16 Σεπ 2019

Προς σύσταση Εξεταστικής για τη σκευωρία της Novartis: Η συζήτηση στην Ολομέλεια, τα νέα στοιχεία, η διεύρυνση του κύκλου των μαρτύρων

Ορθάνοιχτος είναι πλέον ο δρόμος και όπως όλα δείχνουν θα είναι και μονόδρομος για την
Κυβέρνηση υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων, για τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, καθώς τις ερχόμενες ημέρες -ακόμα και ώρες- αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης η σχετική δικογραφία.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι ραγδαίες και παρά τη ρητή δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θέλει να μετατραπεί η Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών, εκτός κι αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών επί τη βάσει πορισμάτων της Δικαιοσύνης, πλέον η κοινοβουλευτική διερεύνηση της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis από τη Βουλή προβάλλει ως το πιθανότερο ενδεχόμενο.


Ως προς τον χρόνο που θα συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια το πιθανότερο σενάριο είναι να προγραμματιστεί μετά την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, δηλαδή αρχές Οκτωβρίου.

Κι αυτό διότι ο φάκελος θα διαβιβαστεί σήμερα, θα πρέπει να τον μελετήσουν τα κόμματα τις επόμενες ημέρες και την άλλη εβδομάδα δεν μπορεί να προγραμματιστεί η συζήτηση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ακονίζουν τα «μαχαίρια» τους, περιμένοντας να διαβιβαστεί η δικογραφία, ώστε να ελεγχθούν τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν κατονομαστεί ως υπεύθυνα για σκευωρία.

Αντικείμενο της διερεύνησης είναι ο ρόλος του περιβόητου «Ρασπούτιν» και άλλων πολιτικών προσώπων στους δικονομικούς χειρισμούς που ακολουθήθηκαν κατά την εισαγγελική διερεύνηση της δικογραφίας για τη φαρμακοβιομηχανία.

Και αυτό, γιατί ο αντεισαγγελέας Ε. Ζαχαρής που διενήργησε και τη σχετική έρευνα έχοντας ως βάση τις δυο έγγραφες αναφορές-φωτιά του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, απέστειλε τη δικογραφία που σχημάτισε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα τη διαβιβάσει στην Βουλή, για να διερευνηθεί ο ρόλος συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Αφού η δικαστική έρευνα επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στο αρχείο τις κατηγορίες ότι επτά πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί -μεταξύ τους οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας και Πικραμμένος- έπαιρναν μίζες, οι οποίες τάχα μεταφέρονταν ακόμη και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, τώρα αναμένεται να διερευνηθεί αν πράγματι ο τέως πρωθυπουργός από κοινού με τον «Ρασπούτιν» Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και άλλους υπουργούς, συνεπικουρούμενοι από ανώτατους δικαστικούς, είχαν στήσει σκευωρία με σκοπό να εξοντώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.



Στην υπόθεση έρχεται να προστεθεί η σύγκρουση μεταξύ δικαστικών, με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή να εξαπολύει βαριές κατηγορίες εναντίον της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αλλά και την εισαγγελέα Ελένη Ράικου να κατονομάζει τον «Ρασπούτιν» ως το πολιτικό πρόσωπο που επιχειρούσε να πειθαναγκάσει τους δικαστές να ασκήσουν διώξεις κατά πολιτικών προσώπων ακόμη και χωρίς επαρκές αποδεικτικό υλικό.

Το ερώτημα αν τα στοιχεία που θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων από τον Αρειο Πάγο θα οδηγήσουν σε σύσταση Προανακριτικής, όπως ζητά ο κ. Σαμαράς επιχειρηματολογώντας ότι «εκεί θα εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες και οι ψευδομάρτυρες», ή σε εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, στάδιο που ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί «αναπόφευκτο για να μάθουμε κάποια στιγμή τι έγινε», είναι δευτερεύον.

Εφόσον ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατονομαστεί ως «Ρασπούτιν» και από άλλα πρόσωπα -για παράδειγμα εισαγγελείς- που έχουν κάνει βαριές καταγγελίες για προσπάθειες επηρεασμού δικαστικών λειτουργών που σχεδόν περιγράφουν κατάχρηση εξουσίας, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.



Στο υπόμνημα των 32 σελίδων που κατέθεσε προσφάτως ο Αντώνης Σαμαράς, ενισχύοντας τη μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση συμμορίας, επισημαίνει ότι ηθικός αυτουργός της συνωμοσίας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, με εκτελεστικό επιτελείο τον «Ρασπούτιν», άλλους υπουργούς και πρόθυμα στελέχη της Δικαιοσύνης που ανέλαβαν να στοιχειοθετήσουν τις πολιτικές διώξεις.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει ότι η σκευωρία της Novartis δεν θα μπορούσε να έχει στηθεί χωρίς την έγκριση και τη συμμετοχή του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.



Από τις πρώτες κινήσεις των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η παραγγελία για άρση τηλεφωνικού απορρήτου των πρωταγωνιστών της υπόθεσης και εν συνεχεία η υποβολή αιτημάτων για άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σκοπός των εισαγγελικών λειτουργών είναι να επαληθεύσουν τις μαρτυρικές καταθέσεις-φωτιά που έχουν λάβει για τον ρόλο τόσο του περιβόητου «Ρασπούτιν» όσο και άλλων εμπλεκομένων πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων.


Ακόμη οι δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου καλούνται να επιβεβαιώσουν το περιεχόμενο των μηνύσεων που έχουν καταθέσει οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος σε βάρος προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σκευωρία που στήθηκε σε βάρος τους.

Τον ασκό του Αιόλου για τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων που αναμένονται άνοιξε από τη μια η μαρτυρική κατάθεση που έδωσε στον συνάδελφό του κ. Ζαχαρή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής και από την άλλη η ένορκη αναφορά του κ. Σαμαρά στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως «Ρασπούτιν», αλλά και στον τέως πρωθυπουργό ως «ηθικό αυτουργό της σκευωρίας».

Ο κ. Αγγελής φέρεται να αποκάλυψε με την κατάθεσή του και νέα στοιχεία για το δικαστικό παρασκήνιο της υπόθεσης της Novartis που μπορεί να εκθέτουν ακόμη περισσότερα πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δύο συναντήσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στις οποίες συμμετείχε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου αλλά και ο ίδιος ως επόπτης, τότε, της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Στις συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με την πλευρά του κ. Αγγελή, έγινε εκτενής αναφορά στον «Ρασπούτιν» και στην επιρροή που ασκούσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ετσι, οι επόμενες κλήσεις για κατάθεση που θα αποσταλούν από τους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου δεν μπορεί παρά να είναι προς τον κ. Καλογήρου και τις κυρίες Δημητρίου και Παπασπύρου.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση.

Την Τρίτη αναμένεται να καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία με αναφορά της έχει καταγγείλει τον άλλοτε επόπτη της και νυν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Τσιάρας: Τα στοιχεία για Ρασπούτιν θα αποδειχθούν

«Δέκα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα είχαν παραπεμφθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Ήδη τα 7 εξ αυτών έχουν εντός εισαγωγικών αθωωθεί με την έννοια της αρχειοθέτησης. Άρα λοιπόν κάποιοι φρόντισαν ως πιθανά υπεύθυνους ή ενόχους ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με τη διαδικασία», σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Όσον αφορά τον ρόλο του φερόμενου «Ρασπούτιν», ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι τα στοιχεία για το συγκεκριμένο πρώην κυβερνητικό στέλεχος θα αποδειχθούν με βάση τις διαδικασίες.
Θεοδωρικάκος: Σκάνδαλο η μεθόδευση της προηγούμενης κυβέρνησης

Για «θρασύτατο τρόπο» με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση «κρέμασε στα μανταλάκια δέκα πολιτικούς, δέκα σημαντικούς ανθρώπους χωρίς στοιχεία όπως αποδείχθηκε και χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος » έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος όσον αφορά την υπόθεση Novartis.

«Αποδεικνύεται ότι είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο η μεθόδευση» συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών τονίζοντας ότι «όλοι οι Έλληνες ζητούν ένα πράγμα: όλη η αλήθεια στο φως».


Τσίπρας: Προκαλώ τον Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική ή προανακριτική

«Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Η υπόθεση της Novartis είναι μία υπόθεση που αποτελεί διεθνές οικονομικό σκάνδαλο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό να κάνει – όπως είπε – «εξεταστική, προανακριτική επιτροπή και ειδικά δικαστήρια».

Ας κάνει, πρόσθεσε, «ότι του ταιριάζει. Να μάθει ο λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία», τονίζοντας πως πρέπει «να θυμηθούμε ότι το σκάνδαλο αφορά στην ευνοϊκή τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis σε μία περίοδο όπου με την παρουσία της τρόικα υπήρξε δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Να θυμηθούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε έγγραφα του FBI , να θυμηθούμε ότι σε εσωτερικά έγγραφα της Novartis στελέχη εκόμπαζαν ότι είχαν προνoμιακή μεταχείριση για τις τιμές φαρμάκων».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη πως για άλλη μία φορά προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική, προανακριτική επιτροπή και ειδικά δικαστήρια.

Σε νέα ερώτηση για τη Novartis κι αν πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία μετά τις αποκαλύψεις για τον εξωθεσμικό ρόλο του «Ρασπούτιν» ο κ. Τσίπρας ξαναπροκάλεσε τη ΝΔ να κάνει εξεταστικές λέγοντας «είμαστε εδώ«.

Χωρίς όμως να απαντήσει για άλλη μια φορά για το παραδικαστικό σύστημα που δρούσε, με βάση τις καταγγελίες του εισαγγελέα Αγγελή, χωρίς να απαντήσει για τον «Ρασπούτιν» και βεβαίως αφήνοντας αυτές τις απαντήσεις στο αν και όποτε γίνουν έρευνες.




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη