17 Σεπ 2019

ΚΙΝΑΛ: Η Γεννηματά βάζει τέλος στον εσωτερικό «κλεφτοπόλεμο»

Με το βλέμμα στραμμένο στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων βρίσκονται στο
Κίνημα Αλλαγής, μετά το γάντι που πέταξε η Φώφη Γεννηματά σ’ όσους την αμφισβητούν και ζητούν επιστροφή στο ενιαίο ΠΑΣΟΚ, συνέδριο και εκλογή ηγεσίας.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια


Υπενθυμίζεται ότι τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος Νίκος Παπανδρέου και Παύλος Γερουλάνος, τις προηγούμενες ημέρες έθεσαν θέμα επιστροφής στις «ρίζες» του ΠΑΣΟΚ, κάτι όμως που απέρριψε ευθύς εξαρχής η πρόεδρος του κόμματος, τονίζοντας ότι οποίος θέλει να την αμφισβητήσει ας το κάνει με επίσημο τρόπο στα όργανα του κόμματος.

Έτσι, το ραντεβού για να συζητηθούν ανοιχτά όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος που θέτουν οι επικριτές της Φώφης Γεννηματά, κλείστηκε για το διήμερο 26-28 Σεπτεμβρίου, όπου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, ενώ θα έχει προηγηθεί αυτή του Πολιτικού Συμβουλίου.

Οι εν λόγω συνεδριάσεις χαρακτηρίζονται ως από τις πλέον κρίσιμες, καθώς άπαντες θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν τα χαρτιά τους, τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα, όσο και για το τι επαγγέλλονται για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, όποιος θελήσει, θα έχει τη δυνατότητα να θέσει εκεί οποιοδήποτε θέμα είτε ηγεσίας είτε κάποιας άλλης μορφής, αφού σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, «τα θέματα συζητούνται στις εσωκομματικές διαδικασίες και ευθέως, και όχι δια της πλαγίας, αλλοιώνοντας την πολιτική εξωστρεφή μας δράση και παρουσία».

Μάλιστα, στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά διαμηνύουν ότι έφτασε η ώρα των καθαρών λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής, ενώ το μήνυμα που στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι «Η εσωστρέφεια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τέρμα ο κλεφτοπόλεμος».


Έτσι, όλο το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις συμμαχίες και στους συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στις τάσεις και τα κόμματα που ενυπάρχουν στα κομματικά όργανα, καθώς θα καθορίσουν εν πολλοίς τις αποφάσεις και τις πολιτικές εξελίξεις για το επόμενο διάστημα.

Καταρχήν, αυτοί που γνωρίζουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και ισορροπίες λένε, ότι η Φώφη Γεννηματά δεν δείχνει να κινδυνεύει στην παρούσα φάση, αφού παραμένει κυρίαρχη του εσωκομματικού παιχνιδιού.

Και τούτο διότι κατέχει την πλειοψηφία σε όλα τα κομματικά όργανα και ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Στους συμμάχους της συγκαταλέγεται και το ΚΙΔΗΣΟ. Παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποφεύγει προς το παρόν να ανοίξει τα χαρτιά του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, έσπευσε να δηλώσει με αφορμή την επέτειο για τα 45 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ότι απαιτούνται «ενότητα και δράση».

Στον κύκλο των υποστηρικτών της Φώφης Γεννηματά βρίσκονται, επίσης, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Γιώργου Καμίνη, της ΕΔΕΜ και των πρώην στελεχών της ΔΗΜΑΡ.

Έτσι, με βάση τους υφιστάμενους συσχετισμούς στο ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά πηγαίνει στην Κεντρική Επιτροπή, έχοντας ήδη με το μέρος της περί τα 170 από τα 289 μέλη του οργάνου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θεωρείται μια από τις πλέον ισχυρές εσωκομματικές «φωνές» και αποτελεί τον έτερο ισχυρό πόλο εντός του Κινήματος Αλλαγής, αφού μετά το προεδρικό μπλοκ έχει μια πολύ ισχυρή ομάδα στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή υπό την επιρροή του – υπολογίζονται σε 100 τα στελέχη που τον στηρίζουν - ενώ ταυτόχρονα θεωρείται εν δυνάμει «δελφίνος».


Ο επανεκλεγείς ευρωβουλευτής και φιναλίστ του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στην Κεντροαριστερά, προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι τα στελέχη που τον στηρίζουν είναι μοιρασμένα, με κάποια να συστήνουν γενικώς ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ενώ άλλα που συγκαταλέγονται στους λεγόμενους «σκληρούς» και ασκούν σφοδρή κριτική στη Φώφη Γεννηματά και το επιτελείο της για τις στρατηγικές επιλογές του ΚΙΝΑΛ, φέρονται να του προτείνουν τη «σύγκρουση» από την απραξία.

Μάλιστα, τον τόνο έδωσε πρόσφατα ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας παράλληλα εκλογικό συνέδριο ΠΑΣΟΚ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους αναμένεται να κινηθεί, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ ακούει με προσοχή τους σχετικούς προβληματισμούς. Όπως λένε στενοί του συνεργάτες, η τοποθέτησή του σχετικά με τα τεκταινόμενα στο κόμμα θα γίνει με πολιτικό και θεσμικό τρόπο στον κατάλληλο χρόνο και τόπο, «δείχνοντας» τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του εκεί αναμένεται να ασκήσει σφοδρή κριτική στη στρατηγική και αντιπολιτευτική τακτική του ΚΙΝΑΛ, καθώς και στις αποφάσεις και τις επιλογές της ηγεσίας επί αρκετών σημαντικών πολιτικών και εσωκομματικών ζητημάτων, ωστόσο, δεν σκοπεύει να κινηθεί σε τροχιά πλήρους ρήξης με τη Φώφη Γεννηματά.

Ως εκ τούτου, πέραν του απροόπτου που πάντα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, θεωρείται βέβαιο πως το «ξεκαθάρισμα» στη Κεντρική Επιτροπή θα λήξει «αναίμακτα» και έτσι η Φώφη Γεννηματά θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει απερίσπαστη και χωρίς προβλήματα στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών που έχει εξαγγείλει, όπως η πραγματοποίηση της Πολιτικής Συνδιάσκεψης για τη Σοσιαλδημοκρατία και παράλληλα να ξεδιπλώσει μια συνεκτική αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αντιφάσκει, να πελαγοδρομεί και να έχει μεγάλη αδυναμία άσκησης σοβαρής αντιπολίτευσης.

*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη