14 Σεπ 2019

Προκλητικός ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών από τις Βρυξέλλες

Κατηγόρησε την Ελλάδα για την κρίση στο προσφυγικό και την Κυπριακή Δημοκρατία ότι κρατάει «όμηρο» την ΕΕ. Υποστήριξε ότι τα νησιά μπορεί να μην έχουν ΑΟΖ. «Δεν
μπορείτε να καθορίσετε τα σύνορά σας υπογράφοντας συμφωνίες με γειτονικές χώρες, θα πρέπει να συμμετέχει και η Τουρκία», διεμήνυσε
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, πρέσβης Φαρούκ Καϊμακτσί, βρέθηκε την Παρασκευή (13 Σεπτεμβρίου) στις Βρυξέλλες για σειρά επαφών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ πήρε μέρος, ως επικεφαλής τουρκικής αποστολής, σε μια «Συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου» που περιστράφηκε γύρω από μια ευρεία ατζέντα θεμάτων όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν: η διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η οικονομική συνεργασία συμπεριλαμβανομένων των προενταξιακών κονδυλίων, η διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, αλλά και θέματα όπως η συνεργασία στο μέτωπο της μετανάστευση.

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, στη «Συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου» πήραν μέρος ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Ζαν Κριστόφ Μπελιάρ, και ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγμάτευσης για τη Διεύρυνση, Κρίστιαν Ντάνιελσον.

Ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ πήρε, όμως, μέρος και σε ένα breakfast policy briefing του «European Policy Centre» και του «Foreign Economic Relations Board», με θέμα «την υπέρβαση του διλήμματος αξιοπιστίας στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

Από το βήμα της εκεί ομιλίας του, ο κ. Καϊμακτσί δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μεν ανοιχτή στις επιστροφές παράτυπων μεταναστών και Σύρων από την Ελλάδα, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, αλλά «το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν προχωράει σε αρκετές επιστροφές και αυτό στέλνει λάθος μήνυμα». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, «περίπου 60.000 άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά μετά τις 18 Μαρτίου του 2016» από τους οποίους όμως «μόλις 1.900 έχουν επιστραφεί». «Για εμάς δεν είναι πρόβλημα. Εάν η Ελλάδα δεν θέλει να τους επιστρέψει, δεν υπάρχει θέμα, αλλά έτσι στέλνει λάθος μήνυμα στους Σύρους πρόσφυγες», υποστήριξε ο κ. Καϊμακτσί ο οποίος μάλιστα επέκρινε και την κίνηση της Ελλάδας να μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα υποστηρίζοντας ότι και αυτή ως κίνηση «στέλνει άλλο ένα λάθος μήνυμα στους Σύρους».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη