11 Σεπ 2019

Ή με την πολιτική Σαλβίνι ή στην ¨αγκαλιά¨ του Ερντογάν…

Για μια ακόμη φορά έτοιμη να ενδώσει στον εκβιασμό της Τουρκίας η Ε.Ε.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. φαίνονται να ενδίσουν στον

εκβιασμό του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες αν δεν δοθούν κεφάλαια στην κυβέρνησή του.

Λίγους περίπου μήνες πριν από το τέλος μιας συμφωνίας προσφύγων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ υποσχέθηκε στην Άγκυρα 6 δισ. Ευρώ για την περίοδο 2016-2019 σε αντάλλαγμα ισχυρότερων ελέγχων για τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την τουρκική επικράτεια για την Ευρώπη, ο Ερντογάν έθεσε τα διακυβεύματα για να αυξήσει τη διαπραγματευτική του δύναμη και να αντλήσει περισσότερα κονδύλια από τις χώρες της ΕΕ, όπου η μετανάστευση αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης στα εθνικά κοινοβούλια.

Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος βεβαίωσε πως θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες που επιδιώκουν να πάνε στην Ευρώπη, αποκάλυψαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος πιέζει την ΕΕ να επεκτείνει τη συμφωνία για επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πρόσφατος αριθμός αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου δείχνει ότι ο Ερντογάν έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του, με τον αριθμό των μηνιαίων αφίξεων στην Ελλάδα να φτάνουν τον Αύγουστο τον Αύγουστο σε περίπου 7.000, ο υψηλότερος σε τρία χρόνια.

¨Θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες. Δεν μπορούμε να αναγκασθούμε να χειριστούμε μόνοι μας το βάρος “, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη σύνοδο του κόμματος την Πέμπτη, τονίζοντας ότι θα ανοίξει τις συνοριακές πύλες για να επιτρέψει στους μετανάστες να περάσουν στην επικράτεια της ΕΕ. «Δεν μπορέσαμε να αποσπάσουμε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, δηλαδή την ΕΕ», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη Σύριων προσφύγων που είχαν καταφύγει στην Τουρκία εν μέσω εμφυλίου πολέμου στη χώρα τους και κατηγορώντας την ΕΕ, ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της.

Τα τελευταία σχόλια του Ολλανδού Πρωθυπουργού Μάρκο Ρούττε και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδότησαν ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας για την μετανάστευση, με τον Ερντογάν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν ζητά κεφάλαια από την ΕΕ. Τον Νοέμβριο του 2015 ζήτησε δισεκατομμύρια ευρώ από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean Claude Juncker και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Τουρκία, προκειμένου να μην στείλει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη. Έγγραφο που διέρρευσε αποό την συνάντηση εκείνη επιβεβαίωσε πως ο Ερντογάν εκφόβισε τον Γιούνκερ και είπε ότι η Τουρκία “μπορεί να ανοίξει τις πόρτες στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία ανά πάσα στιγμή και να βάλει τους πρόσφυγες σε λεωφορεία”. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η συζήτηση πυροδότησε τη διαδικασία που οδήγησε στη συμφωνία το 2016.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρούτε συναντήθηκαν με τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες το βράδυ πριν τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Μέρκελ και ο Ρούτε, που τότε ως Ολλανδός πρωθυπουργός είχε την περιοδική προεδρία της ΕΕ, συμφώνησαν σχετικά με όλες τις σημαντικές διατάξεις της μελλοντικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που παρουσιάστηκε αργότερα στη σύνοδο κορυφής.

Την επόμενη μέρα μετά την απειλή του Ερντογάν, ο Ρούτε δήλωσε ότι η συμφωνία πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Μητσοτάκης την Κυριακή σηματοδότησε πιθανή παράταση. Είπε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποκλείσει μια συζήτηση με την Τουρκία στο “πνεύμα καλής θέλησης” σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς θα επεκταθούν τα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας του 2016.

Οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές αποκάλυψαν επίσης πως το ήμισυ της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ δόθηκε σκανδαλωδώς στο διεφθαρμένο επιχειρηματικό σύστημα του Ερντογάν. Την Πέμπτη, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία έλαβε μόνο 3 δισ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ. Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Natasha Bertaud αρνήθηκε τον ισχυρισμό. Σύμφωνα με την ΕΕ, έχουν ήδη παραδοθεί 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και τα πρότυπα προστασίας των συριακών προσφύγων στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι το υπόλοιπο θα μεταφερθεί σύντομα.

Στις 18 Μαρτίου 2016 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Τουρκία συμφώνησαν να σταματήσουν τη ροή της παράνομης μετανάστευσης μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες και αιτούντες άσυλο που φθάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είχαν κηρυχθεί απαράδεκτες, πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. Η ΕΕ υποσχέθηκε 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016-2017 και άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018-2019 στην Τουρκία ως μέρος της συμφωνίας.

Nordic Monitor 10/9/2019

Σχ: Μα τόσο γελοίοι ηγέτες στην ΕΕ ;

Καλά τους κάνει ο αρχιφασίστας!

Σε λίγο θα ζητήσει και τις κόρες τους…

Κι όλα αυτά από την ιδεοληψία περί ¨προσφύγων¨ που αποτρέπει κάθε σκέψη για νόμιμη και αυστηρή φύλαξη των συνόρων.

To δίλλημα είναι σαφές.

Ή με τον Σαλβίνι και την πολιτική του ή στην ¨αγκαλιά¨ του Ερντογάν.

Διαλέξτε…

tourkikanea.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη