγραμμα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 132 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει την παροχή επιχορήγησης που αντιστοιχεί στο 20%-50% της μηνιαίας δόσης του δανείου. Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει τα δάνεια να είναι εξασφαλισμένα έναντι της κύριας κατοικίας τους και να συνεχίζουν να καταβάλλουν το υπόλοιπο μέρος της μηνιαίας πληρωμής τους.

Ακόμα, σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εισάγονται αυστηρά κριτήρια για το εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση έτσι ώστε να έχει ως πραγματικούς ωφελούμενους μόνο αυτούς που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη.

Εάν ο δανειολήπτης σταματήσει να εξυπηρετεί το δάνειό του, προβλέπεται ότι η τράπεζα θα μπορεί να ξεκινήσει τον πλειστηριασμό του ακινήτου άμεσα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι καλά στοχοθετημένο και περιορισμένο σε χρόνο και πεδίο εφαρμογής, όπως απαιτείται από τους κανόνες, ενώ εκτιμάται ότι με την απόφαση θα υπάρξει μείωση του φόρτου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Με δεδομένη την έκθεση χιλιάδων δανειοληπτών σε οφειλές προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και ΔΕΗ, εκτιμάται ότι οι περισσότεροι θα βρεθούν στη μέγγενη των πλειστηριασμών.

Αυτό θα είναι ένα ακόμη πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αναμένεται να έχει δραματικές προεκτάσεις σε σχέση με την εικόνα της. Μιλάμε για έναν Αρμαγεδδών που είναι προ των πυλών.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη