16 Σεπ 2019

Novartis: Έφτασε στη Βουλή η δικογραφία - Οι καταθέσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Αγγελή για «Ρασπούτιν»

Στη Βουλή διαβιβάστηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας η δικογραφία για την
«σκευωρία Ρασπούτιν» στην υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η αναγγελία της διαβίβασης του φακέλου θα γίνει μεθαύριο, Τετάρτη, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.


Μέχρι τότε η δικογραφία θα μείνει σφραγισμένη στο αρμόδιο γραφείο της Βουλής.

Ο φάκελος περιλαμβάνει τις καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή.

Ακόμα, δεν αποκλείεται στην συνέχεια να υπάρχει διαβίβαση συμπληρωματικών δικογραφιών με καταθέσεις και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων.

Η αξιολόγηση του υλικού είναι και αυτή η οποία θα κρίνει τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια με επικρατέστερα εκείνα της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, της εξεταστικής επιτροπής.

Ακμα, υπάρχει ενδεχόμενο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αναμένει εμπλουτισμό της υπόθεσης με νέα στοιχεία μέχρις ότου αποφασίσει να διερευνήσει τα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτή.
Εξεταστική προαναγγέλλουν κυβερνητικά στελέχη

Kυβερνητικά στελέχη ήδη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής. Ειδικότερα, τόσο ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησαν ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εξετάζουμε αν υπάρχει σκευωρία για την υπόθεση Novartis για πολιτικά πρόσωπα,αυτό όμως είναι θέμα της Bουλής δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Δεν υπάρχει περίπτωση η υπόθεση να μην διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε βάρος πολιτικών προσώπων τόνισε από την πλευρά του ο κος Γεραπετρίτης. «Η Βουλή θα αποφασίσει και η Δικαιοσύνη θα κρίνει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Βουλή θα μπορεί να παρέμβει μόνο για τις ενεργές ποινικές ευθύνες των πολικών προσώπων. Για τις υπόλοιπες που έχουν παραγραφεί μπορεί να υπάρξει μόνο εξεταστική επιτροπή για να αποδώσει μόνο πολικές ευθύνες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις προηγούμενες ημέρες έδωσε το στίγμα του για το θέμα σημειώνοντας ότι το ζήτημα των Εξεταστικών δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, αλλά αρμοδιότητα της Βουλής. Ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ είχε τονίσει πάντως ότι δεν προτίθεται να κάνει τη Βουλή βιομηχανία Εξεταστικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ επιχείρησε να δείξει ότι δεν φοβάται τίποτα στην υπόθεση της Novartis σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να κάνει αναφορές στη σπίλωση πολιτικών προσώπων που προηγήθηκε με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνηση, έκανε λόγω για διεθνές οικονομικό σκάνδαλο και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει – όπως είπε – «εξεταστική, προανακριτική επιτροπή και ειδικά δικαστήρια».

Ας κάνει, πρόσθεσε, «ότι του ταιριάζει. Να μάθει ο λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία». Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, τόνισε ότι πρέπει «να θυμηθούμε ότι το σκάνδαλο αφορά στην ευνοϊκή τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis σε μία περίοδο όπου με την παρουσία της τρόικα υπήρξε δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σε άλλη ερώτηση για τη Novartis κι αν πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία μετά τις αποκαλύψεις για τον εξωθεσμικό ρόλο του «Ρασπούτιν» ο κ. Τσίπρας ξαναπροκάλεσε τη ΝΔ να κάνει εξεταστικές λέγοντας «είμαστε εδώ».

Ο τέως πρωθυπουργός ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει για μία ακόμη φορά για το παραδικαστικό σύστημα που δρούσε, με βάση τις καταγγελίες του εισαγγελέα Αγγελή αφήνοντας μετέωρες τις απαντήσεις για τον «Ρασπούτιν».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη